hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴肥水流別人田
開啟左側

[服務調整] 九巴肥水流別人田

Snoopy@FB8617 發表於 2014-12-31 14:49 | 顯示全部樓層

原帖由 unknown000hk 於 2014-12-31 14:27 發表

88X係服務範圍太細同太貴,唔關班次事
30分鐘一班係就係有得預
不過問題係預完時間唔啱既咪其他公交見
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVD1 發表於 2014-12-31 14:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-12-31 14:49 發表
30分鐘一班係就係有得預
不過問題係預完時間唔啱既咪其他公交見

除非九記個 app 真係成熟啦,否則 30 分鐘根本就係搵笨,
走左架車等半粒鐘,分分鐘等車仲耐過坐車,
其實我覺得 20 分鐘一班真係極限,係唔知九記最近做咩咁鐘意搞到 d 線 30 分鐘開一班 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2014-12-31 15:05 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-12-31 14:58 發表

除非九記個 app 真係成熟啦,否則 30 分鐘根本就係搵笨,
走左架車等半粒鐘,分分鐘等車仲耐過坐車,
其實我覺得 20 分鐘一班真係極限,係唔知九記最近做咩咁鐘意搞到 d 線 30 分鐘開一班 …… ...
等佢三千幾架車裝晒GPS都要時間
30分鐘都唔夠
仲要出到60分鐘一班真係冇得輸
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kingprowm 發表於 2014-12-31 15:33 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2014-12-31 08:56 發表

你又知將荃線一定賺同會俾新創建做?
我只能夠講,如果九巴做,
只係分番自己塊餅同晌港鐵/小巴分到少少餅食,
而新創建就一定係搶走人地塊餅,
除非條線無客否則一定賺過九巴。

至於68E、88X……
我覺得蝕錢係九巴自己攞嚟,
...
68E 呢個既係獨市位又係毒死位囉單靠十八鄉路唔見得可以做到風山水起, 條線青衣站多人上車但大部份都欖隧口落車, 而元朗南客量的確極少, 只希望九巴唔好再冥頑不靈, 早日安排返 68E 改為經大馬路循環線
kmb71k 發表於 2014-12-31 16:05 | 顯示全部樓層
大循環易甩班咁都唔明白?
想元朗大馬路拖卡返青衣?
以上回應,是否可行?是否合適?
kingprowm 發表於 2014-12-31 16:54 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

為左怕塞車脫班, 只係行埋 d 大部份時候冇乜人搭既位又有何意義

一條路線, 要轉車既客多過可一程過去到目的地既客根本就唔合理

68E 改路後客量當然好過以前, 但客量點都低過以前 264M
EH2674 發表於 2014-12-31 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-12-31 16:05 發表
大循環易甩班咁都唔明白?
想元朗大馬路拖卡返青衣?

30分鐘一班要轉車同經大馬路甩班,我覺得班客會揀後者...
E34拆完線,下繁又最密車埋天水圍各分站變到最疏(衰過269B),出機場又可以過天富已經接近坐滿,遲早搞到班班車都變到以前頭車咁要行去總站爭凳仔

強人所難,不可一不可再
Lelouch 發表於 2015-1-1 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2014-12-31 23:46 發表

30分鐘一班要轉車同經大馬路甩班,我覺得班客會揀後者...
E34拆完線,下繁又最密車埋天水圍各分站變到最疏(衰過269B),出機場又可以過天富已經接近坐滿,遲早搞到班班車都變到以前頭車咁要行去總站爭凳仔 ...

機場好多客仲係唔識去搭E34B
E34A個站頭又冇指示叫人去對面搭E34B去元朗
Neutroginger 發表於 2015-1-1 03:35 | 顯示全部樓層
九巴肥水流別人田呢啲就成日都有架啦...

剩係除夕晚執唔哂去玩既人潮已經睇到哂
舊年除夕成個新城市都係人, 但係冇巴士
今年岩岩經過太和,又成百人等的士/64K 返林村果頭
(但係64K 已經收左檔)
架N73 埋站都執左成20 個返九龍坑/粉嶺

呢啲咁既獨市位錢唔去執, 開埋果啲線同地鐵隻揪果啲就開

龍運都當對好少少, 但係都唔好得多
人地城記一見人多,甩轆, 行雷閃電大風雨就A11,A29 開通宵都得
龍運就夠鐘開車冇人追就散水...
加幾班A43 短棍就叫加左車, 但係就班班都冇客
只係呢期執一執A33 係可以表揚下
同老九都係差唔多衰
kingprowm 發表於 2015-1-1 11:15 | 顯示全部樓層

原帖由 Neutroginger 於 2015-1-1 03:35 發表
九巴肥水流別人田呢啲就成日都有架啦...

剩係除夕晚執唔哂去玩既人潮已經睇到哂
舊年除夕成個新城市都係人, 但係冇巴士
今年岩岩經過太和,又成百人等的士/64K 返林村果頭
(但係64K 已經收左檔)
架N73 埋站都執左成2 ...
突然諗起 75K 又係, 很多 BBQ 人仕都會逗留至倒數後才離開大美督, 可是九巴唔將 75K 延長尾班車時間, 導致要等 N 咁多架小巴才可離開, 果度既客量足夠上爆多班 12米 雙層