hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286C開辦和86P,86X取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴286C開辦和86P,86X取消消息

happykeroro 發表於 2014-12-1 22:40 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-12-1 18:35 發表

87D/281A係馬鞍山/廣源/第一城特快直達路線, 仲加停新田圍減慢車程, 真係阿茂整餅
人地唔快唔重要, 最緊要自己有線去油尖旺
俾著你係馬鞍山/廣源/第一城既人, 要新田圍人陪跑, 你嬲唔嬲? ...

講起這個問題
我諗起畢架山花園個分站
有大部份路線只係路過
目的地有屯門, 元朗, 天水圍, 長沙灣, 旺角, 荃灣等
但唔知點解條條線都會停果個站

咁多條線要畢架山花園陪跑, 你有咩感受?
係唔係阿茂整餅?

個站同時服務埋澤安邨
澤安個人口仲少過新田圍
但架架經公路都有得搭喎

澤安同畢架山花園都同時有小巴落到地鐵站
澤安仲有203S 104特班
我真係唔明點解新田圍既待遇會特別差

mckhgc 發表於 2014-12-1 23:14 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

冇錯,澤安其實同新田圍幾似,都係80年代頭公屋,商場街市都係差不多的差,都係全港最缺乏基礎設施公屋既三甲內走唔甩(呢方面澤安可能比新田圍更差),

交通上,都係半山,遠離MTR,都係公路旁,主要靠路經公路巴士線,但澤安就線線停,計埋畢架山花園(距離未必遠得過新田圍行上斜再行條蛇餅橋去搭89),連機場A,E,N線都齊晒(當然,機場上,畀去將軍澳錢,畢架山落又真係....),路線遠比新田圍多。

新田圍呢?人公路旁佢公路旁,佢就先畀紅梅谷路閹一大堆(可憐山下仲有鐵路),沙田路又閹一大堆,仲要閹親都係大線,剩返似樣正常既,只有89,85A,80M(86都勉強算,但回程天價),已經皇恩浩蕩。

沙田路既線所謂「停唔到」既問題,南行唔講,北行要停其實冇難度,但亦長期不理。

類似例子,除左講過幾次既觀塘道啟業/泰外,仲剛剛唸到九龍塘映月台,又係只有北行,路過既線,有邊條係為映月台開?或者映月台有幾多人要搭巴士?又服務到邊D屋苑邊D範圍?但就線線停,所有經新田圍過站不停既線281A,87D,72X,270A,271,86C,都會停此站,又係咪減慢車程、阿茂整餅、要人地唔快、要映月台人陪跑?

新田圍D陰公悲慘野,真係越講越多

happykeroro 發表於 2014-12-1 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2014-12-1 23:14 發表
冇錯,澤安其實同新田圍幾似,都係80年代頭公屋,商場街市都係差不多的差,都係全港最缺乏基礎設施公屋既三甲內走唔甩(呢方面澤安可能比新田圍更差),

交通上,都係半山,遠離MTR,都係公路旁,主要靠路經公路巴士線,但澤安就線線停,計 ...

所以我都寫左封信同交通投訴組反映
http://www.info.gov.hk/tcu/chi/complaint/index.htm

我唔知有無實際用途
但如果乜都唔做淨係討論區講就肯定食白果
而家就等緊回覆
睇下會有D咩回應
亦希望唔止我一個人講...
Snoopy@FB8617 發表於 2014-12-1 23:55 | 顯示全部樓層

又係lee個問題

停就當然好啦
不過可能性有幾高先?

客量需求、對其他乘客影響都已經冇咩機會做得到
當然你可以用其他例子話人地都得點解我冇
不過到時成個區圍住新田圍嘈既到時就諗清楚得罪人D咩
再諗其他角度
係就係有位轉返線出去
不過隔離線行緊80抽出去亦唔簡單

再講返新田圍暫且解決左
咁出新田圍咪又係咁

利申:加站對我有得益
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
mckhgc 發表於 2014-12-2 00:50 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

少客就話需求細冇必要,BAN;多客就話多人上落拖長行車時間,影嚮其他村對其他村「唔公平」,BAN。

87B南行兜上兜新翠紅梅谷路;281M兜上兜顯徑巴總;86B取消變兜四美既286X;81南行兜路兜到停兩次美林;沙市新田圍小巴取消,區議員增取得來282,益埋秦石又大幅加價又唔入好運;沙中線鐵路增設顯徑站;為蔚景園兩幢樓的大帝死要留著條路仔,攪到埔公沙田段日日大塞車;80,89 北行為停兩啟塞燈;89北行增停天馬苑......

