hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (av議員) 九架車泊站唔開=服務差劣
返回列表 發新帖
開啟左側

(av議員) 九架車泊站唔開=服務差劣

castanopsis 發表於 2015-1-2 19:26 | 顯示全部樓層

38基本上係撐起成間嶼巴
俾其他公司去做,嶼巴唔做都似
要搵人接手嶼南堆線?難過登天
所以搵其他公司接手38就真係唔可能

不過我覺得如果真係排長龍
叫巴士公司改善服務都無可厚非,個人認為係合理要求
請多一兩個司機已經搞掂

嶼巴唔受理o既
區議員不妨試下教居民用E21A個雙向分段
可能仲有用過叫嶼巴加班

LNChickenRice 發表於 2015-1-2 20:41 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

雙向分段有樣0野令用家卻步...
就係要再去「售票處」(黃線之外,法定可以唔俾錢
而巴士公司「吹個客唔漲」0既無人地帶[No Man's Land]...)<-<230A章>,真係吹漲囉~
去嘟多一次八仔...之後U-Turn去落車門落車....
(感覺好麻煩呢?!)

當單門躉漸漸俾雙門E50D等等取代之時...
呢個操作方式真係「兩頭都唔都岸」....
(由前門落車0既朋友,就好似阻到上車0既乘客上車咁...
各位...有幾唔好意思、有幾「瘀」都可想而見...)
更加唔駛講趕時間0既朋友...
可能「有得嘟」都唔嘟...當「搭的士/俾貼士」就衝落車...
(趕成咁一定係連幾十秒時間都想慳...)

PS 到底巴士公司有幾碌大對眼
去研究乘客之間互動0既各種「生態」...??
(已經係工/企心理學[I/O Psychology] 0既0野...
超OT到各位巴打要_______...
晌度止住一下,等有關討論出現時再繼續...)
[到時先來陪各位一齊「勞氣」...]
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
castanopsis 發表於 2015-1-2 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 LNChickenRice 於 2015-1-2 20:41 發表
而巴士公司「吹個客唔漲」0既無人地帶[No Man's Land]...)

只要有三四個人陪你去拍卡,「唔好意思」個感覺就唔會存在
港島77/99每日都有唔少人搭短途,唔見有太大問題
DGCNYO 發表於 2015-1-2 20:54 | 顯示全部樓層

其實想人企盡D,尾門先有用.....你雙門,門在軸前,人一定唔會向後,全球真理......

怪個客會唔會怪左D?你睇D廠馬....個個都座車頭就知....
castanopsis 發表於 2015-1-2 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2015-1-2 20:54 發表
其實想人企盡D,尾門先有用.....你雙門,門在軸前,人一定唔會向後,全球真理......

怪個客會唔會怪左D?你睇D廠馬....個個都座車頭就知....

改用尾門係一個治本方法
但我個人覺得唔肯行入去並非「全球真理」
乘客心態的確係有影響
每一條線客源都唔同,乘客質素好多時會斷定究竟車尾企唔企得滿

根據舊帖同我自己經驗:
98D做通勤客,除非脫班,通常頂閘時後面仲有少少企位
39M做屋邨接駁,要出動到後門上車,相信都係因為乘客唔肯入去
城記12A做學生生意,好多時都會企到入去,車尾爆到車頭
港島23/40部分時段一樣係車尾爆到車頭,不過上層會有空位
298E做工業邨客,聽講係連樓梯/上層/水箱頂都企到滿
E21A 發表於 2015-1-2 23:20 | 顯示全部樓層
其實38既服務真係有好多改善空間,不過議員用咁既理由投訴,一來說服力低,二來又影響員工(特別係車長站長)同居民議員既關係
更何妨我又未見過38要排到去馬會,E21A就會啦 最多咪排到去停車場電梯大堂
kei_hk 發表於 2015-1-3 11:32 | 顯示全部樓層

原帖由 LNChickenRice 於 2015-1-2 08:41 PM 發表
而巴士公司「吹個客唔漲」0既無人地帶[No Man's Land]...)

對於北大嶼山(東涌)對外的路線﹐來一個大改革﹐改變上落車及付款模式﹐應可解決大部份問題。

市區方向﹐一律後門上車﹐落車用前門付款後才下車﹐即係同電車模式一樣。
東涌方向﹐跟番現時前門上車即付款﹐後門下車。

後門上車﹐仲有一個意外收獲﹐便是乘客會更主動向車尾進發去企﹐變相更善用巴士的載客空間。

3AV53 發表於 2015-1-3 12:24 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-1-3 11:32 發表

對於北大嶼山(東涌)對外的路線﹐來一個大改革﹐改變上落車及付款模式﹐應可解決大部份問題。

市區方向﹐一律後門上車﹐落車用前門付款後才下車﹐即係同電車模式一樣。
東涌方向﹐跟番現時前門上車即付款﹐後門下車。

後門上車﹐ ...
市區短途客點算?
dongfeng 發表於 2015-1-3 12:48 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

最佳解決辦法:在中門裝八仔機,並與中門開關聯鎖,僅於中門開啟時運作。
에이핑크 대박!