hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 對來年2015-16 RDP的期望
開啟左側

[服務調整] 對來年2015-16 RDP的期望

3ASV174 發表於 2014-12-27 02:03 | 顯示全部樓層

其實呢一刻絕大部份 RDP items 已經塵埃落定,
想許願的話下年七月前就要許架喇。

出年最驚嚇既,應該都係得完全無風聲既九龍五區重組,
不過心水清既朋友應該發現,老九打鑼打鼓搞既區域重組,似乎有成個區做左漏網之魚,未知老九是咪想陰乾該區服務就算。
kuro 發表於 2014-12-27 02:08 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2014-12-27 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-12-27 01:01 發表
唔希望再見到有公路派、地圖派做重組路線...

更加唔希望有維穩派...

唔希望再見到有路線完全唔識頂閘...

其望多d路線運載量可以達到90%...

咁講我覺得有少少矯枉過正

公路線/點對點線我覺得係巴士行業未來其中一條主要出路
唔通真係走去開 41/42 咁o既長途流水?
流水線成本又高乘車時間又唔吸引,已經開始過時
如果唔係好多流水線都蝕錢,巴士公司都唔會千方百計將路線掟上公路
我覺得除左 九巴1A/城巴5B 這類勝在就腳又能保持高客量o既流水線仲有得做之外
其他路線都應該嘗試走特快路線去吸客
當然,前提係客源要夠同定線/班次要合理,如果唔係真係會搞到63X咁款

地圖派的確會脫離現實
但有時本地圖係可以幫巴士公司善用道路網絡去節省資源同提升路線吸引力
好多公路出入口根本就係underused,好似606X用盡o既筲箕灣東廊出入口就係一例
都係一句,地圖唔係唔好,但要用得合理

而繁時載客率90%個目標真係太高
我樓下條98D下繁得8成幾載客率,但佐敦班客已經叫苦連天,成日上唔到車
你以90%做目標會點?實在不敢想象
好多時你見到頂閘其實係代表有人上唔到車,成日頂閘唔係一件好事
我覺得以繁時出到公路企人,即係以大約8成載客率為目標會比較合理

kl9327 發表於 2014-12-27 02:25 | 顯示全部樓層

本人只係希望老九唔好再開 30 分鐘一班既線
castanopsis 發表於 2014-12-27 02:34 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-12-27 02:03 發表

不過心水清既朋友應該發現,老九打鑼打鼓搞既區域重組,似乎有成個區做左漏網之魚,未知 ...

西貢區可以搞o既,估都估到,樓上都講中咗大部分啦

最蝕錢的路線(91/91M/92)做緊獨市
無得取消剩係可以改,最多學北區缩下線

過海死咗兩條(692/698R)
剩低o既客量回升,又係最多微調下路線班次

然後到流水短途
95M/93K/296M/796S四條應該命危
好彩o既,都仲可以死剩條氣(如93M)
唔好彩?搞定活動歡送都得

對外幾條線,幾條C線可以搞下
其餘市區線,最多微調

西貢區可以做o既,幾行都講完
總之可以就cut,唔得就小改

反而係市區個五區重組我好有興趣知道會點搞
市區蝕錢線真係多如繁星
又無幾條公路可以用
買定花生望下九巴點處理....
GW5878 發表於 2014-12-27 03:19 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-12-27 02:03 發表

不過心水清既朋友應該發現,老九打鑼打鼓搞既區域重組,似乎有成個區做左漏網之魚,未知 ...
早排先有人話98c會同296c重組及98c正式拆線

我知既,對山上人無利既方案你就選擇當冇事發生過丫嘛

brianso198 發表於 2014-12-27 07:51 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-12-27 02:11 發表

咁講我覺得有少少矯枉過正

公路線/點對點線我覺得係巴士行業未來其中一條主要出路
唔通真係走去開 41/42 咁o既長途流水?
流水線成本又高乘車時間又唔吸引,已經開始過時
如果唔係好多流水線都蝕錢,巴士公司都唔會千方 ...

筲箕灣唔用根本正常...

難聽d講句,
筲箕灣搭柴灣小西灣做條數先好睇,
但柴灣小西灣而家繁忙時間幾乎條條都快車黎,
佢地已經識得打爆部車咁有乜條件入筲箕灣?

單靠筲箕灣自己,
堆港島線就算支持到一兩班車亦唔見得支持到好多...
加上而家資源又咁緊張既時候...

老新條81都係想做柴灣<>筲箕灣街市, 筲箕灣<>北角先至肯改佢特快..
當年84柴斜年代係筲箕灣個圈舊客唔細的...
(不過成堆議員唔同意呢個改動)

606X好似係區議會同巴士公司有共識既路線黎...

西灣河+筲箕灣先令資源運用得合理,
筲箕灣自成一國西灣河鰂魚涌自己撈埋一堆亦唔見得好睇...
計埋耀興東既話更複雜...

lsc04d11 發表於 2014-12-27 09:18 | 顯示全部樓層
原帖由 kl9327 於 27-12-2014 02:25 AM 發表
本人只係希望老九唔好再開 30 分鐘一班既線

開唔係問題,應該係話
唔好O係D八成經鬧市既路線玩30分鐘一班
或者你肯定班次可以好準時開出及完成行程,先好玩咁耐既定點。(當然塞車冇得包括在內,咁就唔行常塞車路段既線,同埋做好GPS查到站時間先開)

或者唔好開D線,原本睇條路線行單層都可能有生機時,但你偏偏玩60分鐘一班,而轉乘計劃又唔完善……
ma212223 發表於 2014-12-27 09:20 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

其實出觀塘果組係要再大執過
淨係取消晒啲蝕本線係無解決過一啲困擾咗居民隨時成10年嘅問題

796S換將南線加班相信冇乜人有異議(其實上次796C一邊延長一邊縮短實際隨時係無加過車)
但山上果幾條,你就咁取消嘅話
98A一定爆到七彩

而果啲乜鬼95M轉繁時變用單層再減班同埋93K縮落九龍城
根本唔係一個有效嘅解決方法,我覺得咁只係頭痛醫頭,腳痛醫腳

我認為S3BL100所講嘅留條搶錢線,缺乏一個願景就係指咁嘅情況
當年提過嘅山上將沙,將尖去晒邊?
一出RDP   要去鵝頸橋?
ckw7a5 發表於 2014-12-27 09:32 | 顯示全部樓層

2014 做得最好....其實只有大隧轉乘...
其他只可以說好壞參半....

至於期望....唔好再有74A 72A 果種大CUT車/ 變1個鐘線出現就好.....