hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 促使巴士行業步行夕陽的原因:限速70+朝錯誤方向發展 ...
開啟左側

促使巴士行業步行夕陽的原因:限速70+朝錯誤方向發展

樓主| kmbodth 發表於 2014-12-14 18:26 | 顯示全部樓層

原帖由 bnr34 於 2014-12-14 17:14 發表

連一啲數據都搬唔到出來講巴士提速點樣好點樣吸引人
查實係咪你葡萄人地揸得快過你, 你坐係巴士車頭只係可以食塵?

我自己成日都會講, 啲高層唔係死人冧樓都唔會肯去正視啲問題
而家唔係咁多次死人冧樓的話, 使鬼 ...
以車皇/利蘭為例,印象中冇乜嚴重交通意外是在高速行駛下發生。
頂閘重載時,架車難免會行慢了,車長視野欠佳亦會再行慢d。
ccicoltd 發表於 2014-12-14 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-12-14 18:26 發表
以車皇/利蘭為例,印象中冇乜嚴重交通意外是在高速行駛下發生。
頂閘重載時,架車難免會行慢了,車長視野欠佳亦會再行慢d。

2121 青嶼幹線開罐頭呢?這次意外直接引致專營巴士要鎖死 70。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
jonathanngan 發表於 2014-12-14 18:48 | 顯示全部樓層
原帖由 avianwind 於 2014-11-27 12:52 發表
個人覺得
與其提高最高速度
倒不如想方法提升巴士平均速度

可是政府一直唔肯正視問題
任由私家車等私人車輛過份增長
而且未有想方法減少該等車輛進入繁忙主幹道 ...

市區段要提速一係cut站一係改燈位姐。。。而家不少繁忙路段幾乎已經係巴士獨佔。
 樓主| kmbodth 發表於 2014-12-14 19:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2014-12-14 18:44 發表

2121 青嶼幹線開罐頭呢?這次意外直接引致專營巴士要鎖死 70。
ZF Trident迫力差,鎖70一樣有此類嚴重交通意外發生。

長途路線長工時字軌中間改行流水線有助車長更醒神,避免行大直路麻木而因判斷力欠佳發生交通意外。
JCSCANIA 發表於 2014-12-15 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 groom1002 於 2014-11-25 21:34 發表
有2個原因:
巴士班次常受塞車而不穩,大多轉投港鐵
運輸署保鐵政策
完全唔關車速
即使車速過快,安全問題亦顯露出來,對吸引乘客有限
其實政府應管制私家車數目,鼓勵市民多用巴鐵 ...

支持管制私家車數目, 學下新加坡,英國市中心有電子交通費可減少塞車.

但是不知香港政府幾時開始管制私家車數目........

希望唔好太保鐵政策, 唔好忘記睇下巴士,的士,小巴司機好大機會失業....冇開飯食呀!!!!!!點算呢?

因為司機讀書好少, 所以驚失業...冇錢呀!
bnr34 發表於 2014-12-15 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-12-14 19:00 發表
ZF Trident迫力差,鎖70一樣有此類嚴重交通意外發生。

長途路線長工時字軌中間改行流水線有助車長更醒神,避免行大直路麻木而因判斷力欠佳發生交通意外。 ...

查實你有冇諗過返去溫下書先至出來拋書包?

你講嗰樣嚴格來講唔係迫力系統既一部份
就算冇咗 retarder 亦一樣有迫力系統運作
好多時根本揸嗰個都未將個迫力掌踩落去
言之後就會好似你一知半解咁講迫力差
不過依我所見, 你都係唔會去考究下 retarder 係咩來

你自己都識講, "鎖70一樣有此類嚴重交通意外發生"
難道以你既思維, 放寬到100就唔會更多意外?
 樓主| kmbodth 發表於 2014-12-15 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 bnr34 於 2014-12-15 21:04 發表

查實你有冇諗過返去溫下書先至出來拋書包?

你講嗰樣嚴格來講唔係迫力系統既一部份
就算冇咗 retarder 亦一樣有迫力系統運作
好多時根本揸嗰個都未將個迫力掌踩落去
言之後就會好似你一知半解咁講迫力差

不過依我所見, 你都係唔會去考究下 retarder 係咩來

你自己都識講, "鎖70一樣有此類嚴重交通意外發生"難道以你既思維, 放寬到100就唔會更多意外?
認識了retarder一詞4年。請問有咩關於巴士制動系統嘅書可以溫?先謝

請問何以車皇/利蘭就比zf trident少同類意外?先謝。
友人父親是老9車長,曾話長勝車長唔識揸車。

亦有新記車長話20xx/歐3 dent迫力差。
如果下下都要踩盡先有少少反應,咁點樣急停?還是一係唔踩,一踩就急停?只怕後面架車停唔切。曾有車長說亞力遜歐2dart要企起身踩brake先停到,唔通咁先叫踩到迫力掌?

bnr34 發表於 2014-12-20 14:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-12-15 23:12 發表
認識了retarder一詞4年。請問有咩關於巴士制動系統嘅書可以溫?先謝...

