hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳聞264M被殺日期
開啟左側

傳聞264M被殺日期

jonathanngan 發表於 2014-11-1 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-11-1 11:12 發表

如果唔加價(保持249M的車費$4.0)﹐班次又穩定﹐這個建議都好的。

行車路線好簡單﹐跟249M 去到美景後再跟43M走線經南橋去葵芳。回程用南橋入青衣後便向美景方向﹐接回249M的原有路線。

不過現實又慳唔慳到車?  延長後葵 ...

應該慳唔到車,因為43M疏過249M,而且43M因此要減價
shakugan2005 發表於 2014-11-2 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-11-1 11:12 發表

如果唔加價(保持249M的車費$4.0)﹐班次又穩定﹐這個建議都好的。

行車路線好簡單﹐跟249M 去到美景後再跟43M走線經南橋去葵芳。回程用南橋入青衣後便向美景方向﹐接回249M的原有路線。

不過現實又慳唔慳到車?  延長後葵 ...

果陣話取消43M搵43A兜入葵芳站就傻傻地既, 去新都會/葵涌廣場等車絕對唔係咩難事, 咩路都唔洗改, 43/43A/44M係葵芳來往青衣加雙向分段又好, 回水轉乘又好都做得低43M(而且收番43M價都係貴過小巴), 都已經可以摺左43M或大幅縮短43M服務時間(例如cut埋兩部正字軌比43A)
hokachung 發表於 2014-11-2 02:01 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-11-1 09:37 發表
因為68E號碼樣衰,兼容易令乘客混淆,不應生存

驚同68A搞亂?
jonathanngan 發表於 2014-11-2 03:09 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2014-11-2 02:01 發表

驚同68A搞亂?

應該改做264X,X線夠好聽啦掛
HF3204@243M 發表於 2014-11-2 12:44 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2014-10-30 22:12 發表
作為一個綠島居民 , 咁樣重組唔俾人鬧就奇既
不過有站友話 264M 深受綠島人愛戴 , 我自己就不敢荀同
身邊人一聽到 264M , 聽到既反應十居其九係「我無搭好耐」、「成日遲到」、「等到日落都無車」... ...

其實 264M 成日喺 279X 之後出現
但繁時又成日要落單層,搞到司傅娘親受罪...

如果我係垃圾級區議員,見到老九為咗殺 264M 不擇手段,就肯定唔會死保 264M
反而應該係搶盡著數,唔俾廢線 68E入到青衣浪費資源

殺 264M 唔係問題,不過應該有車落番俾 279X 加班,最少要三架
繁時班次應該由現時既 10 分鐘一班加密到 8 分鐘一班
另應加設繁時循環線 279U 由青衣站循環八鄉路
路線為青衣站 - 青泰苑 - 楓樹窩路 - 青桃樓 - 青康路 - 青華苑 - 八鄉路 - 跟非繁 E32 番青衣站
用三架車就可以廿分鐘一班
客量理想既可以將 279X 全日經青康路,唔理想既可以將全部車放番晒落去俾 279X 加班
jessc 發表於 2014-11-2 17:26 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2/11/2014 12:44 發表
殺 264M 唔係問題,不過應該有車落番俾 279X 加班,最少要三架
繁時班次應該由現時既 10 分鐘一班加密到 8 分鐘一班
另應加設繁時循環線 279U 由青衣站循環八鄉路
路線為青衣站 - 青泰苑 - 楓樹窩路 - 青桃樓 - 青康路 - 青華苑 - 八鄉路 - 跟非繁 E32 番青衣站
用三架車就可以廿分鐘一班
客量理想既可以將 279X 全日經青康路,唔理想既可以將全部車放番晒落去俾 279X 加班

其實279X九巴最想郁應該係聯和墟<>上水的一段
雖然我係用家,唔想受害。但真實見過晚上八時到上水的279X, 大欖隧道仍是黏玻璃,但過了欣翠後成個樓上剩返五個人,過埋景盛苑剩返兩個,其中一個係嘉盛上車。就算以正常速度,只要一架車完全順燈一架車唔順燈兼有輪椅客,兩班車粉嶺開,未到上水已可以拍拖行。
如果真係可以加車,其實可以諗諗某些時段開regular班次的聯和墟直往上水出青衣(即粉嶺消防局後迴旋處右轉新運路直往上水),因這樣聯和墟至青衣車程至少減20分鐘

如果264M真係要殺,不如諗下68E延長去天恒,補足264M元朗至天水圍及天水圍至大欖隧道的服務。
再加279X大欖至青衣雙向分段11.1
如有舊書包背囊要掉?送給我!
ccchhhuuunnn 發表於 2014-11-2 18:26 | 顯示全部樓層

原帖由 jessc 於 2014-11-2 17:26 發表

其實279X九巴最想郁應該係聯和墟上水的一段

呢段太少客
而且一加密班次去服務上水,呢段路更加浪費資源載空氣

278X 279X 其實可以二拆三
一條城隧落荃灣
一條欖隧落青衣
一條欖隧落荃灣
三條線平分成個北區,
客量最多最集中的上水站可以要曬兩條直達線,尾站上公路
用曬兩個轉車站已四通八達
GU9338 發表於 2014-11-2 21:08 | 顯示全部樓層
今朝試下 279X 個回水轉乘 ,
順道發現編定 0825 青衣開既 264M 無啦啦早左五分開 (雖然唔係定點 , 但朝早無事無幹都唔跟時間表就 ...)

反而聽到唔少人對「回水」呢件事一頭霧水 (有大欖線車長都唔知呢件事 ) , 要佢地親身係第二程泊卡先知咩事 , 有好多直情照死等 264M
所以 279X 搞回水暫時應該作用唔大 ... 睇怕 68E 應該都會照拉入黎斬 264M
請用文明來說服我。
shakugan2005 發表於 2014-11-2 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathanngan 於 2014-11-2 03:09 發表

64: 經錦上路, 林錦公路?
2--X: 經汀九橋, 長青隧道?
BlackBird 發表於 2014-11-2 21:24 | 顯示全部樓層

原帖由 jonathanngan 於 2014-11-2 03:09 發表

會唔會有人以為係64K特快版
P960早日摺線