hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴43M(田灣-石塘咀)將於西港島線通車當日投入服務 ...
開啟左側

[服務調整] 城巴43M(田灣-石塘咀)將於西港島線通車當日投入服務

ma212223 發表於 2014-11-13 21:09 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

最好笑係43M用車都唔少
又無去瑪麗醫院嘅功能

43M咁攪法
隨時仲衰過M47

要cut蝕錢線嘅
華貴分條70,田灣分條72
分晒M47啲車咪算囉
一出RDP   要去鵝頸橋?
ksmbh 發表於 2014-11-13 22:05 | 顯示全部樓層
43M純粹比個機會巴士公司將三條蝕本線變一條TD又可以話少左巴士入中環
各取所需
搞完之後華貴冇車上瑪麗
域多利道去堅城站又有58A 59爭食
43M都\係做執雞

最大好處係比批青年有個好歸宿既路線囉
kay 發表於 2014-11-13 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-11-13 21:09 發表
最好笑係43M用車都唔少
又無去瑪麗醫院嘅功能

43M咁攪法
隨時仲衰過M47

要cut蝕錢線嘅
華貴分條70,田灣分條72
分晒M47啲車咪算囉
條線係南區同西區兜到核爆,用車點會少

依家43X由華貴田灣薄扶林經西環出灣仔北,都只係5部車就做20分1班,深夜3部車做30分1班

新43M按計劃用2雙5單,結果係繁時15分,非繁15-20分

可想而知田灣華富華貴、域多利道、入完堅尼地城站兜去石塘咀調頭呢幾段路花左幾多時間..

同埋呢,華富南條4號往返中環,平日只係3架車就搞掂,數碼港條30X,都只係用3架車

用好多資源但兜到嘔又疏車既線,繼九巴70K之後,城巴43M應該同佢有得揮
世界很簡單 人類很複雜
kmbodth 發表於 2014-11-13 22:55 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-11-13 22:34 發表

依家43X由華貴田灣薄扶林經西環出灣仔北,都只係5部車就做20分1班,深夜3部車做30分1班

新43M按計劃用2雙5單,結果係繁時15分,非繁15-20分

可想而知田灣華富華貴、域多利道、入完堅尼地城站兜去石塘咀調頭呢幾段路花左幾多時間..同埋呢,華富南條4號往返中環,平日只係3架車就搞掂,數碼港條30X,都只係用3架車用好多資源但兜到嘔又疏車既線,繼九巴70K之後,城巴43M應該同佢有得揮
...
其實華貴作總站,然後去田灣華富會較順路:要快嘅客去華富上,田灣嘅客又兜少個華貴。華貴在車務安排上可更靈活,無奈華貴空間有限,田灣又有位剩。

264M天水圍段/城記6仔非繁/新記14似乎更兜..
Choco 發表於 2014-11-13 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-11-13 22:55 發表
其實華貴作總站,然後去田灣華富會較順路:要快嘅客去華富上,田灣嘅客又兜少個華貴。華貴在車務安排上可更靈活,無奈華貴空間有限,田灣又有位剩。

264M天水圍段/城記6仔非繁/新記14似乎更兜.. ...

華貴過多幾個星期仲要塞多條70, 無位泊啦
LN9267 發表於 2014-11-13 23:12 | 顯示全部樓層

可想而知田灣華富華貴、域多利道、入完堅尼地城站兜去石塘咀調頭呢幾段路花左幾多時間..

同埋呢,華富南條4號往返中環,平日只係3架車就搞掂,數碼港條30X,都只係用3架車

用好多資源但兜到嘔又疏車既線,繼九巴70K之後,城巴43M應該同佢有得揮

這10多年,田灣+華富+華貴經薄扶林道或域多利道去中環/金鐘/灣仔的路線一改再改,愈改愈少客,新城已經心淡

43M實行了多年前新城43X+46X+M47三合一的計劃,對新城來說可以減少虧蝕路線,當然很開心
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
ksmbh 發表於 2014-11-13 23:35 | 顯示全部樓層

可想而知田灣華富華貴、域多利道、入完堅 ...

兜完堅城一圈再拉去石塘嘴呢D咁騎呢定線相信係TD傑作啦
111 發表於 2014-11-13 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathanngan 於 2014-11-13 09:06 PM 發表

第日有南港島線,590點行都唔慌有賺 摩星嶺邊度起公屋?

590 等南線開後cut到香港仔,永久行域多利唔停站,再堅城加個站城西道
直殺中環
,未必輸比MTR

king 發表於 2014-11-14 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-11-13 05:49 發表

好句!我都唔明,好多區外客都總愛將港鐵巴士讀成 「乜乜K」,而唔係「K乜乜」
以K65為例,左至右睇係K65,右至左睇係56K,並唔係65K囉……
都唔明咩野邏輯……

又唔明點解冇人將X49,X962讀成49X或962X,如果真係開條X42C,好想聽 ...

可能係繼30X 同 42C 新/城路線又一「九巴化」傑作
不過肯定嘅係有去M化嘅趨勢, 因為已經唔再需要加個M字喺冧把前面去宣傳往地鐵東涌線/機場快線,
例如M590變返590, M722變返722 等等.
kmbodth 發表於 2014-11-15 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 king 於 2014-11-14 00:39 發表

可能係繼30X 同 42C 新/城路線又一「九巴化」傑作
不過肯定嘅係有去M化嘅趨勢, 因為已經唔再需要加個M字喺冧把前面去宣傳往地鐵東涌線/機場快線,
例如M590變返590, M722變返722 等等. ...
說起30x/42C,似乎西港島線對往來數碼港的巴士乘客量影響微。
小巴座位、班次有限,58於數碼港很多時難以登車。雖則有轉龜鐵優惠,但龜鐵搭到西港島線收費又高了,即使總車費相約,但路程遠了加上又要等小巴,車程可能更長。
搭30x同樣可於港大站轉車,路程更短,要轉荃灣/東涌線/搭船都係去中環,而搭開42c/69/x嘅多數往港島東/九龍東/新界東,照搭仲方便便宜,970車費亦比轉鐵路便宜。
但香隧/4幹塞車的話可能有部分客轉會,
數碼港接駁西港島線單靠小巴或已足夠,即使西港島線開通有港大站轉車客,30x都似乎會維持尾車開出時間。

而西港島線開通,43M即使有轉乘龜鐵優惠,都要4.8,轉鐵過海/往東區貴過搭37A/B/72,可能吸引到嘅只有碧瑤灣嘅客,同埋少數田灣轉乘10往北角嘅乘客。(行去香港仔搭38/42已經5.6,南行似乎行去中央圖書館搭都快過43M轉10)