hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴279X新增轉乘優惠消息
開啟左側

[服務調整] 九巴279X新增轉乘優惠消息

PZ8988 發表於 2014-10-30 13:27 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 30-10-2014 12:23 PM 發表

即使唔係為殺264m﹐都係一件好事﹐最少青衣人不用再死等較平的264m﹐可以用同價坐279x去轉車。

去元朗有68M/X, 268B/C/X, 968; 天水圍有69M/69X, 265B/M(天北), 269B/C/M 車又多
好過死等264M(甚至將來68E)
264M cut出來的南為68M/X, 268X, 279X, 968加班

保差額轉乘, 唔駛下下收原價又慳好多
有時唔一定要有直達車, 轉乘都有好處
再重要係減少脫班先

eric278 發表於 2014-10-30 16:09 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-10-30 12:39 發表
直至現時,九巴冇通告宣傳?學大老山新轉乘半日出通告?
好難令普通乘客信服可以回贈呢!

同埋呢個方法最恐怖係,上車時八達通得十蚊,上完279x變負數,轉車拍卡不成功,要補番10.1現金。。。(68e,251a,251b平啲) ...

好似有點曲線宣傳「八達通自動增值服務」
若果上完一程巴士八仔餘額變負數,下程自動由信用咭過帳固定金額
還看香港公交
who_r_u 發表於 2014-10-30 16:30 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-10-30 12:39 發表
直至現時,九巴冇通告宣傳?學大老山新轉乘半日出通告?
好難令普通乘客信服可以回贈呢!

同埋呢個方法最恐怖係,上車時八達通得十蚊,上完279x變負數,轉車拍卡不成功,要補番10.1現金。。。(68e,251a,251b平啲) ...

如果第二程唔使補錢
就算八仔負數都拍到卡架
FH9512 發表於 2014-10-30 16:34 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2014-10-30 12:47 發表

同樣俾咁多錢, 以前有一程過服務, 現在就要人轉車, 服務水平嚴重倒退
如果叫人用轉乘就應該轉乘價平過一程過既收費

地鐵左轉右轉,又上又落都唔見有人嘈
睇返政府咁保鐵,仲想巴士一區一線,
巴士公司做到,不會為係會係咁加價,
加價養條載空氣線,又有人話係咁加,
咁而家學港鐵搞轉車站玩轉乘。

轉程車都叫嚴重倒退
HR1377 發表於 2014-10-30 16:54 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2014-10-30 11:10 發表

如果係咁,68E應該就唔會有人死等(除左$2客)。

$2客在欖隧轉乘九巴任何路線毋須付轉車費。乘搭第二程車時,八達通顯示器會顯示為$0。

現在$2客搭279X去欖隧轉乘任何路線去元朗全程只係$2

jonathanngan 發表於 2014-10-30 19:28 | 顯示全部樓層
原帖由 FH9512 於 2014-10-30 16:34 發表

地鐵左轉右轉,又上又落都唔見有人嘈
睇返政府咁保鐵,仲想巴士一區一線,
巴士公司做到,不會為係會係咁加價,
加價養條載空氣線,又有人話係咁加,
咁而家學港鐵搞轉車站玩轉乘。

轉程車都叫嚴重倒退 ...

地鐵轉車比巴士方便。。。巴士可能要等好耐,候車亦要日曬雨淋

不過肯回水都算係進步既
kj9021 發表於 2014-10-30 21:42 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2014-10-30 11:53 發表

欖隧轉乘一向有第二次轉乘優惠
現時279X可在欖隧口免費轉元朗/天水圍/錦田路線
呢樣我都知,但我認為如果轉乘優惠次數有限制的話,咁如果係青衣由248M/249M轉乘279X再轉途經元朗的路線入元朗;咁係咪無得再享用到B1的轉乘優惠呢?如果會咁樣,點說服人地用呢個新的轉乘辦法代替264M或將來的68E入青衣的服務呢?
rusf101001 發表於 2014-10-30 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kj9021 於 2014-10-30 21:42 發表
呢樣我都知,但我認為如果轉乘優惠次數有限制的話,咁如果係青衣由248M/249M轉乘279X再轉途經元朗的路線入元朗;咁係咪無得再享用到B1的轉乘優惠呢?如果會咁樣,點說服人地用呢個新的轉乘辦法代替264M或將來的68E入青衣的服務 ...

248/9M<->279X<->上水<-MTR->落馬州唔好?
ccicoltd 發表於 2014-10-30 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kj9021 於 2014-10-30 21:42 發表
呢樣我都知,但我認為如果轉乘優惠次數有限制的話,咁如果係青衣由248M/249M轉乘279X再轉途經元朗的路線入元朗;咁係咪無得再享用到B1的轉乘優惠呢?如果會咁樣,點說服人地用呢個新的轉乘辦法代替264M或將來的68E入青衣的服務 ...

請向有關方面爭取 2489M <> 68A <> B1 第三程優惠。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
EH2674 發表於 2014-10-30 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 rusf101001 於 2014-10-30 21:51 發表

248/9M279X上水落馬州唔好?

但係貴成倍
強人所難,不可一不可再