hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 29/12 87D 早上增設特快班次
開啟左側

[服務調整] 29/12 87D 早上增設特快班次

PZ8988 發表於 2014-12-20 12:37 | 顯示全部樓層

原帖由 ph_wcfaa 於 20-12-2014 02:47 AM 發表

40X,89P (星期一至五) 飛亞公角街我覺得可以接受.

不過87D,89D飛亞公角街我就反對。

係有89C補89D, 281X補87D 呢個方案.但係唔敢想像新既 89C,281X 會有幾密.

既然攪甘多野先快得果4分鐘. (繁時會更慢) 不如  ...

而啲咪叫山頭主義囉
阻住晒利安同馬市居民有特快車出市區
ph_wcfaa 發表於 2014-12-21 02:13 | 顯示全部樓層
原帖由 PZ8988 於 2014-12-20 12:37 發表

而啲咪叫山頭主義囉
阻住晒利安同馬市居民有特快車出市區

其實你所講既"特快" 又唔係真係快得好明顯.
而且你要求快得果4分鐘既特快車, 要犧牲富安一帶居民既選擇, 咪又係山頭主義.

總之, 現有服務改變必須符合下列條件:
(1) 亞公角街既巴士服務唔可以較依家倒退 (班次上, 直達地區唔可以少個依家)

(2) 減少路線要在另一邊廂新增服務補償 (e.g 要減條線, 需要係現有服務上新增服務, 以補償服務倒退) (cut 40X OK, 但要加密 43X)

如果唔係諗唔到點解要贊成.
ma212223 發表於 2014-12-21 09:45 | 顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

始終亞公角街每個方向都係各得一條行車線
而入去嘅巴士線係非常之多
呢個係建議將啲線搬上公路嘅其中一個原因
搬走完一條線之後再搬翻第二條線入去/加返第二條線班係冇解決個呢個問題

同埋當而家亞公角比起馬鞍山其他區分係享用緊雙倍資源嘅時候(由錦泰出嚟你又搭到/由利安出嚟你又搭到)
我唔明白點解襯區域性重組呢個機會都唔可以重新分配資源
一出RDP   要去鵝頸橋?
樂仔〞 發表於 2014-12-21 16:19 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-12-21 09:45 發表
始終亞公角街每個方向都係各得一條行車線
而入去嘅巴士線係非常之多
呢個係建議將啲線搬上公路嘅其中一個原因
搬走完一條線之後再搬翻第二條線入去/加返第二條線班係冇解決個呢個問題

同埋當而家亞公角比起馬鞍山其 ...

亞公角無乜牙力姐 , 但同佢共享資源既富安就大牙力 D
如果齋搬走線而唔加返少少班 , 我唔驚亞公角上唔到車 , 反而富安既問題大得多
FBI2 發表於 2014-12-21 17:02 | 顯示全部樓層
另外,87d往红火方向將不經漆咸道南
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| drbean7218 發表於 2014-12-21 18:02 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-12-21 17:02 發表
請問這個安排適用於全日/ 只適用於3班特車?
FBI2 發表於 2014-12-21 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 drbean7218 於 2014-12-21 18:02 發表
請問這個安排適用於全日/ 只適用於3班特車?

全日
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
paul2357paul 發表於 2014-12-22 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-12-21 17:02 發表

點解要同260X在尖東的走線概念相反?

87D與其在尖東亦加入改縮骨路線之列,不如切切實實開條來往佐尖與馬鞍山的青沙特快仲好過。
hkbw 發表於 2014-12-22 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-12-21 22:20 發表

全日

根據某板友的邏輯, 咁改法先快得個幾分鐘 (分分鐘旅遊巴頂死仲塞得耐), 尖東科學館以後冇車來往馬鞍山/沙田, 咁唔得架wo~~
殺雞焉用牛刀?!
hokachung 發表於 2014-12-22 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2014-12-22 00:10 發表

根據某板友的邏輯, 咁改法先快得個幾分鐘 (分分鐘旅遊巴頂死仲塞得耐), 尖東科學館以後冇車來往馬鞍山/沙田, 咁唔得架wo~~

睇清楚,只係去紅磡車站方向改路,返馬鞍山方向無改
不過都係個句:算把啦,有幾多人肯尖東搭巴士入沙田/馬鞍山