hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98A,98C,98S修訂行車班次
開啟左側

[服務調整] 98A,98C,98S修訂行車班次

GA6072 發表於 2014-12-14 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-12-14 01:00 發表
唉,又減,樓主講得好,真係無眼睇
98C假日夜晚我北河街都試過要企人,入到旺角爆到呢....

98A唔知可唔可以統一車型,上斜個時間統一少少已經好大幫助
不過有時候下繁真係無計
架車食正298E堆轉乘客多咗60幾個人上落已經差好 ...

將廠有邊日係有條線可以出齊掛牌
連得四部車既296M,95M都未出得齊

castanopsis 發表於 2014-12-14 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-12-14 00:39 發表
加左時理應係減少左過鐘既,但問題係減班後下午繁忙時間班次其實同依家一樣,仲多左班特車,車又無加,究竟係咪俾到多o的行車時間真係心照。
講真塞車對班次影響有限,因為架架車都係一齊塞,唔會一架塞一架唔塞一架塞一架唔塞,
...

98C唔嫌我講多一次,咁搞落去認真考慮吓拆線
假日正午出九龍,你可以落來山下望一望,淨坑口都可以塞滿窗口位以上,仲偶然會未上山就坐滿
你拆走坑口一段然後保持98C既有班次已經唔會爆鑊
條線咁長,巴士公司頂閘都做得唔開心
~誰@359~ 發表於 2014-12-14 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-12-14 01:00 發表
不過講開又講,98A中段真係好唔得,真係得小貓三四隻,部分時段減班無可厚非
若果B1變成三四條功能重疊(元朗去落馬洲)既線,我諗四條線都會各自得返B1 25%班次囉
字大只顯得人自大
3ASV174 發表於 2014-12-14 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-12-14 01:00 發表

秀茂坪居民落樓諗下今日搭咩車去旺角鳩嗚,
有1A,有13D,有93K,有95,有98C,
唔鐘意仲有98A轉16,或者落觀塘入地龍,甚至扮無知搭潮聯又得
有快有慢,有直達有轉車,有平有貴

而坑口得一條叫98C又或者轉車既地龍,仲要紫線 ...
寶達去大角咀得 13D;去土瓜灣得 93K;去彩雲、彩虹道、太子道西得 95;去西九龍全部 98C,而寶達本身無 1A,講完。

其實你唔好成日講呢o的廢話啦,
你成日妒忌人地咁多做咩,你出旺角都可以揀搭港鐵 /  98c / 91M > 27 / 98A > 1A / 98A > 16 / 296M > 93K / 296M > 95 / 296M > 296C / 792M > 796C 之嘛。
人地幾條線經旺角但人地幾條線都唔只係去旺角,去旺角來來去去都係 98c 同紅 van 多,搭其他線都係去其他地方。
就算有 10 個選擇俾你呢個坑口大帝出旺角,你又咪係得一個 pat pat 搭得 1 條線。

再唔係,都係唔抵得既,申請間公屋搬上去住囉。
3ASV174 發表於 2014-12-14 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-12-14 01:06 發表

98C唔嫌我講多一次,咁搞落去認真考慮吓拆線
假日正午出九龍,你可以落來山下望一望,淨坑口都可以塞滿窗口位以上,仲偶然會未上山就坐滿
你拆走坑口一段然後保持98C既有班次已經唔會爆鑊
條線咁長,巴士公司頂閘都做得唔開心 ...
早前有流傳 98c/296c 重組,我個人非常贊成。

但九巴諗來諗去都係鍾意 98c 一條線做晒都無辦法架喎。
castanopsis 發表於 2014-12-14 01:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2014-12-14 01:15 發表
若果B1變成三四條功能重疊(元朗去落馬洲)既線,我諗四條線都會各自得返B1 25%班次囉

拆線係講效益,要衡量拆出來條線究竟吸引力如何,重要考慮埋競爭對手實力
你B1拆三四條線出來做同一堆客
吸引力又無增加過,又無從競爭對手搶到新客源,拆線何用?

