hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286C開辦和86P,86X取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴286C開辦和86P,86X取消消息

Snoopy@FB8617 發表於 2014-12-2 16:24 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2014-12-2 13:55 發表

問題在於九巴連接駁都唔想做
其實係人都知現時老九既重組方針一向都係減輕成本為主
一換一基本上都係好基本

同一時間我又唔見得程議員大力針對緊lee一個問題
最多只係掛banner俾你睇反對路過既對外線取消
但反而較少理會整體成個新田圍交通既方向

82K仲係出入火炭既時候仲有人會搭落火車站
改左線之後基本上都流失左lee部分接駁既客
再到81M取消時結果換一條五個字先出到九龍塘既281M
認真講最大契機其實就係就係將81M既資源用落加強大圍<>新田圍既服務

到而家成個山頭唯一可以換既咪就係條82K
其他山上山下經過既對外路線基本上都唔到新田圍話事
若果話老九唔想做接駁又唔係
82A始終都係老九提出
甚至另一板本不經田心都係RDP出現
而且82K有關威記既問題亦都不斷有進展
唯有既係等到傾掂數咪有得用咁解
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hokachung 發表於 2014-12-2 17:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-12-2 13:05 發表
當然係咁講
不過新田圍開出既車行邊到好呢?
一入顯徑又會太慢
入四美同入顯徑時間差不多
唔兜路經新翠上獅隧既客量又唔太夠
大圍上青沙如是

新田圍天生個位就係比較奇怪
兜又唔兜唔兜又唔得
做好接駁,拉到繁時幾班 ...

其實新田圍直上青沙都諗得過,起碼山下仲有3個大站食客,再唔係兜埋海福花園先上公路亦得
cheungtszfung 發表於 2014-12-2 17:55 | 顯示全部樓層
原帖由 hokachung 於 2014-12-2 17:48 發表

其實新田圍直上青沙都諗得過,起碼山下仲有3個大站食客,再唔係兜埋海福花園先上公路亦得

又或者好似47X/81K咁樣入新城市,跟住停帝都上青沙,停到市中心基本上都保証到客量
反方向仲可以做埋貴價流水
Snoopy@FB8617 發表於 2014-12-2 18:05 | 顯示全部樓層

其實而家本身287X客量亦唔係高
最起碼要等到水泉澳入伙
睇下可唔可以夾到一條新田圍+秦豐+新翠或者再加大圍上青沙既繁時線
又或者係其他獅隧繁時線
總好過而家總站咩都冇

若果入沙角乙明再出新城市既話
其實同條線入完顯徑出返青沙既效果唔差得遠
亦都係我覺得有難度既地方係唔兜唔夠客
一兜就趕走客既問題
樂仔〞 發表於 2014-12-2 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2014-12-1 22:40 發表

講起這個問題
我諗起畢架山花園個分站
有大部份路線只係路過
目的地有屯門, 元朗, 天水圍, 長沙灣, 旺角, 荃灣等
但唔知點解條條線都會停果個站

咁多條線要畢架山花園陪跑, 你有咩感受?
係唔係阿茂整餅?

個站同時 ...

唔好意思 , 作為一個屯門至觀塘常客 , 我表示大西北線唔停畢架山花園我係 絕對歡迎
呢個站入一入就成日要等其他巴士到先出到站 , 如果可以取消我絕對支持

其實講真 , 你係咪想所有線都要停哂新田圍邨 , 你先安落 ?
根據 2011 年人口普查數據 , 新田圍邨得 10013 人
但單係顯徑邨都已經有 18290 人 , 有時真係唔羨慕得人咁多
leolaw 發表於 2014-12-2 21:24 | 顯示全部樓層
原帖由 hokachung 於 2014-12-2 01:23 發表

好老實講,如果新田圍邨真係咁客量充足嘅話,早已經出現類似80/80P嘅上繁拆線安排,
尤其獅子山隧道分站並無與87B近似嘅公路尾站路綫

1992年至2001年期間,
87B的確有早繁拆線安排...

但留意2001年已經唔再有87B/87P早繁拆開,
而兩鐵合併係2007年...即係話, 巴士在車費上仍然比兩鐵轉乘便宜得多的年代,
已經唔多夠客做分拆.

happykeroro 發表於 2014-12-2 22:30 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2014-12-2 20:56 發表

唔好意思 , 作為一個屯門至觀塘常客 , 我表示大西北線唔停畢架山花園我係 絕對歡迎
呢個站入一入就成日要等其他巴士到先出到站 , 如果可以取消我絕對支持

其實講真 , 你係咪想所有線都要停哂新田圍邨 , 你先安落 ? ...

講就易
實無可能停喇

反而唔停畢架山都有可能既
咁畢架山人口有無10013人咁多先
無既話點解又要停呢?

