hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [純文字分享]九巴app到站提示測試紀錄
開啟左側

[經歷分享/報告] [純文字分享]九巴app到站提示測試紀錄

sammyleung719 發表於 2014-12-20 12:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

測試路線:31B測試車輛:KR3384

我係業成街上車,我抵達車站時開app睇到達時間
App顯示1049會到達
而係1049時的確見到有車即將到站
但由於交通燈影響而遲左一分鐘到站
(而app既到站時間亦同時順延至1050)
係車程途中我亦一直check住各站到站時間
發現如果車程有延誤,app係會自動將到站時間順延一至兩分鐘左右。
雖然如此,但亦算可以如實反映出巴士到站時間
而最終到達基隆街站為1117(最初時間為1115,最終睇既時間修訂到1117,即係準時)

結論:路面交通有好多變數,第一次睇既時間同隔幾分鐘後睇既時間會唔同,即係想得知較準確既到站時間,就最好check多幾次啦
而作為一個未正式公開,測試中既app,所提供既時間絕對可用作參考用途,誤差亦準至一兩分鐘既程度,都可以話算幾成功
當然亦而更多測試既分享至知呢個app係唔係真係準確,同埋普及化
最後,等巴士就一定係要提早幾分鐘到巴士站等車,唔好預得咁tight啦
GCx468 發表於 2014-12-20 12:52 | 顯示全部樓層
你講到既自動將到站時間順延問題,外國都一樣係咁!始終巴士都係會遇到交通燈
我試過英國同台灣既系統
而上一季我用APP查台灣日月潭既一條45分鐘一班公車黎講,30分鐘前check同10分鐘前check既相差好遠,見到既係部車越行越快!到站前30分鐘佢竟可以話45分鐘後先到
lsc04d11 發表於 2014-12-21 09:28 | 顯示全部樓層
我琴日就簡單d,在h.a.n.d.s.的一間食肆進餐,等野食無聊按下個九巴apps。
睇263
往沙田方向,安定邨三班預計抵站時間,都係十幾分鐘一班,三班都冇GPS,所以好可能照寫番個班次出黎(以屯門站開出加到達安定邨之行車時間)
咁我就心諗︰「車,如果係咁,條條線理論上都可以咁做啦,只差在九巴想唔想一D密線既「疏」班次公開,或者收左車俾人知道)

但係一睇往屯門鐵路站方向既「友愛邨」站,竟然三班車都有GPS,但三班車的間隅只是3/4分鐘!!
我又覺得︰太反映現實了嗎?
咁我想知,如果唔係加班車,只係路面情況令到佢咁,第四班車唔知會唔會30分鐘後先到呢?(當然,第四班車我冇去睇,因為野食已經在面前了!)

另外,裝左九巴個測試版app後,手機食電情況嚴重了很多!(大家有冇呢個問題?)
(我係未試過開住個app多過五分鐘,而我沒有在任何巴士旅程上用過它)(宜家開始開完個app,update完資料,離線查完少少野,都要去工作管理員關掉它才安心)

ricky619 發表於 2014-12-21 10:20 | 顯示全部樓層

以我理解, 個「無GPS」符號唔係話架車有冇GPS,
而似係個時間未用GPS去計算, 所以在總站未開出的
都會有個 無GPS 的符號, 開出之後不久就會熄掉了.
EH2674 發表於 2014-12-21 19:43 | 顯示全部樓層
今日用左一次:E34A@天富總站,約1835到巴士站,到站前已經有人排緊隊,當時顯示為1838有車,部車無GPS,一直等,個APP就由1838延後到1840,到我電話既時間去到1842,都仲係顯示1840,跟住無埋,最後1850上左9520@E34A
後學黎Check返時間表,當時正常應該係開1815,1835,即係約1830,1850埋站,唔會係1838...
強人所難,不可一不可再
ma212223 發表於 2014-12-21 19:45 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

根據九巴宣傳品
預計到站時間於龍運只適用於A線
一出RDP   要去鵝頸橋?
rickywk 發表於 2014-12-21 20:22 | 顯示全部樓層

今日試235同A31都大致準確,當然早一兩分鐘去巴士站就最好
但有個bug,A31全部都係低地台車,但個app個輪椅顯示時有時無
JC8385 發表於 2014-12-21 22:28 | 顯示全部樓層
頭先2125係補習社望269D話2141到又新街
最後架MM2535係2142到,而個app係2135左右有adjust去2142
真係算係幾準時而且亦都幾好用,長遠可以擴展去51 53 54 76K 77K等等就更好
原帖由 ma212223 於 2014-12-21 19:45 發表
根據九巴宣傳品

但係有趣嘅係,佢app入面係有

toyl 發表於 2014-12-21 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-12-21 19:45 發表
根據九巴宣傳品

根據實際試用,預計到站時間亦適用於E34A&E34B線

2014-12-21 22.37.24.png (80.12 KB, 下載次數: 23)
 樓主| sammyleung719 發表於 2014-12-21 22:45 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2014-12-21 20:22 發表
今日試235同A31都大致準確,當然早一兩分鐘去巴士站就最好
但有個bug,A31全部都係低地台車,但個app個輪椅顯示時有時無
係唔係好似下面CHING張圖既情況?
定係第二,三班車都係咁既情況??