hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 輪椅婦擾攘五粒鐘 九巴:遺憾
開啟左側

[問題] 輪椅婦擾攘五粒鐘 九巴:遺憾

輝(1110) 發表於 2014-12-23 22:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20141223/53262539

今晨零時15分,需以電動輪椅代步的黃女士,在黃大仙龍翔道登上一輛80號雙層九巴後,懷疑只為輪椅扣一條安全帶,車長見狀為安全起見未有開行,擾攘超過5小時後,黃女士乘原車離去,九巴發言人表示,巴士上輪椅停泊位置的安排是要讓乘坐輪椅的乘客,能夠同樣享受安全的巴士旅程,乘坐輪椅乘客使用巴士上的輪椅位,車長有責任必須確保他們扣上所有安裝在輪椅位的安全帶,方可繼續行程。

發言人續稱,事件中受影響乘客須轉乘另一輛巴士繼續行稱,九巴對於有乘客罔顧安全阻礙巴士正常車務運作及對其他乘客帶來不便,表示遺憾。
Lelouch 發表於 2014-12-24 00:05 | 顯示全部樓層
尾單變頭車
幾想知部車再起行後係咪會繼續上落客
AVD1 發表於 2014-12-24 11:59 | 顯示全部樓層
我唔知件事點樣發生,
但假如係因為個乘客唔肯扣安全帶而搞到成車人咁樣,
我覺得佢真係好無恥,而家仲要去投訴,冇病丫嗎?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Neutroginger 發表於 2014-12-24 13:40 | 顯示全部樓層

冇事果陣就話果度唔扣得會整爛輪椅
出事果陣就話做乜你唔幫我扣安全帶

車長唔開車既決定係正確囉
cyrcheung 發表於 2014-12-26 22:06 | 顯示全部樓層
人就是這樣的,未出事先預警總會被人恥笑、謾罵、甚麼危言聳聽......

支持車長不開行的決定,今次車長有多少血汗補水呢???
GK8522 發表於 2014-12-26 22:44 | 顯示全部樓層
有其他報導話個輪椅客話狗公司話過批准過俾佢只係帶一條帶,話扣哂2條帶會整爛D零件

呢個消息堅淨流?
DW8306 發表於 2014-12-27 03:28 | 顯示全部樓層

原帖由 GK8522 於 2014-12-26 22:44 發表
有其他報導話個輪椅客話狗公司話過批准過俾佢只係帶一條帶,話扣哂2條帶會整爛D零件

呢個消息堅淨流?

我就唔信公司俾佢咁做喇,慈母黎到都唔夠郁佢
你睇下平機會搞到D人幾惡
GD1570 發表於 2014-12-27 12:13 | 顯示全部樓層
搞咗5粒鐘?我想知點解班「慈母」會咁得閒同佢玩...
你有你可愛,我有我好笑。
3357。KS8450 發表於 2014-12-27 17:29 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2014-12-27 12:13 發表
搞咗5粒鐘?我想知點解班「慈母」會咁得閒同佢玩...

多數半夜三更冇野做搵D 野磨時間
cnquate 發表於 2014-12-28 14:56 | 顯示全部樓層

為左呢 D 小事阻哂全車客...呢 D 人真係...唉