hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [超意外!!]港鐵62 部新巴士合約由富豪奪得 ...
開啟左側

[問題] [超意外!!]港鐵62 部新巴士合約由富豪奪得

1320 發表於 2014-12-20 10:37 | 顯示全部樓層

原帖由 volvobus7500 於 2014-12-19 22:59 發表
單門就可以直接甘解決巴打所提出ge問題
你估行962X 咩? 962X行單門其實幾好, 多位坐,
但鐵記全部大上大落既流水, 司機, 乘客一定媽聲4起~
The Designer
bnr34 發表於 2014-12-20 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 ASU1MT6551@69X 於 2014-12-18 19:04 發表
當個個都對E50D讚不絕口,例如:好力水、上斜快等等
不過揸個位就完全相反意見
因為E50D唔似E500,軚盤唔能夠按角度移動,只能升高拉下;
如果用坐椅遷就軚盤,分分鐘隻腳唔夠長,油門同brake都踩唔到;
其次,E50D近乎無吹疏,brake又要大力踩,下下都chok一chok,揸得耐真係好容易唔舒服(車長反映)
買富豪都有可能考慮以上因素

原帖由 a222wts 於 2014-12-18 22:41 發表

唔知係鐵巴d車唔同定個別師兄感覺唔同,
我兼職條線有唔少E50D,我個人覺得E50D除左碌A柱粗同右鏡高左d之外其他野都係近乎完美,
軑盤係可以點校都得,迫力更加係好易就而且唔chok......
而我識既其他師兄普遍都有同感..... ...

的而且確MMC條軚芯係高過E500, 軚環壓到最底都比E500高吋幾兩吋, 要等西瓜波幾時至改到款喇

至於司機感覺冇吹疏, 咁係因為EBS係吹疏有反應之前先落一落迫力, 令到減速反應更快同埋更順滑
唔再好似冇裝EBS既車咁樣, 吹疏再等一等先至有反應, 咁司機感覺唔到舊車著吹疏CHOK嗰下, 咪以為冇吹疏囉
套EBS唔係ZF出售, 不過依據ZF大佬所講, 測試過只落吹疏既剎車距離係有EBS既車比較短
揸唔慣嗰啲司機, 下下都踩到落埋迫力, 咁唔CHOK就有鬼啦
YYF 發表於 2014-12-21 14:09 | 顯示全部樓層
話時話, 招標時話呢張單交貨期到 2017, 唔知係咪代 601-622 呢 22 部車會 2017 年先交貨. 如果中途運輸署宣佈新柴油車要符合 Euro VI 排放標準會點?
waman 發表於 2014-12-22 22:16 | 顯示全部樓層

我最不滿係e500/e50d下層座位只得25個,
比起6xx/748-753足足少咗5個位。
希望呢62架volvo可以改善下。
kmbodth 發表於 2014-12-22 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 waman 於 2014-12-22 22:16 發表
我最不滿係e500/e50d下層座位只得25個,
比起6xx/748-753足足少咗5個位。
希望呢62架volvo可以改善下。
如果佈局近似E50D,可在左前輪與中門間加排雙人座,輪椅位加摺櫈,引擎倉上改設6座位,可惜加唔到導航位。但企位少,繁時難上車。
3ASV174 發表於 2014-12-22 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-12-22 22:47 發表
如果佈局近似E50D,可在左前輪與中門間加排雙人座,輪椅位加摺櫈,引擎倉上改設6座位,可惜加唔到導航位。但企位少,繁時難上車。
車尾強行裝 380mm 凳裝 6 個位係無意義,
根本坐唔到入去,最後有 6 張凳都係坐得 5 個人。
ksmbh 發表於 2014-12-22 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-12-22 22:47 發表

鐵巴呢幾年載客量去睇
佢都係想盡載得多客
要加位都幾難!~
LNChickenRice 發表於 2014-12-23 04:19 | 顯示全部樓層
超低地台巴士有個最令乘客頭痛0既問題
就係因為零件唔可以收埋晌地台[貼地啦,仲有位放幾個油缸晌度咩?!]
而要另外搵個「地方」擺
簡接令下層座位數目急跌...
[E400(10.1m>10.45m) - 23個位
短龍 (9.9m) - 32個位 [注意: 2+2陣式,3+2陣式再加2個!]]
(拎短車比較已經咁「懸殊」啦
更何妨真係搵架12米E50d (31) 同 12米3AD 白板 (42) 比?
真係唔駛講啦...)

不過,零件唔夠地方擺係其次...
最重要0既係「輪椅位」水塘出現之後
企位數目0既變化
(用返E50d同12米巨龍比較: 47 對 35...
當然係晌無行李「霸水塘位」之時先有47個企位[勉強0個種...])
當各位香港0既朋友體型發福(即係肥胖化)
同埋大陸朋友經常「行李箱不離手」
(即係一個人已經係一座位加一至幾個企位...)之下
車廂擠迫0既問題已經唔到巴士公司
唔去諗方法解決0既地步...

PS 本來巴士就唔應該見到行李箱出出入入...
不過原來大家都已經見到慣晒...
[唯有老實一句:自己行李自己好好看管
唔好要其他企位、輪椅客喪鬧先來「讓位」...]
(依法處理的話,分分鐘又係收監罰則(230a章13a條2款、25條1款):
講起連自己都驚埋一份...
好在車長先生唔捉小弟,先至甩難...)

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
GR1473 發表於 2014-12-23 09:22 | 顯示全部樓層
ausbus 發表於 2014-12-23 09:23 | 顯示全部樓層

仲要係5個坐得唔舒服嘅人

原帖由 3ASV174 於 22/12/2014 23:36 發表
車尾強行裝 380mm 凳裝 6 個位係無意義,
根本坐唔到入去,最後有 6 張凳都係坐得 5 個人。
You are passing another FOX