hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 29/12 87D 早上增設特快班次
開啟左側

[服務調整] 29/12 87D 早上增設特快班次

PS8851@182 發表於 2014-12-29 20:48 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2014-12-30 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 卡達哥 於 2014-12-29 18:29 發表
據聞今日有運吉高層視察87D改特快,
結果呢,今日有字軌收左車,亞公角街有人上唔到車,
而隧道口垃圾筒回報,三班「特快」的87D 過獅隧時客量都少過40人...

馬鞍山朋友唔係好配合九龍公司,
支持飛走亞公角街的特快班次,
點解呢幾班車重少人過normal班次

其實我讚成馬鞍山路線重組改特快,
但重點不是在亞公角街,而是在濱景甚至40X唔行瀝源,
朝早馬鞍山路會因大老山隧道塞車而倒灌,
亞公角街反而係比較可靠的選擇...

至於唔經濱景甚至40X唔行瀝源可以節省幾多時間,
我相信版友都心中有數...

樓上師兄應該唔係幾熟87D,
87D 朝早繁忙時間係分拆兩條線,
錦英開的約16班,會經亞公角街,
馬市開的約18班,唔經亞公角街...

"每隔半個鐘一共三班車咁大把唔經富安"呢句野其實都幾涼簿下,
朝早繁忙時間無左三班車,其實已經無左約20%班次...

兩條線都會經濱景(合共約34班),
所以特快唔經濱景反而會比較合理而影響較少,
當然,81C,87D,281A/B/X,287X呢幾條線其實要再執執分工,
不過等九龍公司主動同合理咁做重組,
不如等佢專營權到期後重新競投好過...

平時我一般都幾同意你的立場,但今次我真係有少少唔係太認同…

特車都係第一日行,應該要睇多輪先可以作準,當年 40P 第一日咪又係得幾十個客,而家情況係點?
不過 87D 特車半粒鐘一班,而正線個位數班次,我諗除非係正特車開車時間前後出門口,
否則應該唔會有人特登就時間去搭,半粒鐘一班不如唔好做。

大隧公路係會受大隧車流倒灌,但同時大隧加石門迴旋處都會倒灌返去亞公角街。
如果真係行亞公角街可靠的話,680B 當年就唔應該開來取代 680 富安特車,
我甚至覺得 680B 應該執左佢,俾 680 上繁全面拆線。

反而其他時間,行亞公角街時間真係有比較顯著的差距,尤其下繁,慢慢排隊埋站都唔係好受,
但係大老山公路可以直衝入耀安。

我曾經有段時間在利安邨附近返 part-time,我覺得馬鞍山對外線的確唔係太吸引。
如果有得揀,我寧願減班都想拉直條線…

我自己就好公平的,有乜就講乜,隔離 980X 條 thread 有疑似巿中心板友
企圖將七班回程 980X 全部據為己有,阻撓沙田馬鞍山其他區(包括亞公角)享受西隧回程便利,
甚至迫個別地區乘客轉車,用似是而非理由將其個人 agenda 合理化,我一樣會鬧…

以馬鞍山的情形,我覺得如果考慮整體規劃,87D 同 89D 係有需要全面飛起亞公角,
反而 40X 因為點行入城隧都死,而且無得全程公路,加上有大量乘客被轉車,唔改仲好。

因為成件事唔止係大半個馬鞍山係咪快幾分鐘咁簡單,而係
如果成抽做馬鞍山巿中心加山上的路線繼續經亞公角,結果會係填海區(77/86B 區)
併唔夠客加強對外路線服務,望下人地條 81C 89C 咩款…

唔好唔記得,欣安都關你地事架…

如果 87D 耀安後直入獅隧,剩返填海區加亞公角,同埋濱景及部分第一城用全日化的 281X 食晒(兼經旺角)
咁到時兩條線覆蓋人口差別唔會太大,可能係講緊大約兩成相差,絕對唔會好似今日的 281X vs 87D 咁懸殊。
填海區併埋亞公角同濱景就可以養到條合理班次的線,佢地亦可以享受到比較合理的巴士服務。

少左班次就一定,但如果只係少 20%,但換來唔使同巿中心同山上爭位坐,我覺得係可取。
始終唔能夠單睇某一個小區,應該要睇埋全區整體規劃,我隔離 980X 篇文都係咁講…

要令馬鞍山填海區巴士服務合理化,將資源重新整合分配,巿中心山上大線耀安尾站,應該係唯一出路。
如果條條線都要經亞公角先走人,咁好難有足夠客量同誘因加強填海區、欣安一帶的巴士服務。

如果真係要搞,我覺得 87D 可以維持上繁拆線,巿中心線耀安尾站不經亞公角濱景,
錦英直出可以經埋亞公角,但同樣不經濱景,其餘時間全部耀安尾站,亞公角濱景俾晒全日化的 281X

另外 89D 都可以用類似手法,上繁拆一條巿中心線,耀安尾站入隧道,山上直出線繼續經亞公角,
同時 89P 馬鞍山段不變,繼續經亞公角,但縮去九龍灣,減車俾返 89D,另加回程拉入烏溪沙

當然 89D 應該全日飛起廣源,另外 89C 全日沙田醫院尾站,89D 非繁減班但 89C 加班,
我覺得會比較合理,剩返的窿位,廣源併水泉澳,濱景併火炭就差唔多,當然工程會比起 87D/281X 更大,
但我覺得長遠咁做比較合乎整體規劃。

