hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 33A搞咩折墮到將會用單層?
開啟左側

33A搞咩折墮到將會用單層?

HT408 發表於 2014-11-15 10:29 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2014-11-15 03:18 發表

反而我有一個天馬行空的FF, 就係將33A打造成西九版1A, 用取消2換取延長至尖沙咀碼頭,
全程收費大幅增至與1A看齊, 收$7.2, 來回程行彌敦道.荔枝角道.欽州街及長沙灣道, 列入全日通,
少一條平價線, 巴士公司賺多左,  ...

蘇屋行出青山道有6號,不用擔心
但而家112同2互跳,無左2,堆車點算?
kokchun 發表於 2014-11-15 12:23 | 顯示全部樓層
加咗站咪又係咁少人搭
換單層果條應該係 38a 而唔係 33a 囉
Timothy 2B
S3BL417 發表於 2014-11-15 12:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-11-14 11:38 發表

咁搞法即係會有機會比本來坐 238X o既人坐呢條線,
我認為起而家九記 o既作風下唔會有呢支歌仔唱。

本身 33A 已經長得濟,仲要拉落海濱?唔使加價咩

原帖由 AVD1 於 2014-11-14 11:39 發表

所謂改做快線起上年 o既 RDP 都有提過下,
但係一講到收費就 …… 你懂的

講真改特快線由$6.1加到$6.4都唔係好過份
衰在大循環 ...
AVD1 發表於 2014-11-15 18:51 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL417 於 2014-11-15 12:52 發表

本身 33A 已經長得濟,仲要拉落海濱?唔使加價咩

33A 如果唔去如心,改去海濱,我相信個路程唔會差好遠。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
S3V1742C 發表於 2014-11-16 12:29 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2014-11-16 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2014-11-16 12:29 發表
都話33A最需要係延長去旺角以南 而唔係縮短lo
特快對我地黎講已經係其次 最重要係延長
反正紅小差唔多貴33A成倍出九龍又兜路出旺角以南都大把人坐la
33A根本就有潛質做大做好佢 9巴就自己放棄
利申大窩口居民 坐 ...

再延長落去唔係辦法,33A又疏又慢,好難真係有吸引力
我懷疑宜家九巴就係嫌33A每公里收費太平所以hea做
要九巴有心做葵涌大窩口,不如建議開條貴價特快落旺角以南
會實際過延長33A
(唔知條237A搞咗幾年搞成點?)
3ASV356 發表於 2014-11-17 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-11-16 23:37 發表

再延長落去唔係辦法,33A又疏又慢,好難真係有吸引力
我懷疑宜家九巴就係嫌33A每公里收費太平所以hea做
要九巴有心做葵涌大窩口,不如建議開條貴價特快落旺角以南
會實際過延長33A
(唔知條237A搞咗幾年搞成點?) ...

一係33A同38A合併行海濱+大窩口+新區出美孚or深水埗 [甚至上埋荔景山出美孚算~(順便重組埋30)]~
係美孚又可以轉乘63X OR 40 出油尖旺同觀塘區, 又可以同其他線轉乘去深水埗地區~其實美孚咁多線KMB點解唔好好做一個大轉乘區呢~~

另外237A全日改為葵涌邨開經新區+葵盛東+葵盛西再西九公路直出佐敦(甚至尖沙咀)學287x咁循環線返葵涌~~咁新237A同37就可以好似41A同44咁做好分工了~
當然大窩口開就最理想, 可惜個站調唔到頭~~(上年搭43去荃灣時因為火燭架車正正就要係呢個調頭, 要倒2次車)~

FD5410 發表於 2014-11-17 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV356 於 2014-11-17 00:03 發表

一係33A同38A合併行海濱+大窩口+新區出美孚or深水埗 [甚至上埋荔景山出美孚算~(順便重組埋30)]~
係美孚又可以轉乘63X OR 40 出油尖旺同觀塘區, 又可以同其他線轉乘去深水埗地區~其實美孚咁多線KMB點解唔好好做一個 ...
荔景山, 海濱, 大窩口/新區都唔多似會肯郁 30, 38A, 33A
要重組談何容易...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
FBI2 發表於 2014-11-17 09:20 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2014-11-16 12:29 發表
都話33A最需要係延長去旺角以南 而唔係縮短lo
特快對我地黎講已經係其次 最重要係延長
反正紅小差唔多貴33A成倍出九龍又兜路出旺角以南都大把人坐la
33A根本就有潛質做大做好佢 9巴就自己放棄
利申大窩口居民 坐 ...

老實講,44如果不早日改番由碼頭開出兜青衣村,以佢既收費和里數比較之下,遲早被九巴玩陰乾,幸好44本身客量仲係算多.
至於33A延長至旺角以南,我個人支持架,葵涌村班議員都支持.不過,要處理好以下數個大關,33A才能成功延長:
1/ 票價會大幅提高,33A基本上一延長路線,價錢就會升一級,由6.4加至7.8,而且不會同你搞雙向分段,呢一點居民和議員會否同意?
2/ 現時33A用10部車,延長後一樣要用10部車甚至更少,加上旺角塞車沒解決,脫班情況隨時更嚴重,居民和議員是否承受得起?

如果以上兩點冇問題,就延長至渡華路啦,否則,縮短至深水埗避免脫班,總比維持現狀/延長路線好,至少旺角出入葵涌村,快既可以紅小或地鐵,要平
既可以求其搵37/35A/42A等線係深水埗用八達通轉乘33A,反之亦然,點都好等過脫班既33A.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVD1 發表於 2014-11-17 16:14 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-11-17 09:20 發表

老實講,44如果不早日改番由碼頭開出兜青衣村,以佢既收費和里數比較之下,遲早被九巴玩陰乾,幸好44本身客量仲係算多.
至於33A延長至旺角以南,我個人支持架,葵涌村班議員都支持.不過,要處理好以下數個大關,33A才能成 ...

講真,如果 33A 真係收貴 $ 1 換返更好更密 o既服務返黎,
呢 $ 1 值唔值得比係見仁見智,但我個人認為係值得,
最小而家紅小出旺角都收緊 $ 10 以上 (唔記得係 $ 11 定 $ 12 咁上下)……
LJ7006 = MF5119 = AVD1