hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 33A單層班次客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 33A單層班次客量統計

shakugan2005 發表於 2015-1-3 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-1-3 18:05 發表
咁有咩辦法係可以保住30之餘,就可以俾佢享有直車去深水埗?又可以泊得哂咁多條線?取消39A 又話唔得,縮30X 俾230X 全日又唔得兼無位,都唔明死區議員死保30 ...

1) 39A又唔係冇客, 而係九巴想當年搵黎搞, 整到條39A遊哂成個荃灣市中心先入去荃灣西站, 如果今時今日39A仲係直往荃灣西站, 荃景圍往港島果班人唔多唔少都會走去搭39A往荃灣西站而唔係被迫去荃灣站啦! 就算依家被迫去荃灣站, 39A一樣執39M雞執滿

2) 33A當初話由沙咀道改行楊屋道就係因為楊屋道一帶有新屋苑, 唔好當楊屋道一帶冇人搭33A出深水埗/旺角先得嫁, 係九巴非常唔想做生意, 一味推人搭地鐵, 59A又話cut, 33A又話cut, 係改就將30拉番出葵涌道放棄荔景山路(原有荔景山路D客就搵45/46轉乘去頂, 再唔係拎埋38A上荔景山路), 延長至深水埗甚至旺角(車係30X度拎D), 30X就真係可以行西九龍走廊飛起深水埗啦, 而唔係將條30再兜一輪行大窩口道, 咁兜法只係陰得快D
 樓主| rusf101001 發表於 2015-1-3 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2015-1-3 21:10 發表
1) 39A又唔係冇客, 而係九巴想當年搵黎搞,
整到條39A遊哂成個荃灣市中心先入去荃灣西站,
如果今時今日39A仲係直往荃灣西站,
荃景圍往港島果班人唔多唔少都會走去搭39A往荃灣西站而唔係被迫去荃灣站啦!
就算依家被迫去荃灣站, 39A一樣執39M雞執滿

2) 33A當初話由沙咀道改行楊屋道就係因為楊屋道一帶有新屋苑,
唔好當楊屋道一帶冇人搭33A出深水埗/旺角先得嫁,
係九巴非常唔想做生意, 一味推人搭地鐵, 59A又話cut, 33A又話cut,
係改就將30拉番出葵涌道放棄荔景山路(原有荔景山路D客就搵45/46轉乘去頂, 再唔係拎埋38A上荔景山路),
延長至深水埗甚至旺角(車係30X度拎D), 30X就真係可以行西九龍走廊飛起深水埗啦,
而唔係將條30再兜一輪行大窩口道, 咁兜法只係陰得快D

岩岩F1發貼
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=887150

1.我直情建議39M+39A還原做39B兼大河道直接往來

2.楊屋道真心就教人搭238X好過
行過去快則5分鐘,慢則10分鐘
好過坐33A游山河
33A自己就集中做葵涌邨同大窩口好過
30/30X,同意,詳情睇個貼
shakugan2005 發表於 2015-1-3 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2015-1-3 22:24 發表

岩岩F1發貼
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=887150

1.我直情建議39M+39A還原做39B兼大河道直接往來

2.楊屋道真心就教人搭238X好過
行過去快則5分鐘,慢則10分鐘
好過坐33A游山河
33A自 ...

如果39A/39M合併, 可以試下(荃灣西站(39A現有收費)→大涌道→荃景圍(分段, 39M現有收費)→荃灣站→荃景圍(還原分段, 39A現有收費)→大涌道→荃灣西站)

33A係楊屋道果度有人未好囉, 冇人架33A都係要擺如心嫁喎, 富安樓都冇咩位拎黎調頭, 縮到葵涌村又變到冇左一半大窩口道, 更何況依家真係有人陪佢兜而唔係完全吉車行果段路, 介意游山河果班人一早搭左西鐵啦, 仲同你研究架238X(旺角前仲要貴過搭鐵)(九巴依家快又唔夠人黎, 但又要拎30X等線扮快去收貴過人, 結果價錢又唔夠人黎!)

樓主| rusf101001 發表於 2015-1-3 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2015-1-3 22:51 發表

如果39A/39M合併, 可以試下(荃灣西站(39A現有收費)→大涌道→荃景圍(分段, 39M現有收費)→荃灣站→荃景圍(還原分段, 39A現有收費)→大涌道→荃灣西站)

33A係楊屋道果度有人未好囉, 冇人架33A都係要擺如心嫁喎, 富安樓都冇咩位拎黎調頭, 縮到葵涌村又變到冇左一半大窩口道, 更何況依家真係有人陪佢兜而唔係完全吉車行果段路, 介意游山河果班人一早搭左西鐵啦, 仲同你研究架238X(旺角前仲要貴過搭鐵)(九巴依家快又唔夠人黎, 但又要拎30X等線扮快去收貴過人, 結果價錢又唔夠人黎!)

