hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴240X開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴240X開辦消息

kuro 發表於 2014-12-9 12:07 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2014-12-9 13:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2014-12-9 12:07 發表
青沙公路好似駁到去葵涌道
九巴唔肯飛無計啦

或者九巴唔知可以駁到呈祥道同葵涌道呢…
就算知道都要做埋長沙灣工廠區先入葵涌,
博你非繁一定唔夠客, 永世轉唔到全日,
永遠少一條有可能蝕本的路線, 幾聰明?!
AVD1 發表於 2014-12-10 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-12-9 13:02 發表

或者九巴唔知可以駁到呈祥道同葵涌道呢…
就算知道都要做埋長沙灣工廠區先入葵涌,
博你非繁一定唔夠客, 永世轉唔到全日,
永遠少一條有可能蝕本的路線, 幾聰明?! ...

其實我真係有小小懷疑究竟過美孚之後,仲有幾多人會起架車上面 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kuro 發表於 2014-12-10 13:53 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2014-12-10 14:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2014-12-10 13:53 發表
相信都有既,但唔多客。
注定240X只能做繁時好難全日。

咁佢個目標客都係工業區班人,咁開繁時我覺得都係正常,
想開全日,除非佢做埋深水埔區啦,不過都係果句,如果做深水埔行八幹又真係唔係好合適 ……
kmb71k 發表於 2014-12-10 17:22 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-12-10 09:13 發表

其實我真係有小小懷疑究竟過美孚之後,仲有幾多人會起架車上面 ……

我覺得條240X係開荒牛,九巴就係睇下如果行青沙經長沙灣去葵涌做唔做得起
如果條線做得起,繁時加班/下繁加回程/甚至可能全日
以上回應,是否可行?是否合適?
ccchhhuuunnn 發表於 2014-12-10 18:15 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-12-10 14:39 發表

咁佢個目標客都係工業區班人,咁開繁時我覺得都係正常,
想開全日,除非佢做埋深水埔區啦,不過都係果句,如果做深水埔行八幹又真係唔係好合適 …… ...

深水埗夾八幹極其量只限連埋長沙灣/荔枝角站 (例如286X/286C)
為咗要240X全日做埋深水埗去葵涌太遠了,博唔到全日之餘, 仲趕走曬葵涌甚至長沙灣客, 得不償失

現時走線唔係完美但算係平衡需求同效益
雖然240X定位幾乎肯定同全日服務好遠, 但長遠仍有可能做到兩繁雙向 (第一城後面也有少量工業區大廈, 雖然經曬成條河東之後先到有點兜)
即管睇下呢個比較新穎嘅走線效果如何
AVD1 發表於 2014-12-10 18:27 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-12-10 17:22 發表

我覺得條240X係開荒牛,九巴就係睇下如果行青沙經長沙灣去葵涌做唔做得起
如果條線做得起,繁時加班/下繁加回程/甚至可能全日

問題係如果去葵涌但要經長沙灣,行車時間分分鐘比行城隧仲要慢,
何況而家城隧早就有全日線去葵涌(40X、46X、47X)。

除非條線學上面所講 skip 左深水埔或者會有多 d 人幫襯。
AVD1 發表於 2014-12-10 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-12-10 18:15 發表

深水埗夾八幹極其量只限連埋長沙灣/荔枝角站 (例如286X/286C)
為咗要240X全日做埋深水埗去葵涌太遠了,博唔到全日之餘, 仲趕走曬葵涌甚至長沙灣客, 得不償失

現時走線唔係完美但算係平衡需求同效益
雖然240X定位幾 ...

其實我意思係指如果要八幹全日,
我係幾同意上面所講,係需要考慮下分拆葵涌,深水埔兩條線。
而家兩區拉埋一齊做,效果真係唔多理想。

假如一條只做深水埔,以西九龍中心為總站,經埋美孚*;
另一條由葵興直出,或者效果會好些小。

例如我而家會覺得 47X 係有 potential 行八幹,當然呢個係需要靠大形重組再執下位。
*46X 我會諗縮短,但係一縮九華徑個邊又冇左條城隧線,所以我都係覺得 46X 繼續起美孚做總站好過(當擺位而已)。
ccchhhuuunnn 發表於 2014-12-10 18:42 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-12-10 18:27 發表

問題係如果去葵涌但要經長沙灣,行車時間分分鐘比行城隧仲要慢,
何況而家城隧早就有全日線去葵涌(40X、46X、47X)。

除非條線學上面所講 skip 左深水埔或者會有多 d 人幫襯。 ...

繁時條和宜合道都唔係咁好玩
而且葵芳站一帶其實只有46X,
40X/47X唔到
加上繁時在城隧轉車又好似買大細咁

如果青沙葵涌線覆蓋到葵興站葵芳站
沙田那邊覆蓋到40X46X47X以外的地方
呢條直線全日可以有所作為