hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有網民就51縮短路線及縮班向高等法院申請司法覆核 ...
開啟左側

[服務調整] 有網民就51縮短路線及縮班向高等法院申請司法覆核

GW5878 發表於 2014-11-15 00:12 | 顯示全部樓層

咁都有得司法覆核嘅話,
我唔奢望幫692返生,但係將荃呢個道德議題係咪應該又去對簿公堂
EX-TL 發表於 2014-11-15 02:49 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2014-11-14 21:41 發表

路線改動不是私營機構的決定,而是運輸署最終決定

另外,該名網民更指「51最大的理據係Rdp指早繁上村21%(上村)的理據,
實際上早繁0655,0725及0755錦鐵開出班次到上村最少已上30人(即AAU 62人載客量的約50%)!
第二係Rdp指出錦鐵至上村之間往來荃錦至西站之間的日均乘客只有5人,我求其搵一班非繁都唔止5人啦!
所以RDP數字明顯係失實,在司法覆核中,我亦會要求厘清有沒有人要負上《偽造及發佈虛假文書》的刑事罪行!」 ...

其實我真係想知點解有網民會向你本人講呢件事, 仲要一收到消息就上來同大家匯報咁款, 人地係咪願意俾你愛黎咁用架...?!
再講, 呢件事你又唔係第一身, 又唔係住錦田.八鄉.上村.石崗一帶, 講到咁咬牙切齒, 唔係見到eric278我仲以為係議員.
VA52-HN6509 發表於 2014-11-15 13:13 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2014-11-14 15:06 發表
剛剛本人收到一位網民回應,指「成個元朗區(區域性重組)都係格硬來,呼籲元朗受影響乘客向法院尋求司法覆核!」
更指他本人已經就51線縮短及減班向高等法院申請司法覆核,現排期上庭。

其實乘客可否就巴士改動提出司法覆核?有 ...
好奇一問,點解個位網民會同你講既?
其實個位網民係咪首相你

不過我記得呢個
區域性重組係元朗區完全唔反對之下先實行喎

聽講佢地仲想愈快實行就愈好...

要司法覆核,贏既機會好似好難喎

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
ATE24 + 1 你朋友就是你 (笑)
Gary_B + 1 火羅 事 都被你看透了

查看全部評分

johnchan86c 發表於 2014-11-15 14:54 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2014-11-14 21:41 發表

另外,該名網民更指「51最大的理據係Rdp指早繁上村21%(上村)的理據,
實際上早繁0655,0725及0755錦鐵開出班次到上村最少已上30人(即AAU 62人載客量的約50%)!
第二係Rdp指 ...
請勿浪費公帑同法庭時間
cky 發表於 2014-11-15 17:29 | 顯示全部樓層
ITALK的 RDP專員幾時做埋申訴專員?

仲有, 閣下個網的事請留書閣下的網處理
我地唔係好覺得有乜需要將你收到的 "回覆" 晌度曬

10 ipower 唔係要用呢個文章來整番嚟的
ctb8100 發表於 2014-11-15 17:42 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2014-11-15 17:29 發表
ITALK的 RDP專員幾時做埋申訴專員?
仲有, 閣下個網的事請留書閣下的網處理
我地唔係好覺得有乜需要將你收到的 "回覆" 晌度曬 ...

無人前往瀏覽的路線網站當然要用嘩眾取寵方式來曲線賣廣告,君不見其他有人瀏覽的路線網站會用此手段來吸引大家去瀏覽呢?
AVD1 發表於 2014-11-15 18:49 | 顯示全部樓層

原帖由 VA52-HN6509 於 2014-11-15 13:13 發表

要司法覆核,贏既機會好似好難喎 ...

事先我唔知所謂「網民」係指邊個,
我唔係樓主心入面條蟲丫嗎。

不過我懷疑有人唔係想嬴而係想博出位多囉。

多言了。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
VA52-HN6509 發表於 2014-11-15 19:23 | 顯示全部樓層

第二係Rdp指出錦鐵至上村之間往來荃錦至西站之間的日均乘客只有5人,我求其搵一班非繁都唔止5人啦!
所以RDP數字明顯係失實

,在司法覆核中,我亦會要求厘清有沒有人要負上《偽造及發佈虛假文書》的刑事罪行!」
首相,我到而家都仲係好懷疑到底投訴個個係咪你
定係「網民」既全寫係「網絡名人勞 X 民」呀

咁你都識講 RDP 唔可以盡信啦...
點解你之前又一而再再而三咁拎晒 RDP 既數據出黎講?
例如係之前你話 68E 延長去青衣後唔會再有單層巴士行...原因就係因為 RPD 話無你就信晒佢?
咁你一時又拎 RDP 數據出黎講去支持自己既睇法,一時又話 RDP 失實唔可信,咁你係咪矛盾?

最後,好心你就唔好咁無聊啦,你本人又唔係住錦田...咁關心其他區既野做咩?

tracytracy1998 發表於 2014-11-15 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 VA52-HN6509 於 2014-11-15 19:23 發表
咁關心其他區既野做咩?

佢不嬲都係咁架啦
zh.hkferry.wikia.com 香港渡輪大典~
S3BL417 發表於 2014-11-15 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 VA52-HN6509 於 2014-11-15 13:13 發表
好奇一問,點解個位網民會同你講既?
其實個位網民係咪首相你

人地係社交網站好出名架
唔淨止巴士層面,講緊係普通市民都會睇既某地區專頁