倒轉問你
如果98C係做【坑口-寶林-康翠-秀茂坪-四順-旺角-西九】,做98C/95/27三條線做緊o既嘢
結果會係坑口至秀茂坪一段的客源大量流失至紅小/港鐵,然後四順成日脫班上唔到
咁你會唔會拆線?你一定會
點解?因為拆咗線吸引力會增加,可以搶翻紅小/港鐵的客源

同樣道理
現有的98C/S做緊【康城/坑口-寶林-康翠-秀茂坪-旺角-西九】
同樣地,康城坑口的客源大量流失至港鐵,秀茂坪成日脫班上唔到
如果拆咗線,可以從港鐵受傷搶到班客,何樂而不為?
3ASV174 發表於 2014-12-14 02:06 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-12-14 01:58 發表

拆線係講效益,要衡量拆出來條線究竟吸引力如何,重要考慮埋競爭對手實力
你B1拆三四條線出來做同一堆客
吸引力又無增加過,又無從競爭對手搶到新客源,拆線何用?

倒轉問你
如果98C係做【坑口-寶林-康翠-秀茂坪-四順-旺角- ...
359 師兄個意思係就算 B1 咁好客打散做 4 條線你都唔會覺得佢地各自好客,即係話 98A 中段少客係因為出觀塘批客分開左幾條線做。

坑口出觀塘:98A、102、102B、103、港鐵
寶林出觀塘:93A、93K、98A、10M、港鐵
山上出觀塘:93A、93K、95M、98A、13
除左轉乘客一定要搭 98A,根本每個小區都仲有 4 個其他選擇出到觀塘。

castanopsis 發表於 2014-12-14 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-12-14 01:20 發表
早前有流傳 98c/296c 重組,我個人非常贊成。
但九巴諗來諗去都係鍾意 98c 一條線做晒都無辦法架喎。

最慘係九巴鍾意一條線做之後走去加價加到10.1
然後仲嫌賺唔夠決定減班谷客,果然係大公司夠穩重

98C/296C個重組算係有進步,至少唔使谷到條98C爆晒
但我會更支持斬296C、改796C、開康城/坑口-西九線 的方案
唔知點解將南就係會出現兩條用來叫雙飛o既路線,又唔係多客
296C仲要走入觀塘道搶296A生意
796C如果改經尚德飛彩明街,行車時間不增反減,真係接近完美替代296C尚德一段
淨係consider將軍澳,吹毛求疵都只係差荔枝角道幾個客仔補唔到
296C客量江河日下,留係到唔見得有大作為
castanopsis 發表於 2014-12-14 02:13 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-12-14 02:06 發表
359 師兄個意思係就算 B1 咁好客打散做 4 條線你都唔會覺得佢地各自好客,即係話 98A 中段少客係因為出觀塘批客分開左幾條線做。

坑口出觀塘:98A、102、102B、103、港鐵
寶林出觀塘:93A、93K、98A、10M、港鐵
山上出觀 ...

我誤會,謹此致歉
98A我現階段唔會支持拆線
3ASV174 發表於 2014-12-14 02:26 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-12-14 02:11 發表

最慘係九巴鍾意一條線做之後走去加價加到10.1
然後仲嫌賺唔夠決定減班谷客,果然係大公司夠穩重

98C/296C個重組算係有進步,至少唔使谷到條98C爆晒
但我會更支持斬296C、改796C、開康城/坑口-西九線 的方案
唔知點解將 ...
796C 拉得去清水灣半島,而 796X 早已經入埋日出康城,796C 拉埋入日出康城係遲早既事,
兩間巴士公司係唔會互相協調的,亦不見得九巴會肯執左 296C 證明自己爭客爭輸,所以將來就算有機會改,都只係會將 296C 拉埋去坑口,無咩可能開多一條新線,九巴 296C 係擺明蝕錢都唔俾新巴賺埋。
依家兩間巴士公司既諗法都係我無客踩埋去你o個邊咪有客囉,所以佢地o係尚德將南會繼續鬥重疊,但將北就會繼續一架車載晒所有人。

不過都係咁講啦,
聽講老九始終都係覺得 98C 一線走天涯佢會開心o的,而 98A 佢係一直都覺得一線走天涯係最好既,講到尾個殘酷真相就係:老九今時今日其實係完全無興趣做坑口直出九龍既線。