hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 33A搞咩折墮到將會用單層?
開啟左側

33A搞咩折墮到將會用單層?

hokachung 發表於 2014-11-18 00:40 | 顯示全部樓層

原帖由 S3V1742C 於 2014-11-16 12:29 發表
都話33A最需要係延長去旺角以南 而唔係縮短lo
特快對我地黎講已經係其次 最重要係延長
反正紅小差唔多貴33A成倍出九龍又兜路出旺角以南都大把人坐la
33A根本就有潛質做大做好佢 9巴就自己放棄
利申大窩口居民 坐 ...

九巴已經表明美孚落公路再行長沙灣道、彌敦道去佐敦/尖沙咀係過時走綫,
所以即係唔會就咁延長去旺角以南,近年41A、63X、68X嘅改動都唔難理解
人地城巴早在開北大嶼山對外路綫(A21、E21)嗰陣已經摒棄左呢種過時走綫啦
S3BL100 發表於 2014-11-18 01:25 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-11-17 09:20 發表
如果以上兩點冇問題,就延長至渡華路啦,否則,縮短至深水埗避免脫班,總比維持現狀/延長路線好,至少旺角出入葵涌村,快既可以紅小或地鐵,要平
既可以求其搵37/35A/42A等線係深水埗用八達通轉乘33A,反之亦然,點都好等過脫班既33A.

縮去深水步減少脫班係一件事,但係葵涌邨人口咁多,又位處山上唔近地鐵,
再加大窩口,無巴士出旺角係好荒謬。

想兩全其美,又避免脫班,又可以有車出旺角以南,又俾九巴食水深,就 33A 縮去深水步至大窩口循環
(反正深水步行葵涌道青公入大窩口唔會點塞),四架車 20 分一班,減六架車同其他線重組,開條葵涌邨去旺角以南特快囉…

原帖由 hokachung 於 2014-11-18 00:40 發表

九巴已經表明美孚落公路再行長沙灣道、彌敦道去佐敦/尖沙咀係過時走綫,
所以即係唔會就咁延長去旺角以南,近年41A、63X、68X嘅改動都唔難理解
人地城巴早在開北大嶼山對外路綫(A21、E21)嗰陣已經摒棄左呢種過時走綫啦 ...

無錯,但另一個困局係,如果旺角止步,咁只能擺旺角東或大角咀,
但前者就算搬走 93K,都係擺得一條線落去,而後者會令到旺角上車返新界站位都位處邊陲,
遠離人流最多的地段,而家 33A/37 都有呢個問題。

而且擺旺角東/大角咀一樣要面對旺角內街塞車,情況可能比直行彌敦道更差,
雖然佐敦道都係塞到喊,但結果時間其實唔差得太多。

That being said,美孚碌到落佐敦甚至尖咀效率差,走線過時係事實。
我覺得除左 42A 因為太把炮,加埋 238X 邨巴,或者最多加埋條 69X,
長遠唔應該再有其他新界西巴士線由美孚碌到佐敦尖沙咀。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3V1742C + 1 葵涌邨大窩口無巴士出旺角係好荒謬 ...

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2014-11-18 05:32 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-11-18 01:25 發表
That being said,美孚碌到落佐敦甚至尖咀效率差,走線過時係事實。
我覺得除左 42A 因為太把炮,加埋 238X 邨巴,或者最多加埋條 69X,
長遠唔應該再有其他新界西巴士線由美孚碌到佐敦尖沙咀。

呢個我係同意,
問題在於將大部份現有路線分拆做兩條線,
九記究竟有冇咁多車同司機同你玩係個問題。

其實大西北路線已經叫做得好,
最小以屯門為例,九龍車有直達 o既 260X,去九龍西有 52X、58X、59X、60X。
問題係荃葵就 ..... 青衣就岩岩起步有條 41A。

仲有,如果將大量路線轉哂行西九龍走廊,
我怕會搞到而家深水埗個塞車問題轉左上去條橋上面而已。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
nickk 發表於 2014-11-18 08:09 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-11-18 01:25 發表

縮去深水步減少脫班係一件事,但係葵涌邨人口咁多,又位處山上唔近地鐵,

想兩全其美,又避免脫班,又可以有車出旺角以南,又俾九巴食水深,就 33A 縮去深水步至大窩口循環
(反正深水步行葵涌 ...

如果改循環去到彌敦道太子地鐵站就調頭,然後經太子道西同砵蘭街返汝州街,加轉乘6或234X又點睇?

OMG
FBI2 發表於 2014-11-18 09:14 | 顯示全部樓層

(反正深水步行葵涌 ...

80分鐘點行晒成個單呵?
其實我仲研究緊30X,230X,38A,33A,30如何重組.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL100 發表於 2014-11-18 12:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-11-18 05:32 發表

呢個我係同意,
問題在於將大部份現有路線分拆做兩條線,
九記究竟有冇咁多車同司機同你玩係個問題。

上葵梨木樹果堆要搞易好多,因為本身有平行路線去到深水步止步。
但係其他果堆?唔加車落去,就咁拆線真係唔掂,
所以只能捆綁埋其他少客短途線重組,抽車出來。

原帖由 nickk 於 2014-11-18 08:09 發表

如果改循環去到彌敦道太子地鐵站就調頭,然後經太子道西同砵蘭街返汝州街,加轉乘6或234X又點睇?

去到太子調頭,同埋縮到深水步無咩分別,都唔入旺角中心地帶

原帖由 FBI2 於 2014-11-18 09:14 發表

80分鐘點行晒成個單呵?
其實我仲研究緊30X,230X,38A,33A,30如何重組.

如果擺欽州街,直行葵涌道青公,轉入德士古道上返大窩口,車程 25 分鐘以下。
大窩口跟 33A 原線出返深水步,都係 25-30 分,計埋南昌街屈入海壇街返欽州街總站,一轉連休 80 分鐘應該無難度。

30X/230X/33A 等線,本身唔夠多車,如果唔借助荃灣區內線,同埋同其他無人搭足全程的荃葵九龍線重新組合駁埋,好難搵到車重組。
S3V1742C 發表於 2014-11-18 17:06 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2014-11-18 19:41 | 顯示全部樓層
38A延長柏景灣,經大窩口,葵芳,美孚,深水埗,取代33A,另設特班由如心廣場開出,按原33A路線往柏景灣。238X改為來回經西九廊

S3BL100 發表於 2014-11-18 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2014-11-18 17:06 發表
又係果句la
33A點都要重組一次ga la 係好定壞我就唔知
希望係同38A同238X重組就最好
最好238X全日改成238S甘來回都經楊屋道同大窩口就最好

238X 加經楊屋道已經俾海濱反對,仲要兜埋大窩口?有無過份少少?

原帖由 groom1002 於 2014-11-18 19:41 發表
38A延長柏景灣,經大窩口,葵芳,美孚,深水埗,取代33A,另設特班由如心廣場開出,按原33A路線往柏景灣。238X改為來回經西九廊

唔知點解今時今日仲有 38A 代 33A,俾 238X 上西廊呢類奇怪建議
為左油旺客快 10-15 分,就要太子至美孚乘客慢 20 分鐘?

望下 238X 上繁入荃灣、下繁出九龍做緊咩客先啦…
jx6215 發表於 2014-11-19 00:43 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-11-18 12:04 發表

去到太子調頭,同埋縮到深水步無咩分別,都唔入旺角中心地帶

...

葵青線好怪 並唔可以以平時個計法衡量
假若33A真係太子掉頭 我認為客量一定唔差(只要有價減!)
因為班客真係係會行過去搭車的
例:33A本身果D冇雷公咁遠既站位