hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 72X 路線調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 72X 路線調整班次

JX9097 發表於 2015-1-10 02:22 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2015-1-9 21:51 發表
最好CUT到走哂,然後將272X全日化。為左令272X有位擺,要上旺角東鐵路站,咁又可以整走93K(變九龍城循環線)
冇272X,大埔區邊有青沙線?

而獅隧線接駁,俾返74A,話唔定可以將佢由60分鐘變番30分鐘一班。仲有271/271P ...

93K無啦啦縮去九龍城做乜?
dennis28a 發表於 2015-1-10 03:50 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2015-1-10 02:22 發表

93K無啦啦縮去九龍城做乜?

運吉同九巴一直想縮去九龍城,原因:無客,多替代品,無將軍澳居民會坐到旺角
惡意回復是不道德的行為。
adv_106 發表於 2015-1-10 08:12 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-1-10 03:50 發表

運吉同九巴一直想縮去九龍城,原因:無客,多替代品,無將軍澳居民會坐到旺角

呢d執雞線,減到30分鐘一班算啦,將d資源放落其他路線度。
shakugan2005 發表於 2015-1-10 10:03 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-1-10 03:50 發表

93K縮到咁短都唔減價果度可恥, 仲有冇左既車只會消失左而唔會拎番去93A/98A等線, 如果冇左既車拎番去93A/98A等線, 成條93K cut左都唔覺得可惜

另外, 58X/59X/67X求其拎走架去大角咀果面未一樣有位, 93K依個係藉口黎姐
S3BL100 發表於 2015-1-10 12:00 | 顯示全部樓層

唔係一直,而係只係舊年 RDP。
再之前個 plan 唔係咁,今年應該都唔係…

原帖由 shakugan2005 於 2015-1-10 10:03 發表

另外, 58X/59X/67X求其拎走架去大角咀果面未一樣有位, 93K依個係藉口黎姐

問題係旺角鐵路站同快富街兩個站都係客倉,如果大角咀開,旺角擺站就會偏離主要客源,
雖然有屯公轉車站,但我相信是但一條要拎走的難度都好高。

fb.com/scientisthk2usa/
Gary_B 發表於 2015-1-10 12:44 | 顯示全部樓層
講緊 72X 又會俾人扯左去 93K
Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-10 12:48 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-1-9 23:10 發表

大埔人表示一直反對擺旺角做尾站, 條線根本主要係做旺角客而非大角咀
到時去旺角車程增加仲慢過獅隧去旺角就真係趕走晒原本班旺角客
咁其實行青沙冇人話過一定要大角咀出不可
而且又唔見得經九龍塘上獅隧又真係好順
大家同一段時間都係塞
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
iseen 發表於 2015-1-10 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2015-1-10 10:03 發表

93K縮到咁短都唔減價果度可恥, 仲有冇左既車只會消失左而唔會拎番去93A/98A等線, 如果冇左既車拎番去93A/98A等線, 成條93K cut左都唔覺得可惜

另外, 58X/59X/67X求其拎走架去大角咀果面未一樣有位, 93K依個係藉 ...
老實講, 將93K 改行觀繞同埋九龍城後直入旺角, 已經可以比98C 做旺角特快仲好過
JX9097 發表於 2015-1-10 14:28 | 顯示全部樓層

93K應該一係成條cut咗佢
(山上可以坐98C出旺角,坐105小巴落土瓜灣)
將條線換d更可取嘅線(如山上將沙)
一係將佢大改做特快吸客
而唔係縮去九龍城不倫不類
271_N271 發表於 2015-1-11 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-1-9 23:10 發表

大埔人表示一直反對擺旺角做尾站, 條線根本主要係做旺角客而非大角咀
到時去旺角車程增加仲慢過獅隧去旺角就真係趕走晒原本班旺角客
其實都幾難會慢過72X出旺角 (往大埔方向就唔同講法)
當一大堆anti-青沙既人話要塞新城市果陣,
好似就冇人睇到,其實獅隧同窩打老道同一時間塞得仲恐怖
我自己之前成日搭271去補習,獅隧同九龍塘幾乎係無定時咁塞
72X由獅隧開始直到旺角MTR都係極易塞車既地方
而272X論穩定已經嬴幾條街,論實際行車時間都唔會輸 (極其量只係快得唔多,照計唔會慢)
所以我係贊成老九發大條272X黎做

至於你話做旺角定大角咀既問題,的確值得探討
冇錯,272X唔會比72X快好多去到旺角 (強調: 係唔會快好多,未至於慢過)
但係另一邊廂,奧運站既車程就可以大幅縮短
呢一點反而對72X黎講係幾著數
睇番而家旺柏同奧運站,最多人等既就係72X
(之前聽過72X放工時間脫班,係奧運站已經頂閘走人)
對行街客而言,假日可以半個鐘去到奧海城係幾正
話唔定又吸到另一批客源

當然,我又唔贊成全日將成條72X改晒做272X
尤其當初老九諗住擺旺角道做總站實在太智障
不過眼見而家都幾多人盲反,e.g. 見到禮義廉出banner邀功,就索性踩埋條無辜既巴士線
又或者不斷放大272X既塞車位,然後對72X既問題就隻字不提

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 nice

查看全部評分