hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 這一輩子搭過最恐怖的巴士旅程
開啟左側

[經歷分享/報告] 這一輩子搭過最恐怖的巴士旅程

680B 發表於 2014-11-30 00:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今晚,係迪士尼玩完之後搭R42往沙田時(11月29日晚2140由迪士尼開出,車牌RK341X),低能的龍運職員竟說,只開一班車,但有超過200人等車,所以勁多人一窩蜂衝上架車(好心龍運就唔好話因應客量需求加班),有D人就只好放棄上車。接着,有乘客與龍運職員和司機駡戰五分鐘,就同佢地講明明寫住因應客量需求加班,低能的龍運職員同佢講就算幾多人都只開一班。
最後,司機只好開車。這程車是我這一生人搭過最恐怖的一程車,小朋友不是比家長抱往在站(我心念你不用扶手嗎,但是這麽迫,都不會倒下),就是大聲地哭。一架企位得44人的巴士,竟站了60人,有些甚至座在行李架上(60人是連小孩及站在樓梯上及2-3個站在上層,平時肯定會比車長叫落離,但今次並沒有,因為車長都見到無可能落到下層),相信要到沙田先肯定少過44人在站。
這程車,應該車頭顯示目的地應為特快直達閻羅王面前。小朋友在吵,不少人在阻礙司機的望倒後鏡的視線,嚴重影響司機的駕駛,幾乎送我們這班乘客去死。
這程車,真的比鬼屋更恐怖,真的很恐怖。
P.S.句野應該改做「不會因應客量需求,作出任何加班,每天只開一班」

LJ9994 發表於 2014-11-30 00:59 | 顯示全部樓層
Too long didn't read
請分行啦好嗎
kmb71k 發表於 2014-11-30 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 LJ9994 於 2014-11-30 00:59 發表
Too long didn't read
請分行啦好嗎

搭訕:係can't, 唔係didn't

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
DN9832 + 1 like!

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
stanleyhss 發表於 2014-11-30 01:27 | 顯示全部樓層

理論上R42係用龍運車定係九巴車,係由一個叫"運作統籌?"既人決定,但我聽D老一輩站長評價呢位人兄,係用"不夠班"黎形容.

咁每日呢個職位既人仕,都會問九巴當席區長借車做R42,咁當自己有車果時就唔會問喇.
咁今晚發生的事件係咩意思呢?大家想想吧~
jonathanngan 發表於 2014-11-30 02:47 | 顯示全部樓層
其實有時西貢/清水灣巴士都要超載
kmbodth 發表於 2014-11-30 07:30 | 顯示全部樓層
似乎長勝首批E50D應以水塘取代行李架,並派往樓主所搭班次,以容納更多乘客。
但何以車長唔劈車,而就算老9唔幫/唔記得求助,長勝真是冇士啤車可安排加開班次?

其實車程中冇遇到意外/污糟嘢咪幾好囉。
 樓主| 680B 發表於 2014-11-30 08:47 | 顯示全部樓層

原帖由 jonathanngan 於 2014-11-30 02:47 發表
其實有時西貢/清水灣巴士都要超載
就算西貢及清水灣巴士要超載,但都不會要小朋友在站或抱着
3bx 發表於 2014-11-30 08:58 | 顯示全部樓層
一般阻擋車長兩則倒後鏡,車長無乜可能會開車,因為睇唔到位切線,
相信樓主講梗係正面倒後鏡,會阻擋車長看車廂內部及落客情況,
但相對無咁危險,而一般巴士頂閘都會發生。
最重要係車長覺得危險自然會唔開車或作出相應行動,應該要相信車長的專業判斷
 樓主| 680B 發表於 2014-11-30 09:09 | 顯示全部樓層
如果個車長夠膽講阻住車頭倒後鏡,我相信不用五分鐘警察就到
KU1143 發表於 2014-11-30 09:42 | 顯示全部樓層

解決辦法應該司機開行一小段路後再擺街打上電台/報警指巴士嚴重超載,再由公司安排加班車?佢冒險繼續行其實好危險,尤其青馬橋