hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [東方日報]大澳巴士總站擬擴建疏導車流 ...
開啟左側

[問題] [東方日報]大澳巴士總站擬擴建疏導車流

S3BL417 發表於 2014-11-14 13:05 | 顯示全部樓層

原帖由 kitarolo 於 2014-11-14 11:55 發表
我就唔知係唔係嶼巴11號班班車
滿住離開大澳,條1號真係半滿都無
如果屬實,大可玩嶼巴1號轉梅窩去中環
渡輪,合共只收渡輪一程之收費,兼且1號
修改班次以配合開船時間,反正渡輪線都係
蝕緊,令佢蝕少啲又唔洗拗加入競爭者嘅問題。

大澳巴總個站長都好識做
佢會呼籲乘客唔好企,話條11號有排搭唔好企云云
所以坐親11都好少出現總站就頂閘走既問題
會留返啲企位比中途站既人上

原帖由 kitarolo 於 2014-11-14 02:48 發表
況且,好難怪遊客死等11
因為渡輪假日收費都幾金

其實當11係假日收$19.2一位既時候
渡輪都係收$25 ...
ccicoltd 發表於 2014-11-14 13:25 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL417 於 2014-11-14 13:05 發表
渡輪都係收$25 ... ...

不是每個人都住港島嘛,到中環後過海又要十多二十元;住港島的跟九龍新界朋友一起出遊,往往也要跟大隊去地鐵站才 say goodbye。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
HV9990 發表於 2014-11-14 16:19 | 顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

咁你喺東涌轉車出九龍新界都要十幾廿蚊架,除非你番新界西就東涌會方便D,同埋如果中環落船後過海我會揀天星小輪先,過海之後先再轉巴士/鐵

我覺得政府資助個轉乘優惠吸引人去梅窩轉船都可行既
KCRC . Keep Moving
S3BL417 發表於 2014-11-14 16:29 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2014-11-14 13:25 發表

不是每個人都住港島嘛,到中環後過海又要十多二十元;住港島的跟九龍新界朋友一起出遊,往往也要跟大隊去地鐵站才 say goodbye。

其實我講緊大澳出東涌渡輪
kei_hk 發表於 2014-11-14 17:11 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL417 於 2014-11-14 04:29 PM 發表

其實我講緊大澳出東涌渡輪

但問題係現時的渡輪載客有限﹐疏導能力非常有限。

所以我前文及另一文 (關於打算起沿海新路)﹐直接把所需的建路成本﹐做一個投資基金﹐把回報去補貼渡輪服務﹐加強假日的額外加班的高速船服務。

kei_hk 發表於 2014-11-14 17:17 | 顯示全部樓層
原帖由 HV9990 於 2014-11-14 04:19 PM 發表
咁你喺東涌轉車出九龍新界都要十幾廿蚊架,除非你番新界西就東涌會方便D,同埋如果中環落船後過海我會揀天星小輪先,過海之後先再轉巴士/鐵

我覺得政府資助個轉乘優惠吸引人去梅窩轉船都可行既 ...

因為東涌對外的交通真係四通八達﹐有一大堆對外的巴士線﹐遍佈整個新界及九龍﹐連香港都有車到﹐再加上mtr﹐所以係一個很好的集散地﹐首選東涌可以講係必然的事。

只有港島人﹐因為經梅窩轉船可以講係順路﹐出到中環可以再轉其他交通工具﹐所以會多一個合理選擇。
(註 : 我好耐之後睇過﹐坐船好似係會貴少少的﹐特別係現時有mtr第2程9折)

吸引人去梅窩﹐實質成效未必高。

jonathanngan 發表於 2014-11-14 19:50 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL417 於 2014-11-14 13:05 發表

大澳巴總個站長都好識做
佢會呼籲乘客唔好企,話條11號有排搭唔好企云云
所以坐親11都好少出現總站就頂閘走既問題
會留返啲企位比中途站既人上

渡輪都係收$25 ... ...

但1號$17.7所以點解會揀去東涌~ (加1.5咋)
而且渡輪據說比東涌線仲要慢(唔計等船都係)(雖然搭船里數應該係少左)
(原來你講東涌-大澳但我覺得似乎太疏,而且有分快船同普通船,隨時收$30)

拾顓豭 發表於 2014-11-14 20:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kitarolo 於 2014-11-14 02:48 發表
考慮先到梅窩轉船都係可行方案
弊就弊在唔記得幾時開始,梅窩碼頭
船期同巴士抵達/開出並不配合,有別於
只有慢船嘅年代,一般巴士與船互轉只需
等候15分鐘或更少,嶼巴同新渡輪又係同一
集團都唔願遷就兩者班次。

況且 ...

其實依家都唔係完全唔就船期, 只係 1 號車會就, off peak 時間一般都係有 5-15 分鐘空檔
3M 就真係唔會就喇...
Seiko 發表於 2014-11-14 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2014-11-14 20:57 發表
其實依家都唔係完全唔就船期, 只係 1 號車會就, off peak 時間一般都係有 5-15 分鐘空檔
3M 就真係唔會就喇...

3M 唔係 target中環轉船客, 固然唔駛考慮夾中梅渡輪班次.
Seiko 發表於 2014-11-15 00:45 | 顯示全部樓層

五年前土木工程拓展署徵求公眾對重整改善大澳巴總一帶地方的意見, 小弟曾經向當局作出以下建議:
proposed new TOBT.PNG
proposed new TOBT 2.PNG
( 圖中繪物比例已力求真實及準確, 巴士及巴士泊位大小依照規劃署的準則 (12m x 3.5m) )

設計意念:
1) 盡量 分離 抵達大澳與離開大澳的人流;
2) 使巴士及的士乘客不用踏足/跨越行車道;
3) 由永安街出入巴士總站/的士站的步行距離不會比現時的遠;
4) 改善巴士的流動, 每個泊位可以自由進出,
不用像現時一樣, 落客後要兜大圈泊回停車位, 或被前排的巴士阻塞.

至於11號線長期打蛇餅的問題, 我深信只有增加路線的運載能力, 或將乘客轉移至使用渡輪才能有效解決.

想離題講一講渡輪服務, 如果可以開辦大澳至荃灣碼頭(荃灣西站)的快速渡輪服務, 相信會比大澳至中環航線更吸引, 運作亦較有效.