hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴272P改路消息
開啟左側

[服務調整] 九巴272P改路消息

shakugan2005 發表於 2014-11-23 01:57 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-11-23 00:44 發表
另外,據說74D和74P也會於同日起開辦,但未經証實.

1) 最近大老山隧道個轉乘執過黎, 嫌貴有80X/83X轉272S, 唔嫌貴都有74X, 74P果一班車又係唔知開黎做咩

2) 另外架74D又係怪線一條, 九龍坑有73/73A轉74X(唔洗入白石角), 係對九龍坑咁好就唔好cut 70X, 至於白石角果面係咁多人272A/272K非繁就唔洗吉車遊街, 果度基本上只係支持到上下繁服務, 不過人流係幾極端咁姐

3) 近來係白石角一帶開埋好多怪線, 先係整架82C出黎(可能高客量過82S, 不過不如開多幾班43P或272K或加開272S(經濱景班次)算吧), 依家又話拉272P入去, 又話開74D/74P, 睇死74D會好似68E咁客量不足都要死保, 拉大埔區某條未至於客量去到谷底既線去死

白石角一帶起樓都係咁話, 住得果頭預左冇車搭, 差唔多個個都係有車階級, 連接駁最近火車站既272A及小巴27A都唔係高客量果隻, 如果係見到你有一個鐘一班既74D而搬入去就死得啦! 頂多拉埋架272A上大埔墟加多D轉乘同雙向分段好過開埋依D怪線
kuro 發表於 2014-11-23 03:28 | 顯示全部樓層
2304 發表於 2014-11-23 08:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2014-11-22 15:40 發表
272P一日唔飛運頭塘,永遠搶唔到72批大埔客。
依家改道不倫不類=取消左佢慳資源。

點解要搶走 72 D 客?
咪又係同一間公司派車
ccicoltd 發表於 2014-11-23 09:33 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

天賦海灣每半小時有三輛有邨巴開往大埔墟,相信未來逸瓏灣都會有,不必勞煩 272A。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
hjs328 發表於 2014-11-23 12:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3BL417 發表於 2014-11-23 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2014-11-23 03:28 發表
大埔好多線靠廣福道同大埔中心先做得到全日
隔離有鐵你唔用既,272P改左試72靠大埔會有幾多客

喂喂,不好意思呀
查實呢,72 同 272P 出九龍係廣福道無站架
呀仲有,72 都唔經大埔中心架
Gary_B 發表於 2014-11-23 18:34 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL417 於 2014-11-23 01:35 發表

有病,唔該叫佢去睇下新達廣場等 272P 既人先再講

佢睇姑高map係睇唔到條人龍架
kmb71k 發表於 2014-11-23 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL417 於 2014-11-23 01:35 發表

有病,唔該叫佢去睇下新達廣場等 272P 既人先再講

我由頭到尾都無話272P無人搭喎
72同272P大埔區相滙既站有大埔文娛中心/寶鄉街/廣福邨
272P仲要一日得一班
互搶到o既客極有限啦

原帖由 Gary_B 於 2014-11-23 18:34 發表

佢睇姑高map係睇唔到條人龍架

我住大埔, 咩線有幾多人搭仲清楚過你地啦
話埋你聽啦, 我見過272P咁多次, 去到廣福邨尾站最多都只係企幾個人

以上回應,是否可行?是否合適?
KMB-ATE1 發表於 2014-11-23 21:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 23/11/2014 19:50 發表

我由頭到尾都無話272P無人搭喎
72同272P大埔區相滙既站有大埔文娛中心/寶鄉街/廣福邨
272P仲要一日得一班
互搶到o既客極有限啦

我住大埔, 咩線有幾多人搭仲清楚過你地啦
話埋你聽啦, 我見過272P咁多次, 去 ...

話說果位版友只不過係 quote 你鬧人果段去鬧返果個人,何必對號入座呢

何況其實係呢個 thread 留言既都唔止你一個住大埔 ..

KXEnviro | @KX675
kuro 發表於 2014-11-24 03:14 | 顯示全部樓層