hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 29/12 87D 早上增設特快班次
開啟左側

[服務調整] 29/12 87D 早上增設特快班次

ma212223 發表於 2014-12-16 18:25 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

如果果啲客都係左手交右手
俾翻89C/281X/43X嘅
咁都無乜問題

反正呢3條線嘅載客率比起建議飛亞公角嘅3條線差好遠
將資源再分配都係好事

不過上次份RDP 81C cut車cut得咁過份
九巴修訂版又未肯加車
睇下下年嘅RDP可唔可以好似北區咁將重組所產生嘅問題/未做好嘅嘢做翻好
一出RDP   要去鵝頸橋?
gu9434@24 發表於 2014-12-16 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-12-16 18:25 發表
如果果啲客都係左手交右手
俾翻89C/281X/43X嘅
咁都無乜問題

反正呢3條線嘅載客率比起建議飛亞公角嘅3條線差好遠
將資源再分配都係好事

不過上次份RDP 81C cut車cut得咁過份
九巴修訂版又未肯加車
睇下下年嘅RDP可 ...

以我所象兩繁40x同43x載客率係差唔多
40x抽走亞公角 43x原rdp又唔加車(仲減班) 等睇爆潟都似
reason 發表於 2014-12-16 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2014-12-16 16:29 發表
83X拉去富安全日,89D咪全日飛到lol
根本山頭主義影響

你啲路線大計發表之前可唔可以諗清楚?
83X 拉過去一樣要兜路,解決到問題?
GCx468 發表於 2014-12-16 22:05 | 顯示全部樓層

08:15班次,要市區起碼唔係返09:10之前既人士先搭得了!

kuro 發表於 2014-12-16 22:17 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2014-12-16 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-12-16 17:34 發表
其實年頭RDP先有人講過改行快路時間唔快得幾多
但就上少幾個客就上少左

繁時好睇大老山隧道公路塞唔塞...而家0730之後都行得50KM/H, 有時甚至更差..但飛埋一城又真係幾爽既~
殺雞焉用牛刀?!
yyy5138 發表於 2014-12-16 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2014-12-16 23:43 發表

繁時好睇大老山隧道公路塞唔塞...而家0730之後都行得50KM/H, 有時甚至更差..但飛埋一城又真係幾爽既~

唔知係咪講緊容議員講個統計?

當時計既時間好似無計到飛起埋石門至第一城一段

根本唔夠全面
富 豪 大 法 好!
FBI2 發表於 2014-12-17 00:02 | 顯示全部樓層
大家對住個MON和KEYBOARD打乜乜有鬼用咩,係就一人一信搵當區議員算帳,否則就不如唔好係度說議員乜乜.

反正有當區議員願意在本板和各板友分享站在街坊角度的立場,為什麼不趁這個機會平反一下?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL417 發表於 2014-12-17 02:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2014-12-16 09:25 發表
冇法啦!佢地果邊又想要密車和快既選擇。

其實三線中,得40X真係全線飛得,只要43X肯繁時加一、兩架車已經可以。

89D就麻煩d,89C又做唔到藍田、快和密車。
如果89C做到尾果兩樣,我諗大水坑果兩位應該唔會反對得咁緊要。
不過點解唔考慮飛89P先呢?
條線比富安真係得物無所用(周一至周五),人地淨做馬市、恆耀安已經可以打爆部車,富安站根本就例飛咁滯。
講真,利安錦英都係多年來冇直達車去市區,人地又點呢?

其實當大老山推出左補差價轉乘既時候,89D同89C既問題就唔存在
只於40X,就要諗下回程果時啲人坐40X轉43X去亞公角既問題啦。
AVW28 發表於 2014-12-17 07:45 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL417 於 2014-12-17 02:04 發表

其實當大老山推出左補差價轉乘既時候,89D同89C既問題就唔存在
只於40X,就要諗下回程果時啲人坐40X轉43X去亞公角既問題啦。

1. 睇黎89C離cut非繁/ 89D飛亞公角街的日子不遠矣。
等睇來年再上RDP兼玩行政指令。

2. 其實係以後係城隧轉車站返亞公角街/ 寧泰路只可以搭43X。
再唔係就加返40X和43X的免費BBI(甚至比多一、兩飛人地叫,如加埋85K),
建議轉乘地點:沙田第一城、濱景花園。
LL3850