hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 13S 增設晚上回程往寶達服務 + 早上加班 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴 13S 增設晚上回程往寶達服務 + 早上加班

EX-TL 發表於 2014-10-30 08:24 | 顯示全部樓層

呢招其實同十多年前將軍澳居民排102排到通街都係人, 然後有298B去執呢班客,
減少乘客輪候時間, 順便改善車站附近環境, 最終得益係乘客.

13S服務範圍得一條邨, 人口就係咁多, 71A做唔切苦了班居民, 就算小巴車駁車咁開,
仍然要等超過半個鐘先上到車, 放工收六點鐘, 但返到屋企要差唔多八點, 搭601
塞車又係咁嘅時間, 明明住市區就好似住沙頭角咁嘅時間先返到屋企, 佢俾開線
一站到埗算係咁啦!
ronaldlau 發表於 2014-10-30 08:34 | 顯示全部樓層
其實有時 6/7 點在藍田見到嗰種壯觀係根本每邊各有五六十人等小巴上山, 同時間返翠林都只得20人度。

只要13S開車前有人大叫有車, 呢條線應該有得做, 反正小巴根本冇人揸!

同一情況亦出現在綠小17M, 早上過百人落山搭地鐵, 其實只要開2 班車(單層大車都得) 就已經幫到好大忙! 早前98A 失敗的原因只係站位太差及收得好貴吧! 只要在地鐵站外設落客站就已經好正!
例如
翠林開 0730 及 0800
寶琳開 1815 及 1845

收費: $3.00

eric278 發表於 2014-10-30 09:04 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-10-30 08:24 發表
13S服務範圍得一條邨, 人口就係咁多, 71A做唔切苦了班居民, 就算小巴車駁車咁開,
仍然要等超過半個鐘先上到車, 放工收六點鐘, 但返到屋企要差唔多八點, 搭601
塞車又係咁嘅時間, 明明住市區就好似住沙頭角咁嘅時間先返到屋企, 佢俾開線
一站到埗算係咁啦!

一兩年後寶達對面(正興建行人天橋連接)的安達臣道發展區(安秀道一帶)入伙後,
13S就唔係只做一條邨,而是做埋該區至少6至7萬的人口

因此長遠13S極有機會延長至安秀道一帶並加強服務
還看香港公交
ccchhhuuunnn 發表於 2014-10-30 09:52 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2014-10-30 08:24 發表
呢招其實同十多年前將軍澳居民排102排到通街都係人, 然後有298B去執呢班客,
減少乘客輪候時間, 順便改善車站附近環境, 最終得益係乘客.

13S服務範圍得一條邨, 人口就係咁多, 71A做唔切苦了班居民, 就算小巴車駁車咁 ...

就算無歷史原因, 小巴食唔曬, 巴士幫手做都合理
小巴每班車載客少, 但又可以相對密車, 吸引力大而風險細, 做開荒牛都好合理
繁忙時間都係一兩個鐘, 小巴唔會幫你亦無能力加人加車, 多人咪一個一個乘客延後, 直至回車速度快過乘客累積速度先可以消化人龍
咁一係客量流失去第二度,一係只有死等

其實屯門-上水的44系都有需要巴士輔助下
petcity 發表於 2014-10-30 10:04 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
9032~HW1045 發表於 2014-10-30 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2014-10-29 22:08 發表
如果容許九巴進一步加班,只會打壓弱小小巴經營者
令到大商家得利,試想想,是誰開拓呢個巿場,如今
大商家企圖慢慢侵蝕小商家,掠奪別人成果,可恥

唔知,會唔會搞到有人最後用呢個論點向傳媒哭訴呢,不過
見到九龍有呢D線,希望下 ...
一定程度上我同意你既觀點,但真正既問題係運輸署真心膠相信小巴可以處理兩條大邨既地鐵站人流,
而非用巴士有問題。

退一萬步講,係運輸署真心膠以為小巴同巴士係互補關係,
可以用兩個system去處理。
JX9097 發表於 2014-10-30 10:48 | 顯示全部樓層

13S服務範圍得一條邨, 人口就係咁多, 71A做唔切苦了班居民, 就算小巴車駁車咁 ...

咁嚴格嚟講,13S都做埋南邨

同埋13M/S好大可能會拉上去安達臣
到時分分鐘再拆多兩條線出嚟做
kuro 發表於 2014-10-30 11:00 | 顯示全部樓層
kuro 發表於 2014-10-30 11:02 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2014-10-30 11:07 | 顯示全部樓層

原帖由 kuro 於 2014-10-30 11:00 發表
13S加回程明顯為拉上安達臣做準備,
但93M同13S客量一樣,明偏心。

不要忘記:93M仲有鐵路同佢分客架(只限寶琳和尚德,山上就有小巴)!
13S沿線係無鐵架!
LL3850