hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 307C將於2月開辦
開啟左側

307C將於2月開辦

simon935 發表於 2015-3-5 13:23 | 顯示全部樓層

老實講,你咁多個大埔站驚死無人上咁,其實我想話307c 行西隧根本就唔憂少人搭囉,貪佢一個快字之麻,又直達中上環,大埔d站離屋企遠少少都會走黎搭啦。

個人建議307c想做太和客就索性太和站開,經大埔頭入大埔中心,之後同307a一樣過左新興就直飛icc,咁既線快到只需40分鐘,中上環人肯定闖過黎搭!!!
jocosben 發表於 2015-3-5 13:51 | 顯示全部樓層
原帖由 simon935 於 2015-3-5 13:10 發表
同意ching 既預計。

今日首搭0730班次,用左27分鐘出吐露港。當佢碌返太和站都深知不妙。。。。

報一報個實況,
0730 大埔頭開
0745 大埔中心
0755 廣福邨
0757 吐露港
經老隧公路轉獅隧公路再落大圍 (O 晒咀)
0822 入 ...
今日落雨又唔可以作準,比平時塞勁多
kmb71k 發表於 2015-3-5 17:10 | 顯示全部樓層
原帖由 simon935 於 2015-3-5 13:10 發表
佢用左25分鐘遊大埔,25分鐘遊九龍,3條隧道公路都行晒。。。。我直頭覺得同307塞老隧東隧無分別!!! 下次試下0715個班睇下會唔會咁塞先。

07:15九巴班次係跟73X上青沙
07:40出吐露港
07:45~50開始塞馬場
08:15~25到上環
08:25~35到金鐘

307C沙田段塞車位其實係沙田市中心落去大埔公路往荃灣方向既落橋位
一過左就暢通晒
其實有無可能將呢個落橋位在早上繁忙時間限定為只准專利巴士行走?
以上回應,是否可行?是否合適?
fuwing 發表於 2015-3-6 01:06 | 顯示全部樓層

今日首搭0730班次,用左27分鐘出吐露港。當佢碌返太和站都深知不妙。。。。

報一報個實況,
0730 大埔頭開
0745 大埔中心
0755 廣福邨
0757 吐露港
0822 入 ...
上次2500 @ 307C 約0810 去到大圍個迴旋處
今日應該係因為天雨關係至咁遲
simon935 發表於 2015-3-9 07:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-3-5 17:10 發表

其實有無可能將呢個落橋位在早上繁忙時間限定為只准專利巴士行走?

呢條係馬鞍山,火炭及第一城區上入荃灣既快速路,只准巴士落橋即係叫其他車在沙田區內遊走去大圍上隧道橋位。所以我諗三區既人都會反對呢個提議。

而家係車度都聽到人話搭呢條線都係因為去西隧...如果佢有心做出好條線就要考慮下少d大埔既站啦。
kmb71k 發表於 2015-3-9 17:20 | 顯示全部樓層
原帖由 simon935 於 2015-3-9 07:56 發表

呢條係馬鞍山,火炭及第一城區上入荃灣既快速路,只准巴士落橋即係叫其他車在沙田區內遊走去大圍上隧道橋位。所以我諗三區既人都會反對呢個提議。

而家係車度都聽到人話搭呢條線都係因為去西隧...如果佢有心做出好條線就要考慮下少d大埔既站啦。

你係咪會錯意? 我指近沙田市中心/沙田火車站果個落橋位, 唔係火炭路果個落橋位喎?
以上回應,是否可行?是否合適?
HU6455 發表於 2015-3-10 14:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-3-9 17:20 發表

你係咪會錯意? 我指近沙田市中心/沙田火車站果個落橋位, 唔係火炭路果個落橋位喎?

其實我都有開post講呢個位既問題
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-892024-1-1.html
原來政府已經開始了 大埔公路(沙田段)擴闊工程
cheungtszfung 發表於 2015-3-10 16:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-3-9 17:20 發表

如上邊所講,馬鞍山上城隧係威爾斯落橋跟沙田鄉事會路咁上最快
如果封左,咁d車一係火炭路上(無解決早繁可以塞到過馬場),一係就到大圍塞死(而家多左好多車經大圍上青沙,而家朝朝大圍迴旋處已經要慢車)

長遠要起T4先解決到問題,短期要避馬場塞只可以跟T270尾班車咁經大老山公路>獅隧公路到大圍落經田心上青沙
(OT 見過某AVBWU@T270唔係跟287X咁用田心入口上青沙,反而係行中線過迴旋處跟286X特車咁用海福入口上青沙)

報一報個實況,
0730 大埔頭開
0745 大埔中心
0755 廣福邨
0757 吐露港
0822 入 ...

仲中期間680X都係咁樣上青沙,因為咁行上青沙係相對最少塞車位

drbean7218 發表於 2015-3-10 17:23 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2015-3-10 16:51 發表

如上邊所講,馬鞍山上城隧係威爾斯落橋跟沙田鄉事會路咁上最快
如果封左,咁d車一係火炭路上(無解決早繁可以塞到過馬場),一係就到大圍塞死(而家多左好多車經大圍上青沙,而家朝朝大圍迴旋處已經要慢車)

長遠要起T4先解決 ...
最後九記680X司機用鄉事會路+大涌橋路上青沙, 因為過了田園閣就好大機會順燈到田心村。
271_N271 發表於 2015-3-10 17:31 | 顯示全部樓層

其實可以考慮將兩班307A改行西隧
咁307C就可以縮番去太和