hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度西貢區巴士路線計劃出爐
開啟左側

[服務調整] 2015-2016年度西貢區巴士路線計劃出爐

9018 發表於 2015-1-15 21:55 | 顯示全部樓層

796S死期已到, 期望唔好有人阻頭阻勢, 歷史任務完結
橫水渡 ~ 名河
bustop 發表於 2015-1-15 21:56 | 顯示全部樓層
87E作為一條開荒牛線,
仲要得一班車,
衰啲講句根本係焗開,
九巴有何本錢開天殺價?
所以唔駛同佢客氣,
一定要爭取車費同87D睇齊.

既然係serve迎海,
咪均真啲用彩沙街做總站囉,
何必拉去泥涌然後沿路出入屈里數?
怕唔夠客可以經埋富寶,
反正87D特都係三個站就出市區.
再唔係咪調一班87D特過去彩沙街開出,
原本87D特乘客坐返87D飛馬市恆耀車, 影響輕微.
AVW28 發表於 2015-1-15 21:59 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-1-15 21:14 發表
唔知佢長遠夠唔夠膽將馬鞍山一開三批客去服務?泥涌至錦英苑加恆耀兜一圈一線,市中心至欣安加亞公角街一線,富安花園加海皮加濱景第一城一線,但佢唔係推廣青沙咩,點解唔行? ...
roughly咁分都ok既,但以馬鞍山d民居佈局,服務範圍點都有少許重疊。
青沙可以咁做,城隧都可以試下。

題外話:你講果三個範圍,應該要有一至兩條線貫通,我諗現有99和299X都算做緊呢個角色,但大前提係99要調低烏溪沙返恆安的分段收費。
LL3850
LD9156 發表於 2015-1-15 22:07 | 顯示全部樓層

如果87E係由87D抽車,點解唔上埋紅磡站清客?反正架車都要做番87D
就算架車私牌返入馬鞍山,都要同紅磡站站長報到啦,而家擺中間道清客隨時塞住哂後面d車
AVW28 發表於 2015-1-15 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2015-1-15 21:56 發表
既然係serve迎海,
咪均真啲用彩沙街做總站囉,
何必拉去泥涌然後沿路出入屈里數?
怕唔夠客可以經埋富寶,
反正87D特都係三個站就出市區.
再唔係咪調一班87D特過去彩沙街開出,
原本87D特乘客坐返87D飛馬市恆耀車, 影響輕微.
剛翻查港鐵網,87E比港鐵收費還要貴$0.6至$3.6不等(烏溪沙去九龍塘至尖沙咀/尖東沿線)。
然而,87E在烏溪沙站後直出,或許是一種優勢。
當然,我都覺得唔應該收咁貴,就算九巴堅持全程收$12.7,起碼烏溪沙站加返個分段(比87D貴幾毫)。

至於你話係彩沙街做總站,雖然做到迎海裡面,但果條街如果係私家路
,要屋苑當局批准先得[
照例子:翠竹花園翠竹街]。

[OT: 壇主,又來了!]
LL3850
ksmbh 發表於 2015-1-15 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 superlo 於 2015-1-15 21:09 發表

其實直接係新港中心開車咪得囉,反正就算麗澤中學開都唔慌會有人係嗰度上車!

會不會新記想新港中心開車
TD逼佢擺總站避免重鞱271的故事
ksmbh 發表於 2015-1-15 22:16 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2015-1-15 21:48 發表
如落實296C建議,將填補部份深水埗至官塘市中心的直達服務,
不過與官美紅小直接競爭,296C車程時間輸硬,但價格較便宜,與港鐵相若。

但建議內文唔夠清晰,寫「天橋、亞皆老街、天橋、太子道東」即係停咩站呢?
停埋先上橋? -> ...

296C剛好補返40改道後
長沙灣去觀塘的服務
不過點都要宣傳下
我覺得呢幾年296C九龍區內客係越來越少
放工西行都可以有位坐
同一時間搭港鐵牛頭角搭過西九全程沙甸魚
根本係有得做!
3ASV174 發表於 2015-1-15 22:17 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2015-1-15 21:55 發表
成條93K既建議仲衰過上年,
講真,某程度我贊成93K縮短,
始終93K最大客源係九龍灣,
如果九巴肯縮短後減到$6.80,
我相信好多人都接受。

至於95M改單層我係贊成的,
不過個人認為要等93K改動後觀察一段時間先作進一步行動,
始終 ...
佢當然唔會俾 93K 減價,因為佢根本就唔係要做九龍灣客,
佢只係知道 98A 唔夠載,要用 93K 黎屈錢,就算佢依家有分段牛頭角上車都仲要 $7.2,點會減到 $6.8 俾你?

本身 98A 都唔夠載,但佢之前反而仲減班,秀茂坪早繁依家已經完全上唔到車,o的客咪就係屈左去 93K。
小B 發表於 2015-1-15 22:36 | 顯示全部樓層
87E 12.7比87D貴3.3?!?!
castanopsis 發表於 2015-1-15 22:40 | 顯示全部樓層

整體建議算係咁,至少唔會好似246X/74D咁俾我一種騎呢感......

1. 87E
試水溫係好事,估計條線個走線會對烏溪沙一帶有吸引力
不過個收費真係唔該再檢討

2. 93K
搶錢唔成轉兩味
93K路線長回車慢,就算有一定客量都有機會蝕好多錢
個人覺得巴士公司提出如此建議唔出奇
但點解唔考慮一換一或者其他方案?
山上人口將會增加,巴士線不斷減班轉兩味並不合理
(FYI 各版友太謹慎啦,你望下九巴,一個11<-->6C就搞掂上路,真係...)

3. 95M
合併不成轉單層
都係一句:蝕錢要節省成本無可厚非
不過同意樓上,應該在93K轉兩味之後觀察一陣先行動
長遠來看,期待九巴提出多幾個方案去處理93A/95M兩線
可以用秀明道/淘福街方案闖多幾次關

4. 296C
上面有山上版友怨點解93K要轉兩味而296C唔使
我奉勸尚德o既朋友唔好抱著僥倖心理
條296C越改越貼近796C定線
如果客量無明顯增加,296C會好危險
296C連荔枝角道都無埋,796C一個簡單延長已經完美取代

5. 298E
康城人口上升,港視開台
298E沿線人流不斷增加,加強服務係應該
唔知條線有無錢賺?

6. 796S
參考客量數據,每日700幾人搭,繁時最高載客率18%,非繁6%
一條全日線咁o既客量,真係驚人
分析死因,最大打擊係減班,搞到連客倉調景嶺班客都無埋
去到縮線一刻,我估新巴已經打定輸數

7. 796P
唔擔心重疊,796P尖東/調景嶺/清半/康城都並非296D服務範圍
不過以現時個客量新巴肯去發展又真係估唔到
希望加班+宣傳可以製造客源