至於 40X,正如我上面所講,點行都係死,算吧啦…

fb.com/scientisthk2usa/
alex_yu1992 發表於 2014-12-30 02:41 | 顯示全部樓層
最慘係富安果位議員企硬點都唔比山上同馬市線飛富安
話會分薄曬啲班次
之前RDP都講過呢個問題
咁樣做啲資源先可以分得好啲
而迦攪到天一半地一半
89D就要玩一班經一班唔經(計劃)
87D就半個鐘得一班經
其實未又係無分別
大多數繁忙班次都飛富安個站
都唔知經黎做咩
其實馬市同上山啲線飛富安cut班
比耀安同恒安啲線加班
由佢地代替咁未好
yyy5138 發表於 2014-12-30 03:06 | 顯示全部樓層

好多都係有雞先定有蛋先既問題

富安人嫌海皮線疏車同慢 > 走去坐山上線要人陪兜 > 海皮線繼續[size=13.63636302948px]疏車唔重組無提速 > [size=13.63636302948px]富安人嫌海皮線疏車同慢 > 走去坐山上線要人陪兜...

馬市人嫌山上線要兜富安 > 走左去坐馬鐵 > 攪到好似無富安人就做唔起條線咁 > [size=13.63636302948px]山上線繼續要兜富安[size=13.63636302948px] > 馬[size=13.63636302948px]市人嫌山上線要兜富安 > 走左去坐馬鐵...

[size=13.63636302948px]要變?

[size=13.63636302948px]就一定係依個循環落手嫁啦
[size=13.63636302948px]但依家就係無人肯去落手

[size=13.63636302948px]做一半唔做一半

特快由全日變5班再變3班 每半個鐘一班

仲可以有幾吸引?

唔通我專登等特快而唔係夾自己時間坐車呀

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 + 1 中point

查看全部評分

富 豪 大 法 好!
rusf101001 發表於 2014-12-30 12:28 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-12-30 00:21 發表
同時 89P 馬鞍山段不變,繼續經亞公角,但縮去九龍灣,減車俾返 89D,另加回程拉入烏溪沙

89C本身已經有特班飛彩虹,最多到時候重新分配好客量之後加返班
唔係應該比89D早繁拆線市中心段縮九龍灣兼入埋去九龍灣總站?
89D下繁特班已經飛緊彩虹入烏溪沙,差在冇號碼比佢

至於 40X,正如我上面所講,點行都係死,算吧啦…

學980X直行公路落大圍再上返去城隧

樓主| drbean7218 發表於 2014-12-31 08:33 | 顯示全部樓層
今朝搭了87D特快班次, 錦英開: 07:15。

分段時間
07:18 - 在錦龍苑上車
07:30 - 到世界花園
07:45 - 到旺角銀行中心
07:55 - 到中間道

之後, 我再在尖沙咀轉MTR 返中環, 08:10 已經到中環。

如果返回返學日子, 獅隧開始塞返車, 我會在太子/ 油麻地永星里落車轉MTR, 而不是在尖沙咀轉MTR。
 樓主| drbean7218 發表於 2015-1-2 09:10 | 顯示全部樓層

2/1/2015 的行車時間

07:17 在錦龍苑上車
07:30 世界花園
07:45 太子站

之後, 我在太子站轉MTR去中環, 今次08:00到中環
如果試埋下星期一都不是太塞車, 我可能以後朝早都會咁搭車返中環。 因為又平又快。

GL3789 發表於 2015-1-2 09:51 | 顯示全部樓層
原帖由 drbean7218 於 2015-1-2 09:10 發表
2/1/2015 的行車時間

07:17 在錦龍苑上車
07:30 世界花園
07:45 太子站

之後, 我在太子站轉MTR去中環, 今次08:00到中環
如果試埋下星期一都不是太塞車, 我可能以後朝早都會咁搭車返中環。 因為又平又快。 ...

咁早當然有好多選擇
例如680X 60分鐘內到皇后像廣場
未開特快班次,平日0715錦英開,試過45分鐘到中間道
對比番你個時間,特快班次快5分鐘

以前0745錦英開既87D,約60-65分鐘到中間道
但試過首日同樣時間既特快班次,42分鐘到中間道(其中有輪椅客上落)

如果道路情況回覆正常,獅隧龍尾博康,大老山公路慢車,而且多人搭左上落客時間用多左,特快班次就唔可能咁快
最主要都係影響0745、0815呢兩班車
kuro 發表於 2015-1-2 09:57 | 顯示全部樓層
 樓主| drbean7218 發表於 2015-1-2 13:47 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2015-1-2 09:51 發表

咁早當然有好多選擇
例如680X 60分鐘內到皇后像廣場
未開特快班次,平日0715錦英開,試過45分鐘到中間道
對比番你個時間,特快班次快5分鐘

以前0745錦英開既87D,約60-65分鐘到中間道
但試過首日同樣時間既特快班次,42分鐘 ...

如果返09:00 就好多選擇, 但我是返更早。   所以我出門口時間是好窄, 遲了少少時間, 選擇已經不同。  總之一過了07:30, 我就搭車直去第一城搭88r(西隧)。

原帖由 kuro 於 2015-1-2 09:57 發表
今日87D特班客量極差?

不是, 坐滿上公路。