hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度中西區巴士路線發展計劃
開啟左側

[經歷分享/報告] 2015-2016年度中西區巴士路線發展計劃

3ASV174 發表於 2015-1-14 22:12 | 顯示全部樓層

其實九巴做野都幾唔統一,
373A 轉完全日年幾無啦啦話「同西隧線唔合群」要改編號,
咁 307 都已經玩到 307A 307B 307C 307P N307 啦,同東隧線咁唔合群做咩又唔改埋做 672?
DC3938 發表於 2015-1-14 22:15 | 顯示全部樓層
真係想睇下東區rdp,有乜返放工特車可以加班?962c,969c會唔會開去程呢?
mrkelvinyu 發表於 2015-1-14 22:15 | 顯示全部樓層
點解373s要改路線no.?
無唔無聊啲 -_-
siusiupeople 發表於 2015-1-14 22:19 | 顯示全部樓層

樓主| LN9267 發表於 2015-1-14 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-1-14 21:58 發表
下繁分四班182X俾水泉澳用, 咁上繁呢?

15B繞經銅鑼灣去灣仔會展就可以加到$11.7, 真係虧新巴諗得出.

新巴第一條有份的青沙線就係985?

我覺得新巴看準15B是遊客路線,所以有這樣的定線和順道加價來賺錢。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
cx734 發表於 2015-1-14 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2015-1-14 22:19 發表

我覺得新巴看準15B是遊客路線,所以有這樣的定線和順道加價來賺錢。

好心新巴加密15號班次,
不論上山落山黃昏中途站要上車都好困難,
仲要15B加多兩部車去遊車河,根本係本末倒置
每日在長命斜等車的乘客
straysheep123 發表於 2015-1-14 22:29 | 顯示全部樓層

點解唔開982X回程?玩咩

唔夠客咪入尖山轉車站...加埋四美顯田實夠
kay 發表於 2015-1-14 22:36 | 顯示全部樓層
依家再睇,北區點解九巴喪開過海線分枝,係咪唔想比城巴爭地盤

678聯營線,理論上加班要兩間公司同意
373玩分枝只要九巴想拆多條運輸署無理由唔會批

既然係咁,九巴都唔會咁蠢幫678加車加班
世界很簡單 人類很複雜
reason 發表於 2015-1-14 22:38 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-1-14 22:12 發表
其實九巴做野都幾唔統一,
373A 轉完全日年幾無啦啦話「同西隧線唔合群」要改編號,
咁 307 都已經玩到 307A 307B 307C 307P N307 啦,同東隧線咁唔合群做咩又唔改埋做 672? ...

見個勢似乎做得起,改個名做靚個招牌都好。
反而奇怪 978A 係咪有必要兜過彩園路,照計有 978B 響祥龍圍起載,
上水站附近上車情況應該會改善,978A 過天平經寶石湖上公路應該仲吸引。
ccw819p 發表於 2015-1-14 22:40 | 顯示全部樓層

948上午4點幾開...........
Btw其實15B同當年515差吾多,多數都係去山頂冇乜客
而落山就好多,其實擺15B係金紫荊吾係問題,
不過吾好吾記金紫荊係塞車地帶,25A/C,961
好多時都塞到過鐘,何況假日........再者金紫荊平日好多自由行包車去,邊到會用25A果D入
就算有都吾多,睇下H2有幾多人係金紫荊就知
其實情況有啲似當年315,不過人地60分鐘一班
希望15B吾好情況惡化,接315後麈....
都係果句,如果15B可以服務時間延長致到十點效果會好D
此終主要落山時間都係維持2000-2200尼段時間