hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府終於承認塞車元兇: 私家車太多?
開啟左側

[問題] 政府終於承認塞車元兇: 私家車太多?

ATE31 發表於 2015-1-16 22:58 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2015-1-16 11:27 發表

增加錶位/停車場只會鼓勵人渣車,
你要掉轉諗,就係因為泊位嚴重不足先咁多人有車唔渣

其實最好條路越塞越亂越好,咁先可以迫到人放棄渣車,
你死要渣車咪塞飽佢,自作自受,與人無尤,
橫掂對我呢d旺區必搭港鐵的大多數人完全 ...
任由條路塞飽去固然可以阻止更多車輛入旺區,但根本唔係治本既方法,塞住晒條路會令消防救援困難,仲會加劇旺區空氣污染,仲有可能影響埋其他無鐵路既地方,如香隧,塞車問題始終無得逃避
volvo_chan 發表於 2015-1-16 23:20 | 顯示全部樓層
我都係上年先擁有第一架私家車,原因係搬離港島區,諗住住元朗有私家車會較方便,
不過親身先發現香港揸私家車係絕對省不到時間,特別去旺區,例如由元朗揸車去油尖旺,
快不過港鐵,計埋搵位泊車分分鐘同坐68X出去差不多,泊車時間佔去是車程中1/3甚至一半,
仲有香港泊車費好貴,既然自己揸車時間省不到, 又要花錢泊車,要方便一腳到尾的話,
倒不如call的士直接出去好過,元朗坐的士出九龍來回唔洗$500,揸車計埋油,隧道,泊車皮費都係差唔多!

而家我基本上除了要去一些沒有巴士到達或要轉幾次車的地方會自己揸車外(例如元朗>土瓜灣,太古城,將軍澳,西貢等),
其他地方一律唔揸車而走坐巴士或的士,特別去旺尖,中上環,灣銅那些旺區我更加會「支持公共交通」,
其實如果唔係自己架車可以上埋中港牌暢遊廣東的話,我諗真係唔會係香港買車淨係行Local,
坐巴士分分鐘同揸車差唔多時間,叫我泊車轉的士/等位泊車,咁戇居兼貼錢買難受的事我真係做唔出!

至于你信不信,我反正信了
238X 發表於 2015-1-16 23:37 | 顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

但其實咁樣對於有志投身公共交通服務
行業嘅人頗為不利,
頭三年無車揸點儲夠經驗去應付公共車輛?
唔通個個都係考完個牌吽三年蟲?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hkaiw 發表於 2015-1-16 23:41 | 顯示全部樓層

另外我覺得有一個到了現在都是無法解決的問題,便是交通標誌規劃、明知故犯的問題,例如德輔道中近置地廣場一段及大部份英皇道東行本應是劃作專利巴士專線,但是路牌卻是「禁止機動車駛入」、「專利巴士除外」,而英皇道則有部份路段是「巴士及公共小巴除外」,另外再加上「有許可證者不在此限」及「前往此區者不在此限」。

在德輔道中經常有沒有禁區許可證的車輛駛進,當中大部份都是私家車,其次是客貨車及貨車,另外還有大巴士;至於英皇道則因為「前往此區者不在此限」這個漏洞,結果經常有私家車及客貨車行走整段英皇道。

另外經常有其他車輛擅闖巴士專線及巴士總站,甚至停泊在巴士總站內,但是警方卻同樣是打擊不力,好像在灣仔軒尼詩道由波斯富街至杜老誌道有兩條於早上7時至晚上7時失效的巴士專線,但是經常有其他車輛在巴士專線實施期間駛進巴士專線及在巴士專線內停泊、上落貨;另外在統一中心、大圍站、烏溪沙站等經常有客貨車及私家車停泊,在筲箕灣南安街的巴士總站亦多次見到有客貨車在巴士總站內卸下免費報章。

還有一樣嚴重的問題的是在西區經常有車輛停泊在巴士站,引致巴士要在右邊的行車線上落客,引致德輔道西經常擠塞,但是警方卻是打擊不力。
喵...
chan6723 發表於 2015-1-16 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2015-1-16 23:20 發表
不過親身先發現香港揸私家車係絕對省不到時間,特別去旺區,例如由元朗揸車去油尖旺,
快不過港鐵,計埋搵位泊車分分鐘同坐68X出去差不多,泊車時間佔去是車程中1/3甚至一半,
仲有香港泊車費好貴,既然自己揸車時間省不到, 又要花錢泊車,要方便一腳到尾的話,
倒不如call的士直接出去好過,元朗坐的士出九龍來回唔洗$500,揸車計埋油,隧道,泊車[size=14.3999996185303px]皮費都係差唔多!

