hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府終於承認塞車元兇: 私家車太多?
開啟左側

[問題] 政府終於承認塞車元兇: 私家車太多?

Kaix 發表於 2015-1-15 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2015-1-15 20:37 發表
有錢階級 / 以錢買時間人士: 成本俾得到唔怕揸, 只係值與唔值同時間問題, 有錢人的心態亦係其中之一

私家車快得過港鐵咩?? 如何以錢買時間??

香港市區港鐵沿線私家車9成慢過港鐵,
為何香港人成日assume私家車最快??
唔通唔記得搵位、泊車、出入停車場都要大量時間??
ksmbh 發表於 2015-1-15 22:09 | 顯示全部樓層
當你的目的地及起程地都不是地鐵站附近
私家車咪有優勢囉
miklcct 發表於 2015-1-15 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2015-1-15 21:58 發表

唔通唔記得搵位、泊車、出入停車場都要大量時間?? ...

咁唔駛泊車嘅的士快得過港鐵卦?記住門對門計呀(極端車程,例如錦上路去荃灣西除外)。咁假設有朝一日,周街都無位泊啦,啲有錢佬日日call的出入,路面又會變成點呢?

chan6723 發表於 2015-1-15 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2015-1-15 21:58 發表

唔通唔記得搵位、泊車、出入停車場都要大量時間?? ...
教導子女遠離益童
307 發表於 2015-1-16 10:41 | 顯示全部樓層
先利申: 現有駕車出入,返工用為主。

問題係:
1. 我住的地方去搭返工上車的地方要最少十分鐘腳程,
一係搭程巴士落山轉巴士。
我都想搭巴士落西鐵站,無奈程巴士一定耐過我程西鐵,
更加唔好講架巴士本身非常疏車。
搭的士都算易有車,但落西鐵站$30左近,
加埋程西鐵都已經$40過外,
再加上西鐵、巴士站落車行返公司,快的都七至八分鐘,
太累、太趕分分鐘要搭小巴,
又再貴多少少。

但係,我開車返到公司都只係需要半個鐘,同我搭公共交通加轉車最少平手,
全程都上公路油耗亦都ok,公司有車位提供,咁又值得開車。

我本身樂意搭公共交通,但絕對期望有合理的公共交通選擇及配套,
唔好兜完成個市中心,耗時30分鐘先至去到西鐵站,
絕對幫輕唔少。

車位? 全香港得一萬八千個錶位,
仲要好多都係響唔係咁多人用的區,
就算我肯俾停車場錢,都要俾到個場我用先得㗎!

搭地鐵已經幾迫、搭巴士又未必有要的組合,
唔通要乘容現轉車、轉車再轉車咩?
有一家大細,分分鐘已經連上巴士都麻煩,
搭的士又未必話截到就有,
咁點解唔自己揸車?

講到尾,係依家的公共交通服務組合並不太理想,
才有更多「中產」揸車。

大老闆們的違泊及街邊等,當然要處理,
但平日街邊唔夠車位,呢啲問題唔處理,都好難要求處理交通擠塞的問題。
只罵不建議=不負責任
Kaix 發表於 2015-1-16 10:50 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-1-15 23:01 發表

咁唔駛泊車嘅的士快得過港鐵卦?記住門對門計呀(極端車程,例如錦上路去荃灣西除外)。咁假設有朝一日,周街都無位泊啦,啲有錢佬日日call的出入,路面又會變成點呢? ...

咁咪就係囉,根本的士幾乎任何情況都快過私家車,
只係唔知點解香港人成日以為私家車最快最方便,
以為買車可以慳時間
FBI2 發表於 2015-1-16 10:58 | 顯示全部樓層

其實香港要應付私家車問題,應學深圳設"限購令",又或者設立QUOTA制,當要出一個私家車牌,就要放棄一個現存的私家車牌.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Kaix 發表於 2015-1-16 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 2015-1-16 10:41 發表 車位? 全香港得一萬八千個錶位,
仲要好多都係響唔係咁多人用的區,
就算我肯俾停車場錢,都要俾到個場我用先得㗎!

搭地鐵已經幾迫、搭巴士又未必有要的組合,
唔通要乘容現轉車、轉車再轉車咩?
有一家大細,分分鐘已經連上巴士都麻煩,
搭的士又未必話截到就有,
咁點解唔自己揸車?

講到尾,係依家的公共交通服務組合並不太理想,
才有更多「中產」揸車。

大老闆們的違泊及街邊等,當然要處理,
但平日街邊唔夠車位,呢啲問題唔處理,都好難要求處理交通擠塞的問題。

增加錶位/停車場只會鼓勵人渣車,
你要掉轉諗,就係因為泊位嚴重不足先咁多人有車唔渣

其實最好條路越塞越亂越好,咁先可以迫到人放棄渣車,
你死要渣車咪塞飽佢,自作自受,與人無尤,
橫掂對我呢d旺區必搭港鐵的大多數人完全沒影響,
呢個就係建設發達軌道交通網絡的重要性

其實香港已經九成人使用公共交通,
除非用行政手段否則個數已經高得冇得再高,
你要知道會有人渣車/搭的士由尖沙咀去中環,
仲以為咁樣好快好方便好尊貴的人存在
pch_yeung 發表於 2015-1-16 11:53 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2015-1-16 11:27 發表

其實最好條路越塞越亂越好,咁先可以迫到人放棄渣車

咁又未必, 如果去嘅地方一定要搭巴士, 面對唔知要等幾耐同唔知要塞幾耐,
渣車可以行另一條遠少少但無咁塞嘅路線去到目的地, 時間上可能反而惢較
有保證,
Kaix 發表於 2015-1-16 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-1-16 10:58 發表
其實香港要應付私家車問題,應學深圳設"限購令",又或者設立QUOTA制,當要出一個私家車牌,就要放棄一個現存的私家車牌.

這我讚成,不過香港好多車主根本已經係假日先渣,
香港只有10%人渣車(旺區更係5%以下)便造成擠塞的情況下,
唔好以為限購的效果會好顯著

人地深圳50%人渣車返工,新加坡40%,個基數大,
所以限制私家車政策的效果先至顯著

其實香港沿用已久的城市規劃模式,
就已經係全世界最有效限制私家車的政策,
香港90%人口不駕車係全球最高,
所以任何其他政策都唔可能再大幅減少私家車,
除非實行禁車