hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 72X 路線調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 72X 路線調整班次

S3BL100 發表於 2015-1-12 01:31 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2015-1-12 01:23 發表

不過經四小龍屈返出深水埗好費時失事喎...

無錯,所以我唔太主張沙田線咁樣屈返入深水步…

但大埔上水唔同講法,一來本身車程長,二來而家條 72 係慢線,相比之下
如果一程車直達,但可以跑公路,就算要屈入長沙灣再走返落深水步,都仲會有相當吸引力,去長沙灣更加係真特快。
唔計上繁塞車(但可以改行大老山公路、沙田路、獅隧公路同紅梅谷路,雖然點行都係死),
其餘時間去深水步都應該快過 72,而且站位更佳。

其次係車程長,唔適宜做循環線,所以如果想一條線做晒長沙灣深水步,跟 270B/286C 行法似乎係唯一選擇。
fb.com/scientisthk2usa/
tony2671 發表於 2015-1-12 01:34 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-1-12 01:18 發表

咁先反而係最差,反正而家 72X 唔算真係疏車,如果一條食晒,落旺角等車時間最多慳兩分鐘,
但一定慢過 72X 行獅隧唔少,好大機會慢三個字以上。
而且大南西街唔止係上繁塞,日間其他時間,尤其下晝,都係會塞

其次係一條線食晒,斷 ...

其實而家72客量真係唔差,唔駛同72A 合併,而家就算非繁20-25分鐘一班都有機會坐滿7成至8成
同埋好多人會揀72而唔揀72A 來往大圍/86來往沙田長沙灣,係因為行大埔道其實一D 都唔慢,甚至會快過用獅隧(86)或者大涌橋路(72A)。
講真,我坐過咁多次72,真係未塞過大南西街,最多係燈位既問題。
咁其實無必要搞72,佢而家都係繼續儲緊客,因為愈來愈多人發現72這條所謂的"慢線"其實唔慢,相反,取道較為直接。
反而下繁長沙灣道真係會塞,甚至令到72回唔到車,搞到總站上車返太和都可以無位坐

hon_son_wilson 發表於 2015-1-12 02:09 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-1-12 01:31 發表
其餘時間去深水步都應該快過 72,而且站位更佳。

其次係車程長,唔適宜做循環線,所以如果想一條線做晒長沙灣深水步,跟 270B/286C 行法似乎係唯一選擇。

同意唔適宜做循環線,不過72行青沙應該唔會快得過埔公喎(假設仍然停沙田),
埔公72落到薩凡納,青沙72估計仲未離開四小龍。即使Skip埋沙田都仲係慢過宜家少少。
HG6729 發表於 2015-1-12 08:20 | 顯示全部樓層

其實272P全日咁行好有著數,因為可以一程車出葵興,葵芳,美孚,荔枝角
減輕72 73X負擔

至於72放荔枝角站定縮到深水埗總站可以再傾另外72X 可以好似948咁,做分流作用

另外272X可以全日但放尖沙咀區總站好似紅火 尖東 廣東道 麼地道 九龍站
咁樣可以減輕271負擔

咁樣即使271總站放得偏遠少少好似尖東 紅火 九龍站影響冇而家咁大
起碼去到窩打老道都有得上先

Mandy+263M=HG6729
mrm23 發表於 2015-1-12 09:44 | 顯示全部樓層
原帖由 HG6729 於 2015-1-12 08:20 發表
其實272P全日咁行好有著數,因為可以一程車出葵興,葵芳,美孚,荔枝角
減輕72 73X負擔

至於72放荔枝角站定縮到深水埗總站可以再傾另外72X 可以好似948咁,做分流作用

另外272X可以全日但放尖沙咀區總站好似紅火 尖東 廣東道 ...

272X 咁改法,不如索性繁時 271 拆線 271X 過榕樹頭後入番佐敦道上公路...

