hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 72X 路線調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 72X 路線調整班次

ccchhhuuunnn 發表於 2015-1-12 12:34 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-1-12 12:23 發表

但長沙灣一定快唔少,尤其回程,其次回程深水步行青沙都係會快過 72。
仲要計埋深水步站位,如果跟 270B 咁行,擺西九龍中心,來回程站位都比 72 靚好多。

如果行青沙,就當然無理由仲要行山停沙田啦,梗係行吐露港公路直去,否則 ...

72行青沙好處是有, 但目前還未夠明顯優勢去做呢個改動
沙田就話有86去補, 金山(同中大?)就唔知點補喇, 除非佢地又肯啃BBI
改行青沙有少許著數但又引發更多問題, 似乎暫時無大搞72行青沙嘅誘因
反而九巴似乎想利用272P多啲

HG6729 發表於 2015-1-12 12:35 | 顯示全部樓層
不過咁樣大埔要承受2條大循環線,
問心而家一條271已經係大循環線,
廣東道所謂總站連擺車有問題,最多放兩架,
似街站多過總站,
問心251M上村總站環境好過271總站
272X又循環線
唔通大埔人要捱循環線???
Mandy+263M=HG6729
S3BL100 發表於 2015-1-12 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2015-1-12 12:34 發表

72行青沙好處是有, 但目前還未夠明顯優勢去做呢個改動
沙田就話有86去補, 金山(同中大?)就唔知點補喇, 除非佢地又肯啃BBI
改行青沙有少許著數但又引發更多問題, 似乎暫時無大搞72行青沙嘅誘因
反而九巴似乎想利用2 ...

呢様我好同意,所以我而家唔係傾向殺 72,而係留低做半粒鐘一班,執 72 72A 大埔走線同服務範圍,
另砌一條青沙大埔特快,當然非繁好大機會只能開 20 分一班,但做直達客為主,轉車客為副,廿分一班問題唔係太大。

如果殺 72,咁 72A 要加到全日 15 分一班,但 72A 有雙向分段,全程收費又低過 72,
做呢個班次要加到至少八部車先掂。
相比之下,如果 72 + 72A, 72A 唔入工業村,加經沙田巿中心,再脫離大圍,求其擺博康或水泉澳
再將 72 72A 改到大埔行法一樣,聯合班次 15 分一班,咁都只係額外用多兩部車,
72 又繼續有得搶錢,又唔會突一堆盲點出來。
如果兩條線一齊擺富亨,仲對大埔中心/富亨一班遠離鐵路、往返沙田巿中心的乘客,有返一定吸引力,
然後又可以有條九龍西真特快。

當然要大埔其他線配合重組,嘔幾部車出來先夠玩…

fb.com/scientisthk2usa/
HG6729 發表於 2015-1-12 13:04 | 顯示全部樓層

大前題要272P全日兼葵興,咁樣73X拎6架 72拎5架
total 11架,計新272P全程70-75分鐘,非繁時20/25
早繁10分鐘一班都ok
至於72留5架行咪ok,班次好似68E咁做定點,至於72放荔枝角定長沙灣填海區可以再度

原帖由 S3BL100 於 2015-1-12 12:50 發表

呢様我好同意,所以我而家唔係傾向殺 72,而係留低做半粒鐘一班,執 72 72A 大埔走線同服務範圍,
另砌一條青沙大埔特快,當然非繁好大機會只能開 20 分一班,但做直達客為主,轉車客為副,廿分一班問題唔係太大。

如果殺 72,咁 72 ...

Mandy+263M=HG6729
Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-12 14:26 | 顯示全部樓層
行循環其中一大優勢係做埋太子
當然有位停車同落到信和一帶又多左客源
不過實際上最擔心既位係大角咀唔肯放線
行循環就可以順手處理埋果問題

271果D調返轉有總站仲慘過冇總站就令一回事啦
不過本身72X有總站亦唔見得好好多
一到新填地街又第二個班次
咁同太子落旺角既偏差唔差得大
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kmb71k 發表於 2015-1-12 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 HG6729 於 2015-1-12 13:04 發表
大前題要272P全日兼葵興,咁樣73X拎6架 72拎5架
total 11架,計新272P全程70-75分鐘,非繁時20/25
早繁10分鐘一班都ok
至於72留5架行咪ok,班次好似68E咁做定點,至於72放荔枝角定長沙灣填海區可以再度

73X 6架 72 5架?
你當荃灣及城隧無人上 73X o架?
你當長沙灣深水埗無人搭 72 o架?

唔熟大埔路線唔好亂咁FF啦, FF得咁離譜
以上回應,是否可行?是否合適?
271_N271 發表於 2015-1-12 19:33 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2015-1-11 23:32 發表

唔反對你講嘅野,九龍塘係會塞到停曬車
只係柏景灣同奧運站最多人上嘅應該係16號,但係72X絕非少人上
16只係整體客量比72X高,
而單睇奧運站,72X的確係最多人排
271_N271 發表於 2015-1-12 19:37 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2015-1-11 23:12 發表
你一定冇諗過旺角道一路經新填地街塞到去櫻桃街嗰種痛苦…
咁你又有冇諗過由水泉澳下面開始塞、一路塞到入隧道,順車少少,去到九龍塘又塞、直到旺角地鐵站果種痛苦?
拜託,72X塞車位多已經係不爭既事實
唔好再不斷理想化72X既車程
出面啲人講乜野「半個鐘出旺角」,全部都係車少人少既情況
班人完全為反而反,放大272X既塞車問題,無視72X更嚴重既塞車問題
miklcct 發表於 2015-1-12 21:25 | 顯示全部樓層
原帖由 271_N271 於 2015-1-12 19:37 發表
咁你又有冇諗過由水泉澳下面開始塞、一路塞到入隧道,順車少少,去到九龍塘又塞、直到旺角地鐵站果種痛苦?
拜託,72X塞車位多已經係不爭既事實
唔好再不斷理想化72X既車程
出面啲人講乜野「半個鐘出旺角」,全部都係車少人少 ...

用Google查詢,行舊路及行青沙前往旺角的時間在沒交通的情況下基本上是一樣的,但行青沙距離更長。為了避免巴士公司藉加長路線而加價,以及服務九龍塘,應該保留行走舊路。
mrm23 發表於 2015-1-12 22:06 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-1-12 21:25 發表

用Google查詢,行舊路及行青沙前往旺角的時間在沒交通的情況下基本上是一樣的,但行青沙距離更長。為了避免巴士公司藉加長路線而加價,以及服務九龍塘,應該保留行走舊路。 ...

回程計,行青沙起碼快十五分鐘喎..
而且旺角出沙田經青沙基本上一定唔會塞.....