hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴司機路線訓練不足?
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴司機路線訓練不足?

HE7707 發表於 2014-12-30 09:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

是咁的,今年小弟有兩次司機兜錯路,需要小弟帶路的經歷,而咁啱兩次都係城巴司機...
第一次係今年的年三十晚,當晚小弟喺天水圍市中心上969,過左第一個站之後,司機一轉就轉左入天北方向,之後就不停搵站...
小弟就落左去帶佢兜返去原路啦,過程入面司機透露自己本身行開962系,只係喺天水圍跟過兩單969,當晚就被派去做969...結果左兜右兜之下,就盪失路....

第二次係尋晚,我坐E22A入機場,司機過左廣明苑之後,無左轉入靈實醫院對出條支路,反而直去返茵怡方向,當時我以為係因為隔離有部吊雞車慢駛阻住左司機轉入去啦..
點知司機一個右轉再慢慢搵路,行行下入埋去貿業路,我先知道司機應該係唔識路上將隧,於是我又落去帶返司機上隧道....去到機場同司機傾返先知道原來佢行開E22的
尋晚坐Spare,咁啱有同事銼假就去頂更,幾年前行過一次E22A咁大把,當年都盪失路打上台,結果電台叫佢一路拎住部電話,一路搵路走.....

總括兩次的經歷,令我個心想問究竟係唔係城巴司機的路線訓練唔夠?定係人手唔夠到就算你唔太熟路都可以派去行?
neosan 發表於 2014-12-30 10:55 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7707 於 2014-12-30 09:54 發表
是咁的,今年小弟有兩次司機兜錯路,需要小弟帶路的經歷,而咁啱兩次都係城巴司機...
第一次係今年的年三十晚,當晚小弟喺天水圍市中心上969,過左第一個站之後,司機一轉就轉左入天北方向,之後就不停搵站...
小弟就落左去帶佢兜 ...

城巴機場線應該就唔夠司機做... 同TD投訴過幾次A22 都係話司機不足, 有人請病假等原因脫班
miklcct 發表於 2014-12-30 12:16 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7707 於 2014-12-30 09:54 發表
小弟就落左去帶佢兜 ...

竟然962 967及969系列、E22及E22A等沒有視作為「同一組別路線」而需一同操車?!
AL1@3C 發表於 2014-12-30 12:53 | 顯示全部樓層

城巴好多時都係叫車長自己跟車就當操左線
講真跟兩轉幾得點行都唔記得點停啦
有次跟車個車長都係唔太熟,唯有幫手開住城新app睇走線+提停站
andrewyl 發表於 2014-12-30 13:40 | 顯示全部樓層
今 朝 坐 架 969P (經 上 環 班 次) ,
去 到 中 環 時 , 報 站 已 經 顯 示 停 大 會 堂 ,
但 無 啦 啦 個 司 機 走 去 停 怡 和 大 廈 , 班 客 望 住 司 機 O 嘴 .
可 能 個 司 機 都 知 衰 佐 , 跟 住 就 停 番 大 會 堂 .

尋 日 朝 坐 969B ( 呢 條 線 唔 停 大 欖 收 費 廣 場 ) ,
個 報 站 已 經 顯 示 緊 會 停 西 隧 , 但 個 司 機 無 啦 啦 又 走 去 停 ,
班 大 欖 客 又 睇 到 O 嘴 . 兼 且 開 埋 門 上 埋 客 ,
不 過 好 多 客 都 仲 係 睡 夢 中 , 所 以 無 走 去 話 個 司 機 .

你 話 城 記 訓 練 不 足 定 係 個 司 機 發 緊 夢 , 咁 就 不 得 而 知 ......
都 好 彩 唔 係 行 錯 路 . 如 果 唔 係 多 得 你 唔 少 ....  
kmb113 發表於 2014-12-30 17:15 | 顯示全部樓層
跳飛機制的問題...而且問題一直存在啦~!!!!
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
DW8306 發表於 2014-12-30 18:13 | 顯示全部樓層

支持新城既板友不妨講兩句丫
JU2541 發表於 2014-12-30 19:28 | 顯示全部樓層
原帖由 andrewyl 於 2014-12-30 13:40 發表
今 朝 坐 架 969P (經 上 環 班 次) ,
去 到 中 環 時 , 報 站 已 經 顯 示 停 大 會 堂 ,
但 無 啦 啦 個 司 機 走 去 停 怡 和 大 廈 , 班 客 望 住 司 機 O 嘴 .
可 能 個 司 機 都 知 衰 佐 , 跟 住 就 停  ...

好明顯係暈緊遊
試過坐 930 西消防街停錯位

又試過明明報站係金鐘站
佢停左力寶中心....個司機唔係生面口
人一九,腦便殘
KU1143 發表於 2014-12-30 19:34 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 30/12/2014 19:28 發表

好明顯係暈緊遊
試過坐 930 西消防街停錯位

又試過明明報站係金鐘站
佢停左力寶中心....個司機唔係生面口

講起930,有次試過司機因為唔識路/入錯線/以為自己揸緊96x/想做埋948果份,行錯左入青衣,係南橋果埋迥旋處搵路走,最後我諗佢應該跟43咁走
ericleungHU7872 發表於 2014-12-30 20:25 | 顯示全部樓層

其實除左西隧線,619都係耐唔耐就行錯路
報站報緊順天邨,個司機仲可以好似私牌咁,飛起順天冇入到,仲冇停到站放客,直去順安邨。