hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 33A單層班次客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 33A單層班次客量統計

樓主| rusf101001 發表於 2015-1-3 00:11 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-1-2 22:38 發表
客量係單層都載得哂,定被人趕走哂?33a縮短除非九巴有其他補償,唔係想成事幾難,呢條線多次九巴想改但改唔成 ,唔知今年又有咩方案

S3BL100兄想玩土荃
我個人認為將33A同45駁埋一齊算
做足兩家茶禮
又兩邊收$6.9/$6.4(返愛民only),點都唔會蝕掛
葵涌邨逆走落德士古道上荃灣道
美孚後跟45,擺愛民做總站
收費跟45,叫做33A改左快速(唔算特快,E21A都係咁寫
全程$6.9
美孚往愛民$6.4
美孚往葵涌邨$6.4
將8號拆分返做8同20號線
8 何文田-尖沙咀碼頭
20 九龍鐵路站-九龍城碼頭
原帖由 andy92 於 2015-1-2 23:27 發表
早兩星期搭 15:40 果班去荃灣

未到深水埗上左三十幾人,全程上落超過一百人

試過個開車時間同定點一d關係都冇
開6:3X,約80人
33A容量都好飄忽
有時都睇前面有冇37,吸d浮游客
原帖由 GR1473 於 2015-1-2 23:39 發表
33A從來夜晚定點都係開20,不過係00/20/40變咗開10/30/50之嘛

九巴式定點

hadboy5 發表於 2015-1-3 12:31 | 顯示全部樓層
不如直接合併食埋30好過,33A 現有路線去到葵芳後上荔景山後跟45去土瓜灣,但不入何文田直去行公主道入紅磡,荃景圍用轉乘搞掂佢,30改做其他路線
FD5410 發表於 2015-1-3 13:11 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-1-3 12:31 發表
不如直接合併食埋30好過,33A 現有路線去到葵芳後上荔景山後跟45去土瓜灣,但不入何文田直去行公主道入紅磡,荃景圍用轉乘搞掂佢,30改做其他路線
即係葵涌邨出深水埗旺角要兜上麗瑤祖堯?
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
 樓主| rusf101001 發表於 2015-1-3 13:30 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2015-1-3 13:11 發表
即係葵涌邨出深水埗旺角要兜上麗瑤祖堯

比個轉乘優惠佢地未算
46<->6C/41/(新33A)

九巴咁鐘意假特快(收費貴成級)
得13公里多d,真係求仁得仁
葵涌邨開
http://goo.gl/maps/sFl7k
愛民開
http://goo.gl/maps/6qk5Y
AVD1 發表於 2015-1-3 17:53 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-1-3 12:31 發表

荃景圍咁樣放生 30,你唔好當人傻仔先得架,
唔好講轉乘等如補償,呢樣野根本就係運輸署同九記一廂情願,
當然如果運輸署係要玩咩行政指令咁就冇得講 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2015-1-3 17:55 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-1-2 22:19 發表
事實証明,33A縮去深水埗穩定班次是對大部分現有乘客最有利.

要縮都應該縮荃灣個邊吧,
人地葵涌邨得一條對外路線出九龍都要斬人地去到深水埔,好難接受。
除非你話縮到去深水埔之後,整返新線直出九龍南咁就 different story 啦。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3V1742C + 1 好難接受lo

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
hadboy5 發表於 2015-1-3 18:05 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-1-3 17:53 發表

荃景圍咁樣放生 30,你唔好當人傻仔先得架,
唔好講轉乘等如補償,呢樣野根本就係運輸署同九記一廂情願,
當然如果運輸署係要玩咩行政指令咁就冇得講 …… ...
咁有咩辦法係可以保住30之餘,就可以俾佢享有直車去深水埗?又可以泊得哂咁多條線?取消39A 又話唔得,縮30X 俾230X 全日又唔得兼無位,都唔明死區議員死保30
FD5410 發表於 2015-1-3 18:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-1-3 17:55 發表

要縮都應該縮荃灣個邊吧,
人地葵涌邨得一條對外路線出九龍都要斬人地去到深水埔,好難接受。
除非你話縮到去深水埔之後,整返新線直出九龍南咁就 different story 啦。 ...
其實以我既經驗,平日中段非繁荃灣仲多客過葵涌邨
33A 荃灣區並唔係想像中咁少客
況且要縮荃葵呢邊,
根本無總站近得過如心...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
LNChickenRice 發表於 2015-1-3 18:28 | 顯示全部樓層
反正30號都係要行葵涌
倒不如改埋上葵涌邨(唔經"青山公路 – 葵涌段"往返)
幫一幫33A轉細車流失0既客人
(仲有多0左批瑪嘉烈醫院客...
不過唔會多到要食埋同類路線0既綠小...)
唔知各位麗瑤0既公公婆婆
會唔會介意遲少少到埗(車程拉長了)啦....

PS 「你想陰乾30號先咁講呢?」
小弟邊有喎?!講唔定兜多呢一下「因禍得福」換大車呢...

PS2 有巴打提過8號拆線...
復用「3號」感覺如何了?
(舊版3號本來就係去九龍城...87年後先去鑽石山
96年先至俾10號「吞併」....)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 .

查看全部評分

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
andy92 發表於 2015-1-3 18:48 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2015-1-3 18:14 發表
其實以我既經驗,平日中段非繁荃灣仲多客過葵涌邨
33A 荃灣區並唔係想像中咁少客
況且要縮荃葵呢邊,
根本無總站近得過如心...

單係楊屋道街市都可以落二三十個客

縮去大窩口最多慳得一部車 .......