hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將荃線好可能名花有主?
開啟左側

[服務調整] 將荃線好可能名花有主?

dennis28a 發表於 2014-12-1 20:19 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-12-1 14:41 發表

297行足偉業街天橋、宏照道出口、將軍澳隧道,咁脫班脫到傻未﹖

終於講到依點,107 就算成個九龍灣總站放幾多部車,
甚至不惜工本踢車起載對私,都可以離譜到成個總站半個鐘無巴士返。

107 一脫班係兩間巴士公司最頭痛既問題,更可況區區一條 30 分鐘一班既將荃?

惡意回復是不道德的行為。
pch_yeung 發表於 2014-12-1 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-12-1 18:05 發表

舉例唔好淨係睇線王而忽略左80X 89C呢兩條繁時頂閘特快班次,
兩線特班都開緊個位數字班次, 載客率奇高, 分拆不經彩虹班次,
同時要考慮埋彩虹作為東九各山頭的轉乘站角色, 若果所有班次
飛起彩虹, 去清水灣道.西貢. ...

絶對同意, 80X特車可以乙明沙角兩站打爆, 經常飛起花園城

利申, 80X早繁常客
GW5878 發表於 2014-12-2 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-12-1 18:05 發表

舉例唔好淨係睇線王而忽略左80X 89C呢兩條繁時頂閘特快班次,
兩線特班都開緊個位數字班次, 載客率奇高, 分拆不經彩虹班次,
同時要考慮埋彩虹作為東九各山頭的轉乘站角色, 若果所有班次
飛起彩虹, 去清水灣道.西貢. ...

原來九巴想砍掉兩條線王,明哂

原帖由 dennis28a 於 2014-12-1 19:39 發表

有市場唔代表要開線,當年將沙/將荃唔係無需求,否則十年前開左。
家陣需求大到爆條過山地鐵比佢地,你仲話無需求?

仲有,你終於轉左口風啦?
唔好意思,回帶:

都係順路姐,無話專登嫁,
黃大仙去四順/秀茂坪仲要有全日流水客。

...

咁非繁忙時間夠有堆MEGABOX客係度等297
都一樣有需求,順路做佢地咋

原帖由 dennis28a 於 2014-12-1 20:04 發表

89P 既作用就係咁,只係馬鞍山都有人需要用 89D 出新蒲崗(利安同鳥溪沙,除非你叫佢地行去坐 85M),
至拆一堆 89P 防止塞車,而且 89P 仲要密過 89D。

89P 唔拉去烏溪沙原因係兜左上山已經浪費緊時間,同埋想中途起途,
89P 講 ...

以現時兩條線班次論,
89P食左左89D,開兩分鐘一班都得,甚至可以抽部分車跟87S飛起市中心都仲得,講說話前可唔可以用腦諗諗?

74X係九巴唔強硬所致,怪唔到邊個

至於277系,以取消左70X論,的確再拆就會冇左車去彩虹

但其實以上三者都可以用轉車站轉到車去彩虹,如果1個屋村站可以令到幾條線王白兜既話,咁就真係浪費資源

不過最搞笑既係,塞幾分鐘就唔值咁你不如唔好出街,
因為行新清水灣路落龍翔道都要塞車!

原帖由 dennis28a 於 2014-12-1 20:19 發表

終於講到依點,107 就算成個九龍灣總站放幾多部車,
甚至不惜工本踢車起載對私,都可以離譜到成個總站半個鐘無巴士返。

107 一脫班係兩間巴士公司最頭痛既問題,更可況區區一條 30 分鐘一班既將荃? ...

呢個係紅隧線通病,
107仲要行埋香隧,唔脫就奇

九龍灣只佔一個極少既FACTOR

dennis28a 發表於 2014-12-2 03:18 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-12-2 01:17 發表

咁非繁忙時間夠有堆MEGABOX客係度等297
都一樣有需求,順路做佢地咋

「有堆」?你唔好將幾個當一堆。

你明唔明你問題係邊?
你口口聲聲話將荃行山,係下繁以外(特別係早繁),去四順/秀茂坪方向無需求,
然後再講到九龍灣都仲叫有逆向客源。

但事實係,果堆「去」九龍灣客得早繁咁大把。

原帖由 GW5878 於 2014-12-2 01:17 發表

89P食左左89D,開兩分鐘一班都得,甚至可以抽部分車跟87S飛起市中心都仲得,講說話前可唔可以用腦諗諗?

依點要再講,請問烏溪沙站去馬市要幾耐?
你想成山都係 89P 車海加拖卡,但部車又未到馬市?
條路好闊咩?淨係塞埋站都有排。

如果係咁,大把線唔需要中途起載,89P 本身就係中途起載特別班次。
否則全港無需要留中途起載啦?

更何況,89P 拉去烏溪沙取代 89D,某 M 線拉去烏溪沙補償去新蒲崗虹客,

呢個係紅隧線通病,
107仲要行埋香隧,唔脫就奇

九龍灣只佔一個極少既FACTOR

咁我需唔需要轉用 15A 去做例子?

我就用 24 未改路前做例子,脫班比率為 15%,
應該都只係因為旺角塞車姐,唔關九龍灣事。

dennis28a 發表於 2014-12-2 03:39 | 顯示全部樓層
不過最搞笑既係,塞幾分鐘就唔值咁你不如唔好出街,
因為行新清水灣路落龍翔道都要塞車!

唔好意思,你仲未計早繁觀繞去東隧,將軍澳道落觀繞都塞車,
更何況,新清落龍翔道塞車既位,比起偉業街、九龍灣加觀繞塞車,仲要最少塞 10 幾 20 幾分鐘。

明明有條行山唔太塞又順路(仲要有特快唔入內街),果條你總係計晒上落車燈位所有時間。
你又將偉業街塞車當成幾分鐘,九龍灣幾支麻煩燈行幾行又轉當順燈,講到成條路都唔塞咁,
點解你又唔計清楚?

你鍾意塞車你既事,但請你唔好阻礙將軍澳居民出街。
pch_yeung 發表於 2014-12-2 09:01 | 顯示全部樓層
不如講下個人經驗, 日期是正常上班上課日

出發時間地點: 7:45蔚景園
路線一: 步行往中央公園站>89>淘大>步行往九龍灣鐵路站 (6.8)
路線二: 步行往乙明邨>80X 8:02不經彩虹特車>九龍灣鐵路站 (7.1)
到達時間: 8:20~8:25

如是長假期前後非上課日或週末, 路線一到達時間是8:05~8:10
 樓主| eric278 發表於 2014-12-3 16:56 | 顯示全部樓層

回復 375# 的帖子

目前路線已經截標,希望中標的公司可以貼緊交通情況作出優化。
還看香港公交
kay 發表於 2014-12-24 10:34 | 顯示全部樓層
近日側聞將荃最新消息如下

運吉收到兩份標書,兩份都乎合標書最低要求
最快出年2月先有遴選結果

繼續等繼續等
世界很簡單 人類很複雜
3AV53 發表於 2014-12-24 11:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-12-24 10:34 發表
近日側聞將荃最新消息如下

運吉收到兩份標書,兩份都乎合標書最低要求
最快出年2月先有遴選結果

繼續等繼續等
兩份既話估計都係九+新

二月先有結果,即係最快三月先開得線。
話出年第一季開辦,果然要拖到最後一刻
jocosben 發表於 2014-12-24 11:32 | 顯示全部樓層

政府啲程序真係...標書可以複雜到用三個月去考慮?