講起呢樣野,我覺得喺市區截的士過海都唔係咁易…
你話新界出九龍咁大支旗就好多司機都樂意去做。

我返上一份工真係有同老細 suggest 不如出架車
(車位油費 claim 公司, 有其他同事都係咁), 原因係
當時公司在紅磡 (海逸豪園附近), 又成日同佢一齊
去灣仔開會, 次次開完會截的士返公司, 架架都唔過海,
搭 101 / 111 佢話行得遠 115 又話慢 (但佢住西灣河
唔趕時間會搭 106 返工…),結果試過幾次搭地鐵過
尖沙咀再截的士但都好難截, 嗰時真係想買車用…

不過我老細驚俾大老細 reject 所以 reject 我呢個
建議… (工程界好多公司都會有呢類福利,因方便
同事一日跑幾個盤 / 開會,有唔少地盤仲要山卡啦…)
教導子女遠離益童
3AV53 發表於 2015-1-17 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2015-1-16 23:41 發表
另外我覺得有一個到了現在都是無法解決的問題,便是交通標誌規劃、明知故犯的問題,例如德輔道中近置地廣場一段及大部份英皇道東行本應是劃作專利巴士專線,但是路牌卻是「禁止機動車駛入」、「專利巴士除外」,而英皇道則有 ...
英皇道沿路有唔少停車場,而且沿途既商舖都要運貨,又真係冇可能一刀切唔比其他車入。要減少司機濫用,唯有加強執法。
jpoon 發表於 2015-1-17 04:04 | 顯示全部樓層

諗下香港人口增長幾多,市區道路增長又幾多
唔好話增長,有D地方甚至係減少,例如登打士街、漢口道由雙線行車變成單線
仲有有人提過九龍城,拆左舊樓,起新樓,人同舖就多左但新樓冇停車場,想唔塞都難啦
話時話,九龍城根本應該有更好既重建規劃,唔係好似而家咁拆一楝起一楝
http://jpoon9394.blogspot.com/
nickk 發表於 2015-1-17 08:26 | 顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

我朋友住牛潭尾,架私家車都只會park&Ride,泊元朗轉巴士西鐵出市區,一來油貴,二來市區泊車貴
OMG
 樓主| 1320 發表於 2015-1-20 14:24 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2015-1-12 16:36 發表

至少以地方要劃巴士線
1) 紅隧香港方向107,170,171果條線連autotoll位劃埋全日巴士線
2)干諾道中東行港澳對開慢線
3)告士打道東行演藝至入境處
4)漆咸道北西行蕪街交界至理工宿舍
5)大部份彌敦道慢線
6)大部份軒尼 ...
我個人建議
1.  cwb 怡和街東西行改為 巴士, 小巴專用, 其他車改用禮頓道
2.  繁時 紅隧 慢線改為 [size=14.4444446563721px]巴士, 小巴專用
[size=14.4444446563721px]3.  德輔道中改為[size=14.4444446563721px]巴士, 小巴專用
[size=14.4444446563721px]4.  4號幹線西環-中環-灣仔 塞車位設巴士優先通過設計
The Designer
nickk 發表於 2015-1-20 16:35 | 顯示全部樓層

1.咁係咪巴士唔入禮頓道先?而家都好多巴士行禮頓道。2.紅隧索性同東隧一齊繁忙時間加價到西隧同價好過啦!
3.咁係咪巴士唔行皇后大道中同干諾道中先?
4.加巴士專線吧!

原帖由 1320 於 2015-1-20 14:24 發表
我個人建議
1.  cwb 怡和街東西行改為 巴士, 小巴專用, 其他車改用禮頓道
2.  繁時 紅隧 慢線改為 巴士, 小巴專用
3.  德輔道中改為巴士, 小巴專用
4.  4號幹線西環-中環-灣仔 塞車位設巴士優先通過設計 ...
OMG