你既建議係幾理想,但係
唔夠車,兜來兜去又要做返39M個班次就加唔止兩部車
乘車方向混亂,如果係荃景圍等車上錯左車,變左去荃鐵變荃灣西,荃灣西變荃鐵

擺葵涌邨落山,可以逆走落德士古道上荃灣路既
葵興/葵芳客直頭可以忽略不計
238X同33A一樣都有捧場客
一個唔介意貴,一個唔介意兜姐,大家都係想有位坐同唔想轉車姐
shakugan2005 發表於 2015-1-4 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2015-1-3 23:42 發表

你既建議係幾理想,但係
唔夠車,兜來兜去又要做返39M個班次就加唔止兩部車
乘車方向混亂,如果係荃景圍等車上錯左車,變左去荃鐵變荃灣西,荃灣西變荃鐵

擺葵涌邨落山,可以逆走落德士古道上荃灣路既
葵興/葵芳客直頭可以忽略 ...

39A/39M果度, 基本上還原番39A做以前咁行大河道出荃灣西站就已經多謝哂, 合併依家野到頭來會因班次及收費問題冇咁易傾, 但唔好諗住係度抽走D車, 冇左架村巴後就算開番架小巴都仲係有大量客搭緊39A/39M

至於33A/238X等線, 各有各客其實最好就係唔好搞, 但九巴一味想收高價, 就算比你落德士古道上荃灣路, 行左荃灣路喎, 即刻同你加價! 但到頭來改唔改路都係要轉單層減班次, 係要迫介意收費果班人頂唔順走去搭鐵先安樂呢! 之後就係果D所謂快線既所謂定點班次, 就比唔少紅van搶哂生意

hadboy5 發表於 2015-1-4 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2015-1-4 00:26 發表

39A/39M果度, 基本上還原番39A做以前咁行大河道出荃灣西站就已經多謝哂, 合併依家野到頭來會因班次及收費問題冇咁易傾, 但唔好諗住係度抽走D車, 冇左架村巴後就算開番架小巴都仲係有大量客搭緊39A/39M

至於33A/2 ...
但問題初期西鐵都可以去香港,但都吸引唔到荃景圍客,而家點吸引到,而且西鐵去到荃灣仲係好逼,我個人認為今年單方向特快已經足夠,但荃威無位係一個問題,九記策略擺明要閹乾佢開新線好過,改又唔得,縮短又唔得

樓主| rusf101001 發表於 2015-1-4 01:04 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-1-4 00:40 發表
但問題初期西鐵都可以去香港,但都吸引唔到荃景圍客,而家點吸引到,而且西鐵去到荃灣仲係好逼,我個人認為今年單方向特快已經足夠,但荃威無位係一個問題,九記策略擺明要閹乾佢開新線好過,改又唔得,縮短又唔得 ...

變返39B未得
39M 4部車
39A 3部車

39B預計5部車夠做返7/8分鐘一班
荃威冇位,荃灣西往荃威循環線

另我F1有30/39系重組
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-887150-1-1.html
238X 發表於 2015-1-4 01:38 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 3/1/2015 21:10 發表

33A 當初話由沙咀道改行楊屋道就係因為楊屋道一帶有新屋苑,
唔好當楊屋道一帶冇人搭 33A 出深水埗/旺角先得嫁,
係九巴非常唔想做生意, 一味推人搭地鐵,
59A又話 cut, 33A 又話 cut,

你漏咗句「38A 又話 cut」

不過如果九巴唔敢貫徹實行
「大窩口葵涌村我全部唔撈」的話,
一旦 59A 都 KO 埋,
眾安街以東出美孚甚至西九得番一條 38A 無得郁,
我睇佢點死!

原帖由 shakugan2005 於 3/1/2015 21:10 發表

係改就將30拉番出葵涌道放棄荔景山路
(原有荔景山路D客就搵45/46轉乘去頂, 再唔係拎埋38A上荔景山路),
延長至深水埗甚至旺角(車係30X度拎D), 30X就真係可以行西九龍走廊飛起深水埗啦, 而唔係將條30再兜一輪行大窩口道, 咁兜法只係陰得快D

而家已有 313, 30 一定唔會兜埋上去。少擔心。

荔景山最大鑊係兩處:
一、麗瑤,不過而家有平快正 265M,問題較小
  (雖則夜晚已被劈到疏過 30);
二、瑪嘉烈,呢個位無總站、客少,但又係社會責任位,
  某程度上仲大鑊過麗瑤。

如果係外國,一早有公營專利巴士做瑪嘉烈,
30 可以名正言順走佬大吉。

至於 30X...
諗深一層,而家青山道擴闊咗,
52X 行屯公入深井個誘因越來越細,
如果唔怕得失青公友,
52X 出到麗城先上橋(經海興路),
咁用埋 234X 啲 quota 出嚟俾 30X,點拆都得喇!
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2015-1-4 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2/1/2015 22:48 發表

另外前面有部37既AV載左d客唔係獨市位既客
宜家個客量完全係純33A自己既客
最大舊都係葵涌邨比佢總站逆走就好
成個優勢出返來

可能要等埋尚翠苑...
逆走有一度好:食埋 238S

葵涌邨→大窩口→尚翠苑→聯仁街→橫窩仔街→上橋
回程掉返轉

當然,到時會輪到 238X 好大鑊...

238X 發表於 2015-1-4 01:57 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2/1/2015 22:19 發表

事實証明,33A縮去深水埗穩定班次是對大部分現有乘客最有利.

不如索性話開番 33 取消 33A。

一班車唔代表全部事實,
你咁以偏概全,好彩我唔係住葵涌村,
唔係真係想爆粗鬧你。