hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴服務,日日退步
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴服務,日日退步

Alex1997 發表於 2015-1-2 22:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話説今日小弟下午5時15分於中環碼頭搭603返藍田,搭中部掛牌車KT4135,部車準時5點3開,一路上司機都開唔過50,沿途冇塞車,仲要站站停,就算冇人上車都要開門等10秒先開車,出隧道後冇人落車都要埋站,係林士街燈位未轉黃燈已經停車,最後用左75分鐘先返到藍田。這個情況在這半年不斷發生,好像所有掛牌佬都碌車,但之前冇,睇巴典話行車時間有63分鐘,是否因為行車時間長令到司機碌車?最後只能説九巴只識加價,但服務就日日退步。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 九巴服務,日日退步

查看全部評分

dennis28a 發表於 2015-1-3 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex1997 於 2015-1-2 22:59 發表
話説今日小弟下午5時15分於中環碼頭搭603返藍田,搭中部掛牌車KT4135,部車準時5點3開,一路上司機都開唔過50,沿途冇塞車,仲要站站停,就算冇人上車都要開門等10秒先開車,出隧道後冇人落車都要埋站,係林士街燈位未轉黃燈已經停車 ...

司機要碌車你控制唔到,
而事實市區係唔應該過 50,黃燈根本要停車,無人落車,咁個站都應該要埋。

你唔好講到個司機錯晒先。
惡意回復是不道德的行為。
adv_106 發表於 2015-1-3 00:48 | 顯示全部樓層
呢d情況619仲明顯,市區成日keep 住30-40,上東隧都係50多d,維園>觀塘用左40分鐘
matchnacu 發表於 2015-1-3 22:38 | 顯示全部樓層

我知呢D係咪按章工作
k20031103 發表於 2015-1-3 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex1997 於 2015-1-2 22:59 發表
話説今日小弟下午5時15分於中環碼頭搭603返藍田,搭中部掛牌車KT4135,部車準時5點3開,一路上司機都開唔過50,沿途冇塞車,仲要站站停,就算冇人上車都要開門等10秒先開車,出隧道後冇人落車都要埋站,係林士街燈位未轉黃燈已經停車 ...
車長真係難做,揸得慢同揸得快又有可能比人投訴,
揸得慢係因為要安全駕駛自保,因為有意外會好大獲
站站停好正常,因為有客真係唔會揮手,到架車黎到唔停飛站,又有可能比人投訴,自保好應該
GCx468 發表於 2015-1-3 23:13 | 顯示全部樓層
我好少搭619,網上多條ATH TA2344行車片我睇過都未見有碌,元旦日我亦有搭過619 TA2344司傅渣得唔錯!
但係上年秋天月全蝕嗰日,我下繁搭九巴619就遇到碌車,用車係豬,碌神係7叔全名共31劃 3個字!
GCx468 發表於 2015-1-3 23:27 | 顯示全部樓層

我覺得 過海線 不論係聯營定獨營,碌車機會整體比非過海線高一截!一單有超過30個站既過海線碌車機會更高!呢D過海線都係九巴碌既機會比新城碌既較大!
人方面 九巴L同K廠既人,碌神明顯比S同U廠多!呢度italk我都聽過話某D新界<>九龍既兩廠聯派線,L/K廠既派車碌但S/U既唔碌甚至開得好快
師姐碌既機會係較男人低得多,師姐係碌既話都唔會碌得癲到話 eg 公路上長期唔到60/停站故意等多5+秒.仲有,碌神姓名筆劃普遍較多(30+) ,姓劉係我統計最多既,至今我亦未遇到碌神係 兩字姓名 / 九巴5XXXX編號/九巴4位數編號新人/新巴20XXX編號!而且好多碌神姓名用字係D好男人既名,偏離中性,一聽就知係男人名

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 1 .

查看全部評分

cx734 發表於 2015-1-4 01:48 | 顯示全部樓層
你試下下午兩點幾坐返九龍果單程,個個都車神上身,提示器係咁響
每日在長命斜等車的乘客
kmbodth 發表於 2015-1-4 01:52 | 顯示全部樓層
老9有冇興趣刪去商標標語?反正有少少‘西港島線,生日快樂’feel
原帖由 GCx468 於 2015-1-3 23:27 發表
我覺得 過海線 不論係聯營定獨營,碌車機會整體比非過海線高一截!一單有超過30個站既過海線碌車機會更高!呢D過海線都係九巴碌既機會比新城碌既較大!
人方面 九巴L同K廠既人,碌神明顯比S同U廠多!呢度italk我都聽過話某D新界 <>九龍既兩廠聯派線,L/K廠既派車碌但S/U既唔碌甚至開得好快師姐碌既機會係較男人低得多,師姐係碌既話都唔會碌得癲到話 eg 公路上長期唔到60/停站故意等多5+秒.仲有,碌神姓名筆劃普遍較多(30+) ,姓劉係我統計最多既,至今我亦未遇到碌神係 兩字姓名 / 九巴5XXXX編號/九巴4位數編號新人/新巴20XXX編號!而且好多碌神姓名用字係D好男人既名,偏離中性,一聽就知係男人名[ 本帖最後由 GCx468 於 2015-1-3 23:38 編輯 ]
嘩,研究碌車研究埋車長姓名,未知閣下有冇幫佢地算埋命,是否懂玄學/術數?先謝賜救。

adv_106 發表於 2015-1-4 02:22 | 顯示全部樓層

原帖由 GCx468 於 2015-1-3 23:13 發表
我好少搭619,網上多條ATH TA2344行車片我睇過都未見有碌,元旦日我亦有搭過619 TA2344司傅渣得唔錯!
但係上年秋天月全蝕嗰日,我下繁搭九巴619就遇到碌車,用車係豬,碌神係7叔全名共31劃 3個字! ...

619我坐親九巴都碌車,城巴就進取好多,601反而正常d,而且班次都穩定d (619成日3,4個字都無車)。