YAHOO字典加GOOGLE搜尋, 唔使五分鐘就搵晒中英文文章
認識咗四年, 你係咪想講笑話?

原帖由 kmbodth 於 2014-12-15 23:12 發表
...請問何以車皇/利蘭就比zf trident少同類意外?先謝。......

你唔考慮路況, 唔考慮埋個司機, 唔考慮車速, 只係去諗部車, 冇咩意思?

...
亦有新記車長話20xx/歐3 dent迫力差。
如果下下都要踩盡先有少少反應,咁點樣急停?還是一係唔踩,一踩就急停?只怕後面架車停唔切。曾有車長說亞力遜歐2dart要企起身踩brake先停到,唔通咁先叫踩到迫力掌?

踩落迫力掌既角度係同迫力制動效能成直線比例, TRIDENT 都唔例外
而且法例規定迫力效能係要達到某個數值先至合格行得出街, 呢個數值既迫力效能有幾強烈?
打個比喻, 唔緊握扶手的話, 你坐係度都可以撞埋前面既椅背
你質疑部車迫力得少少反應, 咁係你好彩冇遇過真係要急停 (或者你見識少啦)
所謂一踩就急停, 咁係個司機操控個迫力掌操控得水皮咋啵, 一踩就落勁多角度, 揸咩車都會急停架啦
更何況你聽唔知幾多個司機講遮, 我坐唔少次 TRIDENT 都停得好順滑喥

你聽返來嗰個企起身踩迫力既例子, 咁你又有冇問佢, 個座位較幾後呀? (不過我睇你都係唔識問架喇)
同一部 TRIDENT 車, 我只係需要較前個司機位, 條腰有承托去令隻腳發力, 以我既體能又或者搵個女車長都可以坐係度踩盡個迫力掌囉

到最後, 你只係識聽個車長一齊去質疑要踩盡個迫力先停到車, 但你冇考慮過, 冇足夠既剎車距離, 任你部車幾勁既迫力效能, 停唔切就停唔切架啦
之前已經講過, 你查實係咪冇足夠既知識去消化?
 樓主| kmbodth 發表於 2014-12-20 15:19 | 顯示全部樓層
原帖由 bnr34 於 2014-12-20 14:37 發表

YAHOO字典加GOOGLE搜尋, 唔使五分鐘就搵晒中英文文章
認識咗四年, 你係咪想講笑話?

你唔考慮路況, 唔考慮埋個司機, 唔考慮車速, 只係去諗部車, 冇咩意思?

落迫力掌既角度係同迫力制動效能成直線比例, TRIDENT 都唔例外而且法例規定迫力效能係要達到某個數值先至合格行得出街, 呢個數值既迫力效能有幾強烈?打個比喻, 唔緊握扶手的話, 你坐係度都可以撞埋前面既椅背你質疑部車迫力得少少反應, 咁係你好彩冇遇過真係要急停 (或者你見識少啦)所謂一踩就急停, 咁係個司機操控個迫力掌操控得水皮咋啵, 一踩就落勁多角度, 揸咩車都會急停架啦更何況你聽唔知幾多個司機講遮, 我坐唔少次 TRIDENT 都停得好順滑喥你聽返來嗰個企起身踩迫力既例子, 咁你又有冇問佢, 個座位較幾後呀? (不過我睇你都係唔識問架喇)同一部 TRIDENT 車, 我只係需要較前個司機位, 條腰有承托去令隻腳發力, 以我既體能又或者搵個女車長都可以坐係度踩盡個迫力掌囉到最後, 你只係識聽個車長一齊去質疑要踩盡個迫力先停到車, 但你冇考慮過, 冇足夠既剎車距離, 任你部車幾勁既迫力效能, 停唔切就停唔切架啦之前已經講過, 你查實係咪冇足夠既知識去消化?

試過n次急停,通常都是因為有人在班馬線亂過馬路/的士狗胡亂切線/突然加減速。

7000/7001駕駛席據聞難以調校。

昔日雞車有咁多意外,咁又何以繼續使用?
車皇行得快又安全,難道只是巧合?
FN1967 發表於 2014-12-21 02:09 | 顯示全部樓層

我只係路過一問....
各位討論巴士車速問題,
其實有幾多位是有揸過巴士....??