hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 同TD投訴真係晒氣
開啟左側

[經歷分享/報告] 同TD投訴真係晒氣

castanopsis 發表於 2014-11-15 23:27 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-11-15 15:22 發表

如果唔係將軍澳居民反對,我舉腳支持 A29 加停觀塘駿業里、九龍灣站兩個大站。
請問我去機場除左 A22 同 E22 仲有咩選擇?

我作為坑口居民,A29觀塘道加停兩個大站我會支持
觀塘道咁大個客源,得兩條慢線其實好唔理想

如果要保持A29將軍澳個時間優勢
可以考慮在去程加停觀塘道的同時飛走往機場方向龍翔道堆站
等A29可以九龍灣兩個站入到機場
反正龍翔道好似唔係特別多人上A29(有錯請指正)
加密條E22A可能會對龍翔道沿線堆客更加有用

我覺得如果A29加停觀塘道
A22大可以飛走觀塘道行觀繞入藍田甚至油塘
這有助A22去吸藍田油塘客,同時會令A22班次更穩定
(不過唔知城記會唔會留戀土瓜灣流水客?
castanopsis 發表於 2014-11-15 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2014-11-15 22:39 發表

我諗成架車唔俾企人包無投訴
企係條街等下架喇

不過應該只限機場上
如果出到市區都唔俾企人
就輪到西區A12客同埋土瓜灣A22客投訴
JX9097 發表於 2014-11-16 10:49 | 顯示全部樓層
A29加停觀塘個人持中立態度
不過若果真係加站的話,唔該加密A29至20分鐘一班
一嚟畀到九龍東人真正選擇,二嚟用作抵消A29多出嘅行車時間
(反正停九龍東,A29客量一定大增)

A22當然可以拉去油塘,麗港城後上觀繞直出土瓜灣
只係城巴一嚟唔夠車,二嚟巴士公司一向唔重視油塘
三嚟仲會影響到A22短途客收益
巴士公司未必會放手一博
SE7378 發表於 2014-11-16 13:31 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

我諗你住坑口 , 你唔係唔知西貢區某D議員的脾氣 ,
A29如果加停觀塘道 , 撇除任何為左保持時間優勢而做的補償唔講 ,
但我相信一定會有好多議員反對 ,尤其係DAB ,
當初692建議取消都貼滿反對單張 ,
開將荃線又不滿要上山經秀茂坪、四順及彩雲。

至於A29飛走黃大仙龍翔道D巴士站的建議 ,
我覺得好難過到 , 因為黃大仙去機場的境況 ,
喺未有A29之前都係同觀塘一樣 ,
只有E22 , E22A及E23呢三條慢線 ,
萬一抽走條A29快線 , 議員實反你枱。
dennis28a 發表於 2014-11-16 15:27 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB690 於 2014-11-15 15:37 發表
你怕遲到咪坐地鐵去黃大仙轉E22a/A29,再加上E22a同a29加停觀糖同九龍灣等同向e22同a22呢2條線開刀冇分別

依點真係好笑,我上得港鐵點解唔直接去東涌轉?
去機場係幾件行李。

設計上根本唔應該藍田觀塘去機場要經土瓜灣,
否則當年 E23 就唔需要用 2 粒半鐘由觀塘兜到機場(唔好問點解 E23 經觀塘,請 Google)。
而家 A22 塞車上黎同而家 E22 一樣時間,會唔會太唔合理?
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| neosan 發表於 2014-11-16 15:43 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-11-16 15:27 發表

依點真係好笑,我上得港鐵點解唔直接去東涌轉?
去機場係幾件行李。

設計上根本唔應該藍田觀塘去機場要經土瓜灣,
否則當年 E23 就唔需要用 2 粒半鐘由觀塘兜到機場(唔好問點解 E23 經觀塘,請 Google)。
而家 A22 塞車上黎 ...

A22由機場去到奧運附近大概30分鐘
但奧運去土瓜灣, 塞起車上黎都要20-30分鐘
再去東九龍就係慢A29好多

如果放工時間去東九龍, 搭E22X/P好過, 分分鐘快過A22
castanopsis 發表於 2014-11-16 17:45 | 顯示全部樓層

原帖由 SE7378 於 2014-11-16 13:31 發表
我諗你住坑口 , 你唔係唔知西貢區某D議員的脾氣 ,
A29如果加停觀塘道 , 撇除任何為左保持時間優勢而做的補償唔講 ,
但我相信一定會有好多議員反對 ,尤其係DAB ,
當初692建議取消都貼滿反對單張 ,
開將荃線又不滿要 ...

講真,A29宜家喺將軍澳個口碑絕好
將軍澳個客量比起開線初期高咗好多,好多時可以坐過半滿出入將隧
如果入機場方向唔飛走黃大仙做補償
我相信唔止西貢區議員,將軍澳區內居民都可能會不滿

黃大仙同觀塘有一樣嘢唔同
就係觀塘入機場連E22A都無
觀塘上E22/A22兩條線有排都出唔到公路
反而黃大仙上E22A,係即時出公路入機場,感覺上其實唔慢
我相信黃大仙客比較介意E22A成日同A29前後腳到,搞到等快線要等足30分鐘先有車
如果E22A可以密少少,對黃大仙客會有利

現實D講句
入機場方向A29停觀塘飛黃大仙
觀塘區議會一定支持,黃大仙區議會一定反對
最多食花生望下邊個牙力大
drew 發表於 2014-11-16 17:54 | 顯示全部樓層
順便講講,近來E23的行車時間都長了好多,動輒兩小時才行完一程,導致脫班嚴重,最長試過等40分鐘才有車(當時是15分鐘時段)。
不只一次在黃埔花園(往機場)/亞洲空運中心(往市區)就頂閘。

偶爾聽到有其他乘客打上熱線投訴,但問題都冇明顯改善。
JX9097 發表於 2014-11-16 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-11-16 17:45 發表
黃大仙同觀塘有一樣嘢唔同
就係觀塘入機場連E22A都無
觀塘上E22/A22兩條線有排都出唔到公路
反而黃大仙上E22A,係即時出公路入機場,感覺上其實唔慢
我相信黃大仙客比較介意E22A成日同A29前後腳到,搞到等快線要等足30分鐘先有車
如果E22A可以密少少,對黃大仙客會有利

E22A同A29拖住到黃大仙係因為要夾寶林/坑口平均15分鐘一班車
同埋方便將南人坐E22A轉A29
 樓主| neosan 發表於 2014-11-16 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 drew 於 2014-11-16 17:54 發表
順便講講,近來E23的行車時間都長了好多,動輒兩小時才行完一程,導致脫班嚴重,最長試過等40分鐘才有車(當時是15分鐘時段)。
不只一次在黃埔花園(往機場)/亞洲空運中心(往市區)就頂閘。

偶爾聽到有其他乘客打上熱線投訴,但問題都冇 ...

E23 成日開 flyer, 一脫班既話, 位又少左, 又易頂閘
鍵盤戰士咪會話城日好好丫, 俾E線價錢A線服務,
但係真係搭車既人, 會揀坐紅柱trident, 定係企豪華flyer?