以上除最後者外,其他任何一個,影嚮都比沙田路線北行增停新田圍更大,最後者就可能差唔多,唔見成個區、成條線沿線圍著某某村嘈。

新田圍D人到底係乜?特別好蝦?係賤民?定係食物鏈最低層既低等生物,只有被其他生物食,連平等分享食物(唔要求食其他生物)既資格都冇?定係個別人士對新田圍心存偏見?

hokachung 發表於 2014-12-2 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-12-1 23:55 發表
又係lee個問題

停就當然好啦
不過可能性有幾高先?

客量需求、對其他乘客影響都已經冇咩機會做得到
當然你可以用其他例子話人地都得點解我冇
不過到時成個區圍住新田圍嘈既到時就諗清楚得罪人D咩
再諗其他角度
係就 ...

好老實講,如果新田圍邨真係咁客量充足嘅話,早已經出現類似80/80P嘅上繁拆線安排,
尤其獅子山隧道分站並無與87B近似嘅公路尾站路綫
happykeroro 發表於 2014-12-2 07:38 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2014-12-2 01:23 發表

好老實講,如果新田圍邨真係咁客量充足嘅話,早已經出現類似80/80P嘅上繁拆線安排,
尤其獅子山隧道分站並無與87B近似嘅公路尾站路綫

咁澤安又有104特車 203S
澤安上車係咪客量充足?

只不過係後面d站拉返高客量
澤安用黎放部車咋

有時我覺得單站客量唔係開唔開線要考慮的因素
Snoopy@FB8617 發表於 2014-12-2 13:01 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

兜兜轉轉
又係用其他地方去訴說自己有幾慘

每個改動背後都有佢既原因同利益既輕重係入面
唯一最有問題最唔明既位係87B改動
281M其實多人用顯徑個總站
286X入四美又真係多客上落,若果新田圍多客既我諗一早有線會兜上去
81唔兜既美林又搭咩?
80/89唔停啟泰仲有彩虹要停
再講,蔚景園最後都係讓左步

仲有一樣野係
即使講返以前72X行先過86經獅隧公路
都係86有停72X冇停
與其話歧視新田圍既
反而更重要既係飛公路批X線策略性不停新田圍個站

再重申一次
多條線停新田圍果站我都有著數
不過你用咩去令九巴覺得值得係上面停站係一個問題
That's Why要 focus既係改善返接駁既服務就已經好好多
而唔係追求一D基本上冇咩可能會做到既野
Snoopy@FB8617 發表於 2014-12-2 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2014-12-2 07:38 發表

咁澤安又有104特車 203S
澤安上車係咪客量充足?

只不過係後面d站拉返高客量
澤安用黎放部車咋

有時我覺得單站客量唔係開唔開線要考慮的因素
當然係咁講
不過新田圍開出既車行邊到好呢?
一入顯徑又會太慢
入四美同入顯徑時間差不多
唔兜路經新翠上獅隧既客量又唔太夠
大圍上青沙如是

新田圍天生個位就係比較奇怪
兜又唔兜唔兜又唔得
做好接駁,拉到繁時幾班既拉到就拉
對一個萬幾人老化既山頭都差不多
happykeroro 發表於 2014-12-2 13:55 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-12-2 13:05 發表
當然係咁講
不過新田圍開出既車行邊到好呢?
一入顯徑又會太慢
入四美同入顯徑時間差不多
唔兜路經新翠上獅隧既客量又唔太夠
大圍上青沙如是

新田圍天生個位就係比較奇怪
兜又唔兜唔兜又唔得
做好接駁,拉到繁時幾班 ...

問題在於九巴連接駁都唔想做