hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴280X開辦和280P取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴280X開辦和280P取消消息

matchnacu 發表於 2014-12-13 13:16 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2014-11-20 00:37 發表

在咁多條來往西九與沙田的巴士線之中280X與280P我是最唔睇好的。
始終沙田的河西地帶遠比沙田的河東地帶細很多,搭鐵路的迂迴程度前者唔夠後者大。
我就情願放多d資源在沙田的河東地帶好過開條例如來往西九與沙田 ...

我想問下,281a 87d兩線邊係河西慢線啊?人地完全無理過河西直接踩去第一城,試問同河西有咩關係呢?
happykeroro 發表於 2014-12-17 23:22 | 顯示全部樓層
想問而家傾成點?
維記鮮奶 發表於 2014-12-22 16:38 | 顯示全部樓層
條線而家咩情況 ? 繼續 delay ?
leolaw 發表於 2014-12-22 20:05 | 顯示全部樓層

原帖由 維記鮮奶 於 2014-12-22 16:38 發表
條線而家咩情況 ? 繼續 delay ?

山上間書局&某辦事處都冇動靜...冇任何關於280x嘅新文件貼出
(上星期六所見)

書局果張已經係8月舊聞 (有關80M).

另一方面當日所見...九汽重新派站長 (早更) 當值穗禾苑...
唔知係咪原本諗著12月13日起3線同時運作的安排??

我都好期待新線, 但用多一兩個星期上去老地方看看280P亦無不可...

petcity 發表於 2014-12-22 23:18 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snowbb 發表於 2014-12-24 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2014-12-22 23:18 發表
當有人有280X唔心足,仲要攬住條80M
為著一線都不庇少而放棄280X背後帶來
更大效益時,只可講句,你唔單止阻住地球轉
仲累到成個沙田區街坊咁囉

280X繁時得20分鐘一班

我諗九巴下一步應該想搞掂81C,再加強280X/286X/287X三條青沙線的轉乘
但是,目前以如此疏落287X轉280X黎講,會快過81C去尖沙咀嗎?
但是280X的確比81C更有效率,比起慢遊九龍塘,旺角東,油麻地,尖沙咀的81C,
280X一站直達佐敦,尖沙咀,明顯比81C更好,又較少機會塞車
如果九巴肯加強280X/281X/287X三線的班次的話,我相信81C應該時日無多
petcity 發表於 2014-12-24 18:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
jocosben 發表於 2014-12-24 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2014-12-24 18:32 發表

280X繁時得20分鐘一班

我諗九巴下一步應該想搞掂81C,再加強280X/286X/287X三條青沙線的轉乘
但是,目前以如此疏落287X轉280X黎講,會快過81C去尖沙咀嗎?
但是280X的確比81C更有效率,比起慢遊九龍塘,旺角東,油麻地,尖沙咀 ...
重組後80M早繁不變,甘280X有乜可能會密
Snowbb 發表於 2014-12-24 19:21 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2014-12-24 18:58 發表
重組後80M早繁不變,甘280X有乜可能會密

因為穗禾苑 - 市中心的電梯線服務被削減,再加上81K繁時客量高企
80M取消對於穗禾居民黎講,等於落市中心要改搭81K
雖然返穗禾苑仲有280X,但係咁攪法,繁時落市中心隨時上唔到車
穗禾苑梗係反對啦
Snowbb 發表於 2014-12-24 19:22 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2014-12-24 18:48 發表

280X唔止尖沙咀,真正想做既駁腳地方唔係個度

請問係邊到,請指教