hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 72X 路線調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 72X 路線調整班次

mrm23 發表於 2015-1-12 22:41 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-1-12 21:25 發表

用Google查詢,行舊路及行青沙前往旺角的時間在沒交通的情況下基本上是一樣的,但行青沙距離更長。為了避免巴士公司藉加長路線而加價,以及服務九龍塘,應該保留行走舊路。 ...

Google 地圖話我知旺角[size=14.4444446563721px]經獅隧番大圍 12 分鐘,同尖山一樣添
通宵 van 都做唔到呢個時間啦
271_N271 發表於 2015-1-12 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-1-12 21:25 發表

用Google查詢,行舊路及行青沙前往旺角的時間在沒交通的情況下基本上是一樣的,但行青沙距離更長。為了避免巴士公司藉加長路線而加價,以及服務九龍塘,應該保留行走舊路。 ...
十分感謝閣下提供寶貴資訊。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3V1742C + 1 多謝晒wo

查看全部評分

paul2357paul 發表於 2015-1-13 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-1-12 01:31 發表
......但可以改行大老山公路、沙田路、獅隧公路同紅梅谷路,雖然點行都係死......

但最弊就是運吉處往往玩野,係都要相關巴士線塞大埔公路沙田段。
286C是一個典型的例子。
adv_106 發表於 2015-1-13 02:58 | 顯示全部樓層

我覺得九巴想改72X行青沙,都係因為2個原因,(1)青沙轉車站 (2) 谷九龍塘班客去搭271
Oliver_ME16 發表於 2015-1-13 16:29 | 顯示全部樓層
原帖由 mrm23 於 2015-1-12 22:06 發表

回程計,行青沙起碼快十五分鐘喎..
而且旺角出沙田經青沙基本上一定唔會塞.....

你下晝六點-六點半出去沙田火車站對出望下先再FF好嗎?
我...
Oliver_ME16 發表於 2015-1-13 16:32 | 顯示全部樓層
原帖由 mrm23 於 2015-1-12 22:41 發表

Google 地圖話我知旺角經獅隧番大圍 12 分鐘,同尖山一樣添
通宵 van 都做唔到呢個時間啦

我只知到紅頂旺角橋底去到新田圍只需10至12分鐘,返到大埔廣福用25-28分鐘

你大圍邊個位計先?美林就緊係尖山快喇,火車站新翠我就唔覺得獅隧慢喇
我...
ccchhhuuunnn 發表於 2015-1-13 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2015-1-13 16:29 發表

你下晝六點-六點半出去沙田火車站對出望下先再FF好嗎?

呢段時間呢個位,北行都唔會點塞
反而因為城隧讓咗路比青沙兩線直出落大埔公路, 城隧落大埔公路沙田段要兩線合一, 會倒塞返轉頭, 但青沙落就暢順

南行就塞硬,老問題
mrm23 發表於 2015-1-13 18:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2015-1-13 16:32 發表

我只知到紅頂旺角橋底去到新田圍只需10至12分鐘,返到大埔廣福用25-28分鐘

你大圍邊個位計先?美林就緊係尖山快喇,火車站新翠我就唔覺得獅隧慢喇

旺角亞皆老街近街市落新翠,
尖山一般都係 15 分鐘內
繁時最多都係多 5 分鐘

行獅隧下繁
我當你火車橋上車,
20 mins 應該重響隧道

至於 FF,
旺角 - 沙田河東/第一城來回,
小弟工作需要,
高鋒期一個月搭二千蚊的士以上
北行條路 exactly 係 287x 北行路線
尖山顯田出經迴旋處上獅子山公路

經沙田巿中心唔係唔得
只係出左鄉事會路幾支燈都唔順
支支燈要停
Oliver_ME16 發表於 2015-1-13 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 mrm23 於 2015-1-13 18:05 發表

旺角亞皆老街近街市落新翠,
尖山一般都係 15 分鐘內
繁時最多都係多 5 分鐘

行獅隧下繁
我當你火車橋上車,
20 mins 應該重響隧道

至於 FF,
旺角 - 沙田河東/第一城來回,
小弟工作需要,
高鋒期一個月搭二千蚊的士以 ...

如果你咁講,旺角 - 沙田河東/第一城來回下繁塞o個個位
就係大埔公路沙田火車站到IVE呢段,起碼塞5-10分鐘

另外工作需要我一樣會一星期坐三次半夜紅小返大埔,
上面就係我坐車時的實際需時
我...
capricorn 發表於 2015-1-13 21:42 | 顯示全部樓層

原帖由 adv_106 於 2015-1-13 02:58 發表
我覺得九巴想改72X行青沙,都係因為2個原因,(1)青沙轉車站 (2) 谷九龍塘班客去搭271
仲有第三係加價搶錢