反而 272X 可以改番九龍走線,學 701 咁經西九龍走廊出旺角,又或者直接
經彌敦道轉旺角道洗衣街出亞皆老街西行

如果時間 OK 的話,分分鐘可以改做旺角大循環然後直上公路...
ccchhhuuunnn 發表於 2015-1-12 10:14 | 顯示全部樓層
原帖由 mrm23 於 2015-1-12 09:44 發表

272X 咁改法,不如索性繁時 271 拆線 271X 過榕樹頭後入番佐敦道上公路...

反而 272X 可以改番九龍走線,學 701 咁經西九龍走廊出旺角,又或者直接
經彌敦道轉旺角道洗衣街出亞皆老街西行

如果時間 OK 的話,分分鐘可以 ...

同意272X唔好再延長
再延長去邊度都慢

271夠玩自體拆線
271A佐敦開經窩打老道
271X廣東道經甘肅街落連翔路上青沙

272X學A21/701經西九龍走廊落旺角可以少啲燈位
做循環又可以經返大角咀走
窩打老道畀埋271A做
係略嫌個循環大咗少少,可能對班次及司機體能有較大影響

掉轉頭諗, 我渣車落油尖旺長荔深葵涌都會首選青沙,
青沙其實唔係咁可怕
亦都比較啱點對點
要碌返窩打老道或者要經曬成條彌敦道或者要經太子, 就獅隧啱啲

Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-12 11:19 | 顯示全部樓層

之前提出過272X循環概念
優勢缺點兩次皆有
缺點不外乎係車程唔穩同司機長時間做一單既問題
小弟就覺得反正本身72X出入旺角都塞開車
最緊要係做到班次密既話影響都唔算大
至於司機問題既出多一兩個司機係旺角道接車都得
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2015-1-12 12:23 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-1-12 02:09 發表

同意唔適宜做循環線,不過72行青沙應該唔會快得過埔公喎(假設仍然停沙田),
埔公72落到薩凡納,青沙72估計仲未離開四小龍。即使Skip埋沙田都仲係慢過宜家少少。 ...

但長沙灣一定快唔少,尤其回程,其次回程深水步行青沙都係會快過 72。
仲要計埋深水步站位,如果跟 270B 咁行,擺西九龍中心,來回程站位都比 72 靚好多。

如果行青沙,就當然無理由仲要行山停沙田啦,梗係行吐露港公路直去,否則條線又係怪胎。
不過留半粒鐘一班 72 又未必係壞事,可以用來填盲點位。
如上文所述,學 73+73A 處理方式,72/72A 調整大埔覆蓋,各自半粒鐘一班,十部車可以搞掂。

雖然話深水步非繁需求遠大於長沙灣,但長沙灣兩繁真係有客,我覺得兩邊都要兼顧,
就算 72 快過大埔版 270B 落深水步,都唔會快得幾多,再睇埋其他覆蓋範圍,大埔版 270B 先係令最多人快最多的選擇。
ccchhhuuunnn 發表於 2015-1-12 12:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-1-12 11:19 發表
優勢缺點兩次皆有
至於司機問題既出多一兩個司機係旺角道接車都 ...

287X順暢的話都係一個鐘行完
272X行循環兼學A21/701出的話正常都個半鐘完事
尚可接受喇
S3BL100 發表於 2015-1-12 12:28 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-1-12 11:19 發表
優勢缺點兩次皆有
至於司機問題既出多一兩個司機係旺角道接車都 ...

其實如果唔想做循環,又唔上塞出塞入旺角東站,仲有個選擇,上海街朗豪坊出面擺街,
回程登打士街轉返出彌敦道(我覺得應該夠轉),再左轉亞皆老街走。

不過結果係旺角做緊既野同而家 72X 完全唔同,近太子一邊同西洋菜街一帶的客應該會唔見唔少,
但係就方便左銀行中心同朗豪坊一帶,好難講會唔會得不償失。