hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [東方每日一篇]九巴51線重組即有班次失縱 運輸署監管不 ...
開啟左側

[問題] [東方每日一篇]九巴51線重組即有班次失縱 運輸署監管不力

hokachung 發表於 2014-10-28 20:01 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2014-10-28 08:33 發表
九巴現在上半年已經轉虧為盈, 賺 6700 多萬,
好心唔好再亂搞重組, 維持合理服務水平
一條 51 點會蝕唔起, 大公司唔肯蝕唔通叫細公司蝕咩
運輸署應該要嚴厲規管巴士公司, 不論營運情況如何,
任何路線最疏時段都不得超 ...

早幾年新巴開82M都已經出現40分鐘一班,
而且亦唔見得新巴蝕錢,
所以你幾年前就好講啦
kmb71k 發表於 2014-10-28 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2014-10-28 08:33 發表
任何路線最疏時段都不得超過 30 分鐘一班

用一架車蝕一倍, 用四架車蝕四倍, 你係巴士公司, 你想蝕四倍定蝕一倍?
況且邊間公司鐘意蝕, 無論係大公司定細公司, 仲要蝕得咁甘?

出現60分鐘一班基本上係區議員唔肯放手以及無替代服務而間接造成
51九巴想取消, 但礙於大帽山無替代交通服務, 唯有焗住上兼平日減班
74A九巴想取消, 但礙於地區勢力, 唯有維持現有服務但要減班
所以要怪就怪服務人口唔夠, 或者一D為民請命死保住條線既區議員
以上回應,是否可行?是否合適?
GU9338 發表於 2014-10-28 20:39 | 顯示全部樓層
一個鐘一班本來唔係問題
問題在於編更 , 部分時段係一車走天涯 , 想唔過鐘都幾難
請用文明來說服我。
kay 發表於 2014-10-28 20:40 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-10-28 20:20 發表

用一架車蝕一倍, 用四架車蝕四倍, 你係巴士公司, 你想蝕四倍定蝕一倍?
況且邊間公司鐘意蝕, 無論係大公司定細公司, 仲要蝕得咁甘?

出現60分鐘一班基本上係區議員唔肯放手以及無替代服務而間接造成
51九巴想取消,  ...
但問題係政府以前有搵過小巴頂51,而無小巴商食呢件骨頭

其實區議員算合作啦呢次,由錦上路縮去上村,最傷個段山路無得縮,平路就基本上縮盡佢

其實51蝕既錢可以梗左,不過蝕錢數可以按年增加(通脹嘛,大家懂的)

而政府又唔肯開先例補貼或者政府營辦嚴重蝕錢既社區責任線都無法
世界很簡單 人類很複雜
99MAN 發表於 2014-10-28 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 28-10-2014 08:33 發表
九巴現在上半年已經轉虧為盈, 賺 6700 多萬,
好心唔好再亂搞重組, 維持合理服務水平
任何路線最疏時段都不得超 ...
99R KO YOU LOL
 樓主| S315E 發表於 2014-10-28 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathanngan 於 2014-10-28 19:36 發表

行去愉隧口不如行去東涌?
----
我覺得倒不如取消51,但擴闊麥徑-川龍既行人路啦,而家由
大帽山道口
行去
巴士站都要行出車路
行落川龍更係大部分路段要行出車路。.

我諗拉80去扶輪調頭會可行過擴闊行人路
AVD1 發表於 2014-10-28 21:48 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-10-28 20:40 發表
而政府又唔肯開先例補貼或者政府營辦嚴重蝕錢既社區責任線都無法

問題係巴士公司一樣有盈利高 o既路線,
咁倒轉,叫巴士公司分返多小出黎做車費減免,你估下巴士公司又肯唔肯?

即係我覺得一間做社會事業 o既公司,
冇理由搵到錢就做,搵唔到就唔做咁啦。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2014-10-28 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2014-10-28 10:11 發表
大字標題寫「運輸署監管不力」,內文卻只針對巴士公司,這是甚麼居心?

報紙佬一向都鐘意做標題黨,
你懂的。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
jessc 發表於 2014-10-28 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathanngan 於 28/10/2014 19:36 發表
我覺得倒不如取消51,但擴闊麥徑-川龍既行人路啦,而家由大帽山道口行去巴士站都要行出車路 行落川龍更係大部分路段要行出車路。 ...
請使用麥徑八段往巴士站,咁咪唔駛行馬路;請使用自然教育徑,落川龍咪唔駛行馬路。

現時不少活動都在51的郊野公園站兩邊進行,取消左你叫他們搭甚麼車?
九巴曾搞過活動@扶輪公園,故10.6米車可以捱住行上大帽山,但要就對頭車就好辛苦,仲要後段無氣無力。

記得有一次晚間於扶輪公園的一場比賽,約400多人參加。但當晚只得兩架車行51,結果用左差唔多兩小時先疏導晒所有人往兩邊總站,如果而家再搞一次,因為得返單邊疏導,加上60分鐘一班,相信尾班車都搞唔掂班客。

有人建議80延長上去,記得係小巴公司唔肯,因為客量不穩定,而且無地方掉頭(請看假日及秒天平日的扶輪公園停車場,唔係有人抄牌想楂出楂入隨時搞你十幾二十分鐘。
如有舊書包背囊要掉?送給我!
ccicoltd 發表於 2014-10-28 23:44 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

小巴 80 曾經有一條特車 80S,由川龍上大帽山 (荃錦坳),但不知服務過多久。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2