hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [純文字分享]九巴app到站提示測試紀錄
返回列表 發新帖
開啟左側

[經歷分享/報告] [純文字分享]九巴app到站提示測試紀錄

rickywk 發表於 2014-12-21 23:05 | 顯示全部樓層

原帖由 sammyleung719 於 2014-12-21 22:45 發表
係唔係好似下面CHING張圖既情況?
定係第二,三班車都係咁既情況??

同E34A幅圖一樣
 樓主| sammyleung719 發表於 2014-12-21 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2014-12-21 23:05 發表

同E34A幅圖一樣
我諗咁呢個唔算係BUG黎
果幅圖顯示既時候代表架車將近到站
呢個時候個果班車就會冇左輪椅圖案,同埋個時間既字色會變做紫色
當時我測試時,見架車接日到站既時候都會有呢個變化
拾顓豭 發表於 2014-12-21 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-12-21 22:39 發表

根據實際試用,預計到站時間亦適用於E34A&E34B線

E34P 亦包括在內

另有站友指出有部份車 show "No GPS" 符號, 經查證後確實係總站未開出車輛一概不用 GPS 計算
同時加時情況都相當嚴重, 坐底有 +3~5 分鐘 delay

58M 情況實測係好唔 make sense, 例如部車喺青松觀, 到站時間已經 mark 1 分鐘後到紅橋 (呢個都算),
再於不足 1 分鐘後到屯仁街及馬會...
大佬, 部車識飛都唔會兩分鐘去到市中心吧... 況且呢條綫單站上客都唔只 1 分鐘呢個數, 真係咪玩啦

EH2674 發表於 2014-12-22 00:43 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2014-12-21 23:46 發表

E34P 亦包括在內

另有站友指出有部份車 show "No GPS" 符號, 經查證後確實係總站未開出車輛一概不用 GPS 計算
同時加時情況都相當嚴重, 坐底有 +3~5 分鐘 delay

58M 情況實測係好唔 make sense, 例如部車喺青松 ...

咦,睇黎我調轉左個符號既意思

E34A:

強人所難,不可一不可再
lwb701 發表於 2014-12-22 09:36 | 顯示全部樓層
城巴A線一樣識跟巴士實際情況同車站距離等等因素
去更新之後車站嘅抵站時間預測

如果前兩個站已經因為多人上/塞燈而搞到班車遲開,
又或者無咩人坐開得快,電腦可以自動計返往後抵站需要時間
就算條線行定點班次,有埋九巴提供嘅時間往往都未必作準。

所以嘈咩加唔加時呢D根本廢話黎,佢唔更新時間反而唔準。
btw 從來都係叫左你預早5-10分鐘等穩陣。

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
ricky619 發表於 2014-12-22 11:33 | 顯示全部樓層
原來 263 好多時間都唔跟定點班次 (比定點班次密),

唔睇個apps都唔知....
kks 發表於 2014-12-22 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2014-12-22 11:33 發表
原來 263 好多時間都唔跟定點班次 (比定點班次密),

唔睇個apps都唔知....

平日黎講其實非繁忙時間既定點就通常都準,只係早繁前後既一個鐘會比定點密
反而係繁忙時間無定點時段經常開密過 7 分鐘,不過雖然好密, 但去到屯公轉車站 (沙田方向) / 城隧轉車站 (屯門方向) 都係會爆住車走

另外星期日班次可以睇到 263 D P車有幾多
kks 發表於 2014-12-22 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 lwb701 於 2014-12-22 09:36 發表
城巴A線一樣識跟巴士實際情況同車站距離等等因素
去更新之後車站嘅抵站時間預測

如果前兩個站已經因為多人上/塞燈而搞到班車遲開,
又或者無咩人坐開得快,電腦可以自動計返往後抵站需要時間
就算條線行定點班次,有埋九 ...

不過可以睇到九巴估計個時間其實估計得幾忟水
佢似乎係assume左上落時間頗短 + 沿途順燈
只要停番多一兩盞燈, 上多幾個客都會遲
ccicoltd 發表於 2014-12-22 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kks 於 2014-12-22 12:10 發表

不過可以睇到九巴估計個時間其實估計得幾忟水
佢似乎係assume左上落時間頗短 + 沿途順燈
只要停番多一兩盞燈, 上多幾個客都會遲

假以時日,數據多了便會較準確,也可以做到繁時 / 非繁時車程的差別。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
kks 發表於 2014-12-22 13:55 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2014-12-22 13:29 發表

假以時日,數據多了便會較準確,也可以做到繁時 / 非繁時車程的差別。

其實繁時/非繁時本身都已經做到有差別的

同埋呢套GPS預計時間其實九巴都唔係第一日用
屯公轉車站個螢幕已經用左近兩年
只係兩年到而家, 個系統都係傾向預時間預得忟
永遠由「2分鐘」變轉「即將到達」之後,架車都係要等左兩至三分鐘先到,我估以入屯門方向為例,可能架車去到豪景花園,PIDS就由「2分鐘」變「即將到達」
(好似東鐵線D 月台顯示屏 D 漫長既「1分」咁 )