hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士佬在巴士總站講粗口可被解僱
返回列表 發新帖
開啟左側

巴士佬在巴士總站講粗口可被解僱

Mandurah__Line 發表於 2014-11-1 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 nickhei 於 2014-10-31 13:00 發表

宜家係司機"問候"乘客咩?
呢間公司根本犯左不相干謬誤,講粗口唔見得係冇專業形象

你唔駛對客﹐/係公眾地方做野既﹐ 我話知你工作環境入面老母滿天飛都唔關我事啦

但可惜巴士佬唔係囉
你話係巴總吹水講一兩句我都仲接受到
但每句都夾粗口兼大大聲既甘sorry﹐ 我接受唔到
even我既工作環境都係一個老母滿天飛既地方都係甘話
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
Snoopy@FB8617 發表於 2014-11-1 00:09 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

分返開兩件事
而家係大大聲聲講粗口同私底下細細聲講粗口既分別
始終唔係個個接受粗口lee樣野
咁大聲講既時候其實都要考慮一下人地會覺得唔舒服

相信要出到一張通告既話
都應該唔係lee幾日先發生既事
否則有幾可真係要執到咁正做?
利申我都幾常有粗口

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kychung 發表於 2014-11-1 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-10-31 23:28 發表
唔好講著住制服, 即使只係濫住張職員證, 著住公司背心, 你都係代表緊公司

其實而家呢個年代
唔只係返緊工既時候
你無論何時何地既言行都係代表緊同你所有身份相關既公司同團體
唔會只代表你自己
例如一個政客失言
不論場合都一定會俾人入佢個黨數
一個信教既人失言
不論情況都會俾人話"乜返教會D人都係咁衰"
前排仲有人因為係fb失言俾人網絡公審而俾公司炒
我只能夠講
社會對人既操守要求高左
唔應該做或者講既野就無論何時何地都唔好做喇

南粵急行 rail.kychung.com
kmbodth 發表於 2014-11-1 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2014-11-1 00:01 發表
睇得出好多板友唔鐘意粗口
但係我理解既係巴士司機同站長對話中有粗口
其實都係一件好正常既事

市民對警察既期望又點同巴士司機比較?
巴士司機講粗口其實好平常
唔同一個普通市民會expect巴士司機出口成文, 傾計時 ...
粗口是種文化,早前電腦大爆炸嘅短片是幾好笑的。有研究發現,說粗口有助止痛。講粗口或可減壓,好過食煙,但食開煙嘅唔似會因為講多咗粗口而食少咗煙。平時同人傾偈少講粗口為妙,講得多又大聲幾un耳。
巴士車長出口成文無壞,甚至有望可提升聽者修養。
部分車長可能認為唔講粗口會被不良乘客欺負。
kmbodth 發表於 2014-11-1 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-10-31 23:28 發表
睇左十八篇討論, 好似冇人留意到點解會有呢張通告, 但明明通告已經好大隻字寫住「接獲運輸署投訴」,
「經常有車長及站長講粗口, 還很大聲」, 咁已經唔需要講咁多篇野, 擺明唔係一次半次咁少, 仲要話咩
「講粗口的言 ...
有班‘筲箕客’以為畀少少錢就大晒,受劉_華廣告影響,加上都市生活壓力大,或者太得閒,或者同人有牙齒印,於是就玩投訴。據聞有沙田馬場路線乘客經常玩投訴。

縱有幾多單投訴個案,可能是出自同一位投訴人。但可能真有其事只是其他客選擇沉默當無事。
唔講粗口,可播尹光LMF電腦大爆炸。
EX-TL 發表於 2014-11-1 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-11-1 00:54 發表
有班‘筲箕客’以為畀少少錢就大晒,受劉_華廣告影響,加上都市生活壓力大,或者太得閒,或者同人有牙齒印,於是就玩投訴。據聞有沙田馬場路線乘客經常玩投訴。

縱有幾多單投訴個案,可能是出自同一位投訴人。但可能真有其事只 ...

咁我相信一間正常的公司要去「話」員工之前, 應該係要先了解左投訴果件事,
最起碼實地睇過, 同員工溝通過, 講一次唔得, 兩次唔聽, 毫無改進之下,
先出一張言詞咁強硬的通告出來「話」自己的員工, 你在一間公司做事,
有冇成日見到上司出warning letter俾下屬? (唔計HKJC) 應該只有TVB的劇集
先至會出現.

每次一講到服務行業被人投訴, 大家就好鍾意拎劉德華個廣告出來講, 老實講,
只有一班頑劣或者傻的人先會繼續拎呢個廣告最出名果句slogan來「大」人/公司,
根本好多香港人已經將呢個廣告當成歷史, 因為越來越多人明白做服務業的苦況,
為難人地, 對自己都唔好過.
GR1473 發表於 2014-11-1 02:01 | 顯示全部樓層

kmbodth 發表於 2014-11-1 03:04 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2014-11-1 02:01 發表

呢d歪理真係聽一次都嫌多,你同私煙,毒瘤之輩有乜分別。邏輯上等同女仔打扮性感就惹人犯罪,被強姦都罪有應得一樣荒謬。
著得密實較保險,但若果笠頭巾則有點危險:不小心被車門關上/風扇扯到/火燒到。被姦者作為受害者,不應因可能構成引人犯罪而被定罪。
在下從沒講過閣下所講嘅‘被姦者…’謬論。
在下亦與私煙有別,請過n版扒文。