我只係覺得停唔停站唔一定係客量問題

點先安落?
有合理轉乘或者補償咪安落囉

唔係這條邨住既人係好難理解我地點解咁多意見同怨言

mckhgc 發表於 2014-12-3 22:53 | 顯示全部樓層

回復 48# 的帖子

首先差開小小,查過房署官網,新田圍村人口冇10013,係9800(2014年9月30日數字)(拿,我好公道既,對我「不利」既數據我一樣照事實講)
http://www.housingauthority.gov. ... pertyType=1&id=2856

真係風趣,幽默感爆棚,「策略性不停」喎 ,你越講,只會越顯得對新田圍既無理剝削不公有幾嚴重。

大埔N條向南對外線,條條經廣福(平日仲有免費K巴駁鐵),除307A外線線停(但有307B/P),唔見「策略性不停」。其實廣福同新田圍幾似,都係公路旁出城前尾站/入區後首站,但命水差距就以光年計

當然,一定有人話廣福連宏福人口幾多,新田圍人口幾多....好,咁睇下以下情況

N條線(包括經新田圍過站不停既5條線)經映月台,條條都停,唔見有「策略性不停」映月台個站?唔知映月台個站有幾大需求幾大停站價值?

N條線經畢架山花園,條條都停,唔見有「策略性不停」畢架山花園個站,唔知畢架山花園個站有幾大需求幾大停站價值?

N條線經車公廟(秦石同新翠之間o個個),條條都停,唔見有「策略性不停」車公廟個站,唔知除左農曆新年幾日,其他日子車公廟個站有幾大需求幾大停站價值?

N條線經世界花園,南行條條都停,北行唔知點解唔停80,86A,但有代替品89B,86C,但整體可達度仍比新田圍高好多。87B北行本唔停,冇左87A就補返架87B畀佢(新田圍冇左280P,又會有乜補償?),係未知冇左86C後會唔會補86A。查中原地圖,世界花園人口1268,仲要係豪宅,需求量、停站價值會大過人口9800既公屋???又偏偏幾乎線線停,唔見「策略性不停」(除左80,86A北行,但有代替品)?可能有人會話咩假日行山客,但即使係咁,點解唔只限假日停,平日「策略性不停」?

89北行本來「策略性不停」天馬苑,後來增停。查中原地圖,天馬苑連天宏苑,人口8839,又係少過新田圍,而且即使早一個站永光書院,相距只係兩三分鐘步程,點解咁又可以加停?係咪減慢車程、阿茂整餅、人地唔快唔緊要,最緊要自己行少兩三分鐘、要天馬天宏陪跑?

埔公四子、81同前86B,經埔公N個荒山野嶺站,又係線線站站停,唔見「策略性不停」任何站,新田圍人口9800就講到唔係人唔係野咁,咁呢N個荒山野嶺站又點計?有邊個有價值條條線經過都停?或者係有存在價值?

86C N年以來在下路,尤其麗豪酒店至新翠一段,同N咁多公交資源重疊到十彩(除其他線巴士,仲有鐵路小巴),偏偏麗豪到新翠站站停足,唔見「策略性不停」(有既,曾大屋囉 ),偏偏一改路經新田圍 ,就識「策略性不停」新田圍 (86C同86不完全重疊,86C北行往馬鞍山,而新田圍無任何公交往馬鞍山)。

類似例子要數的話,真係可能寫十頁都未夠。為何荒謬事總是只衝著新田圍而來

Snoopy@FB8617 發表於 2014-12-3 23:23 | 顯示全部樓層
請勿偷換概念

首先當然一條線經過一站多數會停
但唔代表條線經過一個站唔停就要天打雷劈

出咁多例子
但全部同新田圍既情況都唔同
請問以上咁多線同時包含南北行是但一方會不停站
兼且一入站會提升不少行車時間既情況?

廣福道、車公廟路、紅梅谷路原來係高速幹道?
停映月台前會係跑公路既速度,出站後又需要短距離cut出公路?
其他奇怪既舉例都廢事再解釋

之前閣下仲大大聲聲話87B加兜新翠唔公平
咁點解出面條公路線跑緊公路cut入去停站又會好公平?
快則冇人上落可能用多半分鐘
慢則上落一兩個又要cut返出車流極高
速度較高既幹道都唔知點cut出去好

86C總有一日第一城上青沙或沙田路
停左個站拉走又要俾閣下嘈既做咩事停?
照閣下意思
咁應該成堆沙田路快線除左281A都要停新田圍村
因為新田圍無任何公交往馬鞍山(86C同87D馬鞍山段不完全重疊)
往大埔既又冇(72X同271大埔段亦不完全重疊)
往上水既又冇

永遠只係掛住諗人地點對你唔好,點針對你
呀,仲要係搵D冇關係既野話人地針對你
請問對成件事有冇好處?
一方面話人地左兜右兜肯加站就唔公平
但就用我地新田圍係最慘情既理論
唔該上水大埔馬鞍山位位阻你地幾分鐘時間
咁你又問下人地?

當然你就會話82M、280P取消
80M減班又有冇問過我地
咁之但係而家邊個係大邊個細?
點解新田圍永遠都fight唔到有關上面同下面路線既事宜
咪就係因為新田圍永遠個持分都係細

難聽D講
就算人地做法係荒謬都好
你用荒謬既做法同建議回禮返俾人
你覺得有幾多人會睬你?
friend 發表於 2014-12-3 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2014-12-2 10:30 PM 發表

講就易
實無可能停喇

反而唔停畢架山都有可能既
咁畢架山人口有無10013人咁多先
無既話點解又要停呢?

我只係覺得停唔停站唔一定係客量問題

點先安落?
有合理轉乘或者補償咪安落囉

唔係這條邨住既人係好難理解 ...

咁你地應該揾九巴增加282bbi,而唔係叫其他區線停哂新田圍