hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286C開辦和86P,86X取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴286C開辦和86P,86X取消消息

capricorn 發表於 2014-11-30 19:32 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-11-30 15:25 發表

新田圍務求有車搭竟然要兩條特快線停新田圍個站
仲叫改埋地下雙白線o黎遷就
去廣源/馬鞍山既人真係多得你唔少
尤其係87D好多馬鞍山人已經要求唔停亞公角
而家仲叫87D停埋新田圍
係咪想俾馬鞍山人鬧死?

咁不如叫72 ...
嗰度前些少已係虛線,有大把位入沙田路,係去九龍先停唔到。
happykeroro 發表於 2014-11-30 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 capricorn 於 2014-11-30 19:27 發表
如果86都冇埋,新田圍搭乜車出長沙灣?

行路落秦石囉
一係行落大圍囉

D人覺得行山同幾廿級樓梯係無問題架
toyl 發表於 2014-11-30 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 drbean7218 於 2014-11-29 13:17 發表
隔離有brother 分享了九記286C開線單張, 不知返荔枝角的朋友有什麼感覺?

出去最近的站在光昌街落, 回程在長荔街上車

仲可以點呢…以前86C搬去長沙灣廣場,都係一出就去光昌街,近甘泉街返工的只有大嘆無奈。

同樣地6D/40,要快一係行兩個字去美孚搭三個字,一係碌6D碌足全程八個字……
mckhgc 發表於 2014-11-30 22:08 | 顯示全部樓層

原帖由 capricorn 於 2014-11-30 19:32 發表
嗰度前些少已係虛線,有大把位入沙田路,係去九龍先停唔到。

冇錯,沙田路巴士線,北行即使增停新田圍,都係增加十幾到幾十秒,就算唔好彩要排下隊,都係一兩分鐘內,情況同當年89北行增停天馬苑差不多。

係喎,點解當年89北行增停天馬苑,唔見有正義人士鬧「天馬苑為左有車搭,竟然要.....」,都未計89北行就算唔停天馬苑,早一個站永光書院落車行去,都不過係三幾分鐘路程,但沙田路巴士線唔停新田圍,新田圍就冇其他替代品。

80,89觀塘道停啟泰苑/啟業村,都係只停西/北行單向,仲要因此放棄比較順既右橋,行常塞燈既左橋,相比之下,沙田路巴士線北行停新田圍,影嚮根本小得不值一提。

仲有86、87系南行,「白田村瑞田樓」同「黃棣珊中學」o個50米唔知有冇,都兩站都停晒又可以喎。

HT408 發表於 2014-11-30 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2014-11-30 22:08 發表
仲有86、87系南行,「白田村瑞田樓」同「黃棣珊中學」o個50米唔知有冇,都兩站都停晒又可以喎。

嗰度有100米
89B 發表於 2014-12-1 12:30 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2014-11-30 22:08 發表

冇錯,沙田路巴士線,北行即使增停新田圍,都係增加十幾到幾十秒,就算唔好彩要排下隊,都係一兩分鐘內,情況同當年89北行增停天馬苑差不多。

係喎,點解當年89北行增停天馬苑,唔見有正義人士鬧「天馬苑為左有車搭,竟然要.....」, ...

四份一世纪前新田圍前仲有隔田村站,條木造行人天橋拆咗取、
消南行站,北行仲運作了數年,
呢個站宜家復活用返都得架
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
kmb71k 發表於 2014-12-1 18:35 | 顯示全部樓層

87D/281A係馬鞍山/廣源/第一城特快直達路線, 仲加停新田圍減慢車程, 真係阿茂整餅
人地唔快唔重要, 最緊要自己有線去油尖旺
俾著你係馬鞍山/廣源/第一城既人, 要新田圍人陪跑, 你嬲唔嬲?
以上回應,是否可行?是否合適?
mckhgc 發表於 2014-12-1 21:29 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

得喇!知啦!80,89北行停啟泰/業,攪到要行經常塞燈既路、無故增停天馬苑,就唔係減慢車程、唔係攪到人唔快,唔係要人陪跑,唔係阿茂整餅。

22年前,新田圍<>沙市小巴冇左,區議員爭取下至換來282,比起小巴,282增停食兩家茶禮既秦石,仲唔去好運,唔一定有位坐,兼大幅加價15%(小巴$2,282開線時$2.3),咁就天公地道。

太和大帝3幾分鐘路程,樓下就有東鐵太和站直出九龍市區(第時過埋海)唔夠 ,因為要企(即使企一個站到大埔墟就有特車),攪到太和大帝龍顏不悅唔鐘意,所以有特快巴士線出市區好合理好值得;取消條慢線74A,要補償返條特快出九龍線又係好應份。

新田圍賤民行10-15分鐘山去秦石去車公廟站,搭馬鐵一個站再轉東鐵,就好近好方便;賤民為左其他村既新線,攪到賤民D 281M、87B、80M、280P、82M......將會或已經削班、取消、兜上兜,連經過又停站冇難度既86C都唔停,開刀花式花樣百出兼完全零補償無問題;賤民要求補償合理小小既服務快小小既路線,就係阿茂整餅貪得無厭....

拿!你都係想我咁講姐?滿意啦?快D做完功課溫完書,睇陣電視上陣網就早D訓喇~~~~

capricorn 發表於 2014-12-1 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-12-1 18:35 發表

87D/281A係馬鞍山/廣源/第一城特快直達路線, 仲加停新田圍減慢車程, 真係阿茂整餅
人地唔快唔重要, 最緊要自己有線去油尖旺
俾著你係馬鞍山/廣源/第一城既人, 要新田圍人陪跑, 你嬲唔嬲? ...
當你住了新田圍邨一個月後,睇怕你要收回這番話。枉我還住了接近二十年
mckhgc 發表於 2014-12-1 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 capricorn 於 2014-12-1 22:06 發表
當你住了新田圍邨一個月後,睇怕你要收回這番話。枉我還住了接近二十年

從佢o係大埔路線重組討論既態度,睇佢對自己條村既「合理」要求,如果佢o係新田圍受下,不出一個月內,
睇怕唔止會要求281A,87D,72X,271,270A,86C雙向增停新田圍、保留280P兼轉全日、仲會要求47X,80X,287X,81C,281B,170,182,E42,982X,綠巴803,804,68K全部入新田圍繞場一週,然後要求有蓋冷氣天橋兼行人運輸帶去秦石村同車公廟站。