hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 698R鐵定取消
開啟左側

698R鐵定取消

castanopsis 發表於 2014-11-1 14:56 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2014-11-1 10:21 發表

去西灣亭果條村巴NR29係用28座Coaster行走

可惜萬宜路過左西灣路至萬宜水庫一段只有的士,而沒有任何巴士及小巴到達

是否考慮開返條巴士/綠小線由坑口地鐵站至西貢萬宜路呢(下下要搭的士入去個車費負擔會很重) ...

東壩一帶值得星期六日/公眾假期開一條小巴線入去(巴士就唔好啦,單線雙程,點入?)
次次搭的士/行入去真係好唔方便,假日下午東壩call的士入去係極困難,甚至要加錢先有司機肯入
不過我覺得小巴應該西貢開
因為坑口開成本好高,而且不少行山人士都習慣係西貢聚腳/食餐飯先入郊野公園行山
jonathanngan 發表於 2014-11-1 17:02 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-11-1 14:56 發表

東壩一帶值得星期六日/公眾假期開一條小巴線入去(巴士就唔好啦,單線雙程,點入?)
次次搭的士/行入去真係好唔方便,假日下午東壩call的士入去係極困難,甚至要加錢先有司機肯入
因為坑口開成本好高,而 ...

可惜未必有小巴公司肯做
BlackBird 發表於 2014-11-1 20:37 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2014-10-31 22:20 發表
698R取消後

373A取代698R成為全港行車時間最長巴士路線之一

110唔係長D咩?
P960早日摺線
icecone 發表於 2014-11-2 12:42 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2014-10-31 08:58 發表
城巴連客量唔差,每星期只有四班的698R都話要取消,
雖然我知條線$2客不少,成本又高,但客量其實不差,
其實698R每班車有約30個$27.2全價客乘坐,理論上已經封蝕本門!

城巴咁大間公司,保留少量「社會服務型路線」其實也不過份,
當 ...

如果兩蚊客多係死因
轉星期六開可能有改進
(雖然有唔少人番工,但$2客實收$13.6,差額政府俾)
kl9327 發表於 2014-11-2 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathanngan 於 2014-11-1 17:02 發表

可惜未必有小巴公司肯做
收 $15 應該有得做。
東壩出西貢要起碼 $100
5 個搭的士每人都要 $20,仲要的士又逼又窄。
小巴做假日真係有得做。
AVD1 發表於 2014-11-2 18:08 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-11-1 20:37 發表

110唔係長D咩?

起新城個網 o既資料,
698R: 102 分鐘
110: 110 分鐘
85: 114 分鐘
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ccicoltd 發表於 2014-11-2 20:30 | 顯示全部樓層

原帖由 kl9327 於 2014-11-2 16:37 發表
收 $15 應該有得做。
東壩出西貢要起碼 $100
5 個搭的士每人都要 $20,仲要的士又逼又窄。
小巴做假日真係有得做。

西灣亭 NR29 已經收 $17,16 座位小巴看來要收更貴。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
MT695 發表於 2014-11-2 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-11-1 14:56 發表

因為坑口開成本好高,而 ...

個d位咁近保護區
唔會比小巴入去
費事又引多一堆人入去,搞到污煙漳氣
MT695 發表於 2014-11-2 23:49 | 顯示全部樓層
del
castanopsis 發表於 2014-11-3 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 MT695 於 2014-11-2 23:48 發表
個d位咁近保護區
唔會比小巴入去
費事又引多一堆人入去,搞到污煙漳氣

三四架的士同一架小巴相比,對環境的影響並無太大分別,至少唔會好似私家車咁塞住條路
現時每天都有創興車出入西壩,小巴都只係差唔多影響
要入東壩,夾五個人坐的士入去都只係貴少少,我又唔覺小巴會令人流大幅增加
反而小巴服務時間應該要限制下,夜晚最好唔好開,因為燈光真係會影響一眾東壩觀星者

講真,要減低旅遊壓力,個人認為首先係要從公民教育著手,並加強規管比較大型的商業生態/地質團
現代香港人與郊野十分疏離,因此而欠缺生態保育意識
Discourage香港人走進郊野,只會使情況惡化
甚至向政府發出錯誤訊息,以為郊野公園可以發展,到時更大獲

(利申:一個行山上癮的保育人士)