hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴真係應該炒晒路線重組班友
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴真係應該炒晒路線重組班友

m_rd08 發表於 2014-11-29 20:32 | 顯示全部樓層

今日1750 有20~30個人響天慈邨巴士站等269M,真係唔知點形容尼一個奇景
 樓主| Lelouch 發表於 2014-11-29 20:33 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-11-29 19:26 發表
天慈又真係慘D既,不過,青衣仲慘,講大聲,應該青衣人嘈得勁D掛.

最慶係九巴係我樓下大堂貼左張69M宣傳品
乜鬼野提升服務
真係嬲到我呢
 樓主| Lelouch 發表於 2014-11-29 20:35 | 顯示全部樓層
原帖由 m_rd08 於 2014-11-29 20:32 發表
今日1750 有20~30個人響天慈邨巴士站等269M,真係唔知點形容尼一個奇景

269M呢d極品緣份線
我真係寧願搭西鐵係荃灣西行返入去
去葵芳就美孚轉
 樓主| Lelouch 發表於 2014-11-29 20:38 | 顯示全部樓層

原帖由 m_rd08 於 2014-11-29 20:32 發表

今鋪真係唔洗搭架喇
唔通指意果位抄RDP既區議員咩
 樓主| Lelouch 發表於 2014-11-29 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-11-29 19:47 發表
其實既然你哋搭鐵咁方便
俾翻啲資源相信無可能行路去搭鐵嘅天北都好合理啫

以前所有車都兜埋你哋先走唔係必然㗎
另外,青衣又有幾可憐呢?
279X/68E轉車好多時仲快過264M

講可憐
東九客仲可憐啦
269M俾到盡咪繁時要 ...

我唔見得以後繁時係要企咁簡單
係車都上唔到囉
我唔係要佢兜齊我樓下呀, 只係希望樓下淨係得一堆20分鐘一班既緣份線
又或者見到屋企都仲要兜足10-15分鐘先落到車
capricorn 發表於 2014-11-29 20:46 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2014-11-29 20:20 發表
cut 左 264M 結果 68A 明顯多左人排, 正常人都會鍾意直接車多過要轉車
還記得有次旺角被佔領時60X行塘尾道,喺屯市巴總有通告叫乘客去轉車站轉59X,67X出旺角,但有不少乘客寧願坐52X都唔肯轉車。其實點解唔行去坐58X?

樓主| Lelouch 發表於 2014-11-29 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 capricorn 於 2014-11-29 20:46 發表
還記得有次旺角被佔領時60X行塘尾道,喺屯市巴總有通告叫乘客去轉車站轉59X,67X出旺角,但有不少乘客寧願坐52X都唔肯轉車

如果轉車站即刻有車到又有位, 我相信d人會肯轉
但收車公司個朵咁臭
isay 發表於 2014-11-29 21:10 | 顯示全部樓層
樓主你幸唔到架啦!
我宜家入天北探老媽老爸爽到核爆
仲有唔好攞綜緩同天北人掛鉤,你應該系天南人,天南先多人攞綜緩
69x69m 發表於 2014-11-29 21:16 | 顯示全部樓層
我自己係天南人

今次重組的確係天慈人最蝕底,同埋的確改得有d不倫不類(e.g 276/276p)

不過我覺得你既意見只係以你個人出發

天水圍重組係成個天水圍既事,唔係淨係天慈既事,天北既人都係用家

講番我自己對重組既意見:
276/276p,佢話要用來在西鐵站接駁其他入天中天北既線,但我就覺得作用唔大,同埋如果要轉車先番到天中天北,真係坐番k73/輕鐵算數
B1,真係冇乜意見,只係覺得個總站太大負荷
“3M”,大致上都可以既,但三條在天中走線重疊成咁,我覺得有非繁有客量d危,不過宜家呢三條線,真係多...謝本區區議員
264m,老實講我真係覺得有冇佢都冇所謂,價錢呢個問題都係279x有回贈,對我來講已經可以接受了,另外我要去青衣一定唔會坐佢先,除左hea時間之外,不過無可否認既係畀九記做低左條線,但係要執又真係好難起死回生,除左元天是但一邊會爭呢條線之外,就當淨係拉直天水圍內既走線,自己天水圍內都分黨分派去爭啦,到最後客量都唔會有咩大改善
68e,做264既替代唔緊要,唯一係希望佢行大馬路番元朗公園就可以
ricky619 發表於 2014-11-29 21:24 | 顯示全部樓層

印象中初初個計劃好似係276縮去天水圍鐵路站,
276P 不變, 唔知點解最後會變左咁
(有錯請見諒)