hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度西貢區巴士路線計劃出爐
開啟左側

[服務調整] 2015-2016年度西貢區巴士路線計劃出爐

lsc04d11 發表於 2015-1-15 20:49 | 顯示全部樓層

796P回程中港城開,然後要兜柯士甸站一圈?
咁點解唔直接九龍站/匯翔道開?
或者再簡單D,學260S,係私過去麗澤中學開出……

796X/796C上年既RDP話2015年第幾季,加經將軍澳南(即天晉II期及IIIA等地),佢咁樣係咪當冇左件事?
kmb71k 發表於 2015-1-15 21:02 | 顯示全部樓層
原帖由 FY5856 於 2015-1-15 19:11 發表
87E 淨做泥涌同樟木頭,加埋烏溪沙,其實會唔會唔夠客?如果拉長少少由麥邊,或者黃竹灣(因為要掉頭),改埋叫 299P 咁上下,咁應該夠客啦掛1

泥涌只不過係用o黎擺站開線
條87E似乎主要係為迎海而開線
加埋帝琴海灣做bonus
以上回應,是否可行?是否合適?
ccicoltd 發表於 2015-1-15 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-1-15 20:49 發表

那邊廂才剛說 373 林士街開車浪費時間,這邊廂卻新弄一條總站開出要兜大圈的 796P……
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
.KD.8283. 發表於 2015-1-15 21:09 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-1-15 21:02 發表

但得個個範圍應該唔夠客
落埋富寶同警署個頭先上公路應該會夠客D
superlo 發表於 2015-1-15 21:09 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-1-15 20:49 發表

796X/796C上年既RDP話2015年第幾季,加經將軍澳南(即天晉II期及IIIA等地),佢咁樣係咪當冇左件事? ...

其實直接係新港中心開車咪得囉,反正就算麗澤中學開都唔慌會有人係嗰度上車!
hadboy5 發表於 2015-1-15 21:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-1-15 21:02 發表

唔知佢長遠夠唔夠膽將馬鞍山一開三批客去服務?泥涌至錦英苑加恆耀兜一圈一線,市中心至欣安加亞公角街一線,富安花園加海皮加濱景第一城一線,但佢唔係推廣青沙咩,點解唔行?
cch0074 發表於 2015-1-15 21:34 | 顯示全部樓層

見有版友話唔明296C去長沙灣有咩作用,
斷估九巴係想補以前796C工廠區去將南既位,搏唔想轉車既客去坐?
不過效果係點就唔知了.........

另外份建議唔將條線拉去甘泉街,反而拉到無位剩既長沙灣總站
唔知係唔係代表長沙灣仲有路線改動呢?
AVW28 發表於 2015-1-15 21:47 | 顯示全部樓層
迎海可以話係一落樓就是港鐵站比巴士站近,d居民未必會搭巴士。
不過按87E個定線,就可能另作別論,因為起碼烏溪沙站做尾站,直出都算吸引。
話唔定吸引埋港鐵站上蓋另外果兩個屋苑銀湖天峰和翠擁華庭既居民呢!
不過翠擁華庭難搞d,因為人地有村巴。

題外話:如果87E做得起,我覺得89D甚至680等線都可以開烏鐵直出
特車
LL3850
hon_son_wilson 發表於 2015-1-15 21:48 | 顯示全部樓層
如落實296C建議,將填補部份深水埗至官塘市中心的直達服務,
不過與官美紅小直接競爭,296C車程時間輸硬,但價格較便宜,與港鐵相若。

但建議內文唔夠清晰,寫「天橋、亞皆老街、天橋、太子道東」即係停咩站呢?
停埋先上橋? -> 譽.港灣
取消 -> 富豪東方酒店
取消 -> 亞皆老街球場
跟13P飛站? -> 九龍城警署/香港眼科醫院
跟13P飛站? -> 雅麗居/醫院管理局
上橋飛站? -> 九龍醫院
上橋飛站? -> 怡安閣/亞皆老街中電

原帖由 cch0074 於 2015-1-15 21:34 發表
另外份建議唔將條線拉去甘泉街,反而拉到無位剩既長沙灣總站
唔知係唔係代表長沙灣仲有路線改動呢?

唔知有無通過72遷至美孚的計劃?
如是者296C去長沙灣總站可以攝72站位。
或者86C加價變286C讓位都有可能。

dennislokawai 發表於 2015-1-15 21:55 | 顯示全部樓層

成條93K既建議仲衰過上年,
講真,某程度我贊成93K縮短,
始終93K最大客源係九龍灣,
如果九巴肯縮短後減到$6.80,
我相信好多人都接受。

至於95M改單層我係贊成的,
不過個人認為要等93K改動後觀察一段時間先作進一步行動,
始終非繁忙時間觀塘道得番95M同98A,
萬一98A有嘜冬瓜豆腐就......
youtube.com/c/dennislokawai