hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴280X開辦和280P取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴280X開辦和280P取消消息

happykeroro 發表於 2014-11-22 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-11-21 23:10 發表

如果282 10分鐘一班都叫疏既話
咁我就真係無野好講

咁282駛唔駛開車鍊?

十分鐘係唔耐一班車
但你知唔知282上落時間有幾耐
一程車要搭幾耐先到火車馬鐵站

同80M比較
時間金錢都有分別
而家我出市區要快都迫住要搭89出黃大仙轉地鐵
又貴又唔係特別快

九巴諗住條邨需求少
咪減班囉
但點解唔考慮整青沙線轉乘俾我地
要我地捱貴車又要捱疏車

我唔要求有密車
但只要求cut疏左80M 281M既情況下俾其他選擇我地

不過算喇
九巴都無重視過
我咪身體力行自己行落大圍搭火車囉
一蚊都唔需要俾,又唔駛受九巴氣

petcity 發表於 2014-11-22 00:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
leolaw 發表於 2014-11-22 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2014-11-21 22:51 發表

咁減左81M 80M又唔見加返282班?
而家都係減左班喎

唔想做咪斬哂d巴士線唔好做囉
我要求只係有d合理接駁服務
但咁多年有做過咩

新田圍果堆線, 唔計282,
其實比較難回本...

87B...一個單接近一粒鐘, 又只收$6.8
一車50人先叫接近回本 ($300-$350).
最慘條線多數時段係一邊多客, 但反方向就少客...

其實好多短/中距離路線...收得平就唯有靠人氣,
但新田圍似乎比較難搞旺...

睇黎得條89食住沙田市中心-東九龍客倉
服務才較為貼近大眾期望.
TYChow 發表於 2014-11-22 01:38 | 顯示全部樓層

連我都懷疑新田圍仲有幾多人搭87B(特別係去旺角)

以前九巴開87B係比人去大角咀碼頭去中環,當時沒有馬鐵,九鐵地鐵分開收費,81M、87B當然較旺場。

但而家大角咀沒有碼頭,兩鐵又合併了、建了馬鐵、新田圍人口老化、上方有86、下方有86A去石硤尾、去旺角,架87B要先去顯徑,再去大圍、石硤尾之後要等交通燈,誰會接受?

281M即使有區內線功用往來新田圍至顯徑,兩鐵合併後己在大圍轉車,九龍塘巴轉鐵功用已全失,去九龍塘有乜用,去樂富好過啦!至少樂富仍領匯大埸,可以轉車去竹園同啟德,鐵路較難搶客,但要同85B協調。
dennis28a 發表於 2014-11-22 02:23 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2014-11-22 00:08 發表

九巴諗住條邨需求少
咪減班囉
但點解唔考慮整青沙線轉乘俾我地
要我地捱貴車又要捱疏車

我唔要求有密車
但只要求cut疏左80M 281M既情況下俾其他選擇我地

不過算喇
九巴都無重視過
我咪身體力行自己行落大圍搭火車囉
一蚊都唔需要俾,又唔駛受九巴氣

你帶出幾個好重要既問題:
1. 點解你或者你個區唔爭取青沙線轉乘
2. 咩野係其他選擇?點解你果區唔爭取 81K/282 車公廟站轉乘?
3. 點解唔爭取改落行去港鐵站既環境?例如有蓋天橋去秦石邨

我可以答你,九巴同運輸署最鐘意度縮數,
要爭取野番黎,有時要學下北區死爭取至有,
你個區咩都唔做,一咪投訴係無用。

更可況,80M 轉鐵唔係快,只係方便你地迫少程東鐵。

惡意回復是不道德的行為。
leslie 發表於 2014-11-22 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 TYChow 於 2014-11-22 01:38 發表
281M即使有區內線功用往來新田圍至顯徑,兩鐵合併後己在大圍轉車,九龍塘巴轉鐵功用已全失,去九龍塘有乜用,去樂富好過啦!至少樂富仍領匯大埸,可以轉車去竹園同啟德,鐵路較難搶客,但要同85B協調。

呢點, 今年沙田巴士重組個plan上區議會交運會時, 吳錦雄議員都有在會上提過(這個也是我的意見)

特別是, 當80繁時在黃大仙都上唔到車回沙田時, 改281m落樂富/黃大仙(循環線), 里數同九龍塘差不多.

近日轉工番金鐘,樓下803k排長龍又要轉幾次車, 我反而like左281m出九龍塘轉地鐵, 前後只要轉3次車(281m>觀塘線>荃灣線), 比803k出大圍加多程東鐵轉少次車 (803k>東鐵>西鐵>荃灣線 或803k>東鐵>觀塘線>荃灣線).

本來你會話, 點解唔803k>東鐵>104/301之類? 佔鐘期間灣仔外告被警方封左,104紅隧上車去金鐘,夠膽死要30分鐘! 反而111/101行天樂里仲快...(我試埋109/113皇后大道東走法,仲慢過104!)
L. Chan - 我們堅持才有希望!
leslie 發表於 2014-11-22 11:53 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-11-22 02:23 發表

2. 咩野係其他選擇?點解你果區唔爭取 81K/282 車公廟站轉乘?

我可以答你,九巴同運輸署最鐘意度 ...

新田圍總站沒有位開新線, 所以我一早說過, 當日開86b及87a改青沙搵錯對象, 如果是87b及86a改青沙再開一條新青沙線serve四美就村村有青沙線了...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
happykeroro 發表於 2014-11-22 13:19 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-11-22 02:23 發表

我可以答你,九巴同運輸署最鐘意度 ...

而家連議員出聲都無人理
咁有咩途徑可以反映到訴求?
mckhgc 發表於 2014-11-22 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-11-21 17:30 發表
你地唔發覺, 九巴想取消蝕本舊路線換取新路線新服務, 但你地點都唔俾原來蝕本舊路線取消, 點都一定要維持原有服務, 於是呢, 新路線照開辦, 蝕本舊路線亦有得保持, 但係代價就係, 取消不成的舊路線就一定大幅減班... ...

取消蝕本舊線開新線冇問題,問題係對於某條廢村,舊線取消/削班就幾乎鑊鑊中,新線就冇次有份。

人地取消86B、87A,有286X、287X,呢條廢村呢?

為左其他村的大帝少行幾步,本來已兜既281M、87B再兜上兜就有份。

本來幫輕下89觀塘方向既74A,縮短轉單層兼大幅削班,89班次無加密。

280P取消,280X冇份、無補償(如有282 280X BBI唔該講聲)、80M削班。

冇左佢就幾乎邊都去唔到既282,仲無故削班,由7-10削到10-12。

每次都只能承受無償削線削班、從無份享用新線(對上一條新線,好似已係92年開既282,仲要係因為小巴競爭而開)、為左其他村的大帝少行幾步就兜上兜,公平?合理?
mckhgc 發表於 2014-11-22 23:08 | 顯示全部樓層

我可以答你,九巴同運輸署最鐘意度縮數,
要爭取野番黎,有時要學下北區死爭取至有,
你個區咩都唔做,一咪投訴係無用。

更可況,80M 轉鐵唔係快,只係方便你地迫少程東鐵。

連區議員都唔知係有心無力定無心無力,小市民仲可以點死爭?佔領新田圍通道好冇?