hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286C開辦和86P,86X取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴286C開辦和86P,86X取消消息

ccicoltd 發表於 2014-12-6 00:50 | 顯示全部樓層

吉文

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
小B 發表於 2014-12-7 18:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-12-2 18:05 發表
其實而家本身287X客量亦唔係高
最起碼要等到水泉澳入伙...
287x星期日二十分時段半滿都冇!
mckhgc 發表於 2014-12-9 20:52 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2014-12-5 00:44 發表

任何地區都係山頭主義
本身唔停的站突然間攝個無里頭的站停一停
唔會有人讚成

個站點移前都無作為
遲早愈來愈少巴士線

九巴肯加轉乘就乜事都解決哂 ...

講到本身唔停的站突然間攝個無里頭的站停一停,就近就以下兩個例子:

87A取消後,87B北行增停世界花園,南行增停新翠加兜路兼多一枝燈,又可以?

世界花園人口僅千餘,當中會搭巴士更係少之有少,新翠冇87A有287X補償,本身交通亦是沙田最方便地點之一,而且一兩分鐘路程既車公廟路分站亦有87B,有必要咁樣原站補償到足嗎?

上面有人問有邊個分站係只停單向,又停一停就增加大量行車時間,87B南行新翠經梅谷路就是一例,唔止停一停,仲兜路兼停多枝燈,唔見出黎「主持公道」 。

另一例子,89北行,以前係不停天馬苑,後期增停,又點解釋?

89即使不停天馬苑,前一個站永光書院,最多亦只不過兩三分鐘路程,而且除了2F,38,40P,42C,89外,其餘大量途經路線,包括同樣行沙田東九獅隧線,即80,89B,甚至74A,都係兩站只停其一,為何唯獨89後期增停天馬苑?

有冇正義人士開口,批評89定位係沙市東九特快線,兩三分鐘步程亦有永光書院站,增停天馬苑,要沙市瀝源為天馬苑陪跑,真阿茂整餅,人地唔快唔緊要,最緊要自己行少兩三分鐘(注意,唔係為有車搭,係為行少兩三分鐘),畀著你係沙市瀝源人,你嬲唔嬲?

以上兩個例子,都係加站,且係完全無厘頭,且對顯徑隆亨的87B客、沙市瀝源的89客極不公平(賤民就抵佢死啦,有車佢搭仲唔叩頭謝恩?),又可以加?

據2011年人口普查(下同),天馬苑人口6959,就算計埋隔離天宏苑1880,總數都係8839,行兩三分鐘都唔得,係要成條沙市東九快線89陪跑就可以,冇人出聲。

賤民窟賤民10013,就唔係人,新線冇份,僅有既線削班取消,兼零補償就好合理,要返條似樣少少對外線都天打雷劈,乜都要行兩個幾字山,去始皇村至有合理服務,就叫好近好方便。

mckhgc 發表於 2014-12-9 20:55 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2014-12-4 01:31 發表

我都知要上面d巴士線要停係不可能
亦係唔應該拖其他區居民落水

所以我都讚成加BBI
282唔係萬能
但加左BBI同班次就一定會解決到所有問題

只係九巴乜都唔肯做
連要求BBI都被忽視
塞埋d 281M 82K 87B這類垃圾線俾我 ...

如果乜都靠282 BBI其他線解決,咁同282萬能論有乜分別?

乜野叫拖其他區居民落水?賤民畀其他區居民拖落水就大把。就算282 BBI 其他線,會令其他區路線因多左賤民上落而增加停站時間,唔通咁又唔係拖其他區居民落水?
ccicoltd 發表於 2014-12-9 21:34 | 顯示全部樓層

回復 73# 的帖子

87B 經迴旋處是要延續 87A <> 88K 的那個免費轉乘。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
GU9338 發表於 2014-12-9 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2014-12-9 20:55 發表

如果乜都靠282 BBI其他線解決,咁同282萬能論有乜分別?

乜野叫拖其他區居民落水?賤民畀其他區居民拖落水就大把。就算282 BBI 其他線,會令其他區路線因多左賤民上落而增加停站時間,唔通咁又唔係拖其他區居民落水? ...

新田圍邨本來可以停站既路線就唔多, 補唔到位既點解唔諗 282 呢 ?
沙田有部分位都係靠 BBI 搞掂 , 例如穗禾 , 美田。講班次 282 其實唔輸蝕 (當然可以密少少)
呢度好多版友都認同新田圍交通差 , 但唔使一日到黑講到自己個區有幾衰有幾荒島
咁樣講落去只會有反效果囉
請用文明來說服我。
happykeroro 發表於 2014-12-10 10:02 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2014-12-9 20:55 發表

乜野叫拖其他區居民落水?賤民畀其他區居民拖落水就大把。就算282 BBI 其他線,會令其他區路線因多左賤民上落而增加停站時間,唔通咁又唔係拖其他區居民落水? ...

加密282同BBI先係現行最有效的解決方法
要爭取上面巴士停站
我相信新田圍重建後都唔會安排到

你怪就怪點解九巴有生意都唔做囉...
Snoopy@FB8617 發表於 2014-12-10 11:22 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2014-12-9 21:34 發表
87B 經迴旋處是要延續 87A  88K 的那個免費轉乘。
又咁講
另一方向都要不同站轉乘
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過