hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度西貢區巴士路線計劃出爐
開啟左側

[服務調整] 2015-2016年度西貢區巴士路線計劃出爐

siusiupeople 發表於 2015-1-15 23:24 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2015-1-15 23:29 | 顯示全部樓層
冇實地睇過
完全唔明 87E 點解可以快成咁...之餘重掠水掠成咁...
transbus 發表於 2015-1-15 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-1-15 22:40 發表
5. 298E
康城人口上升,港視開台
298E沿線人流不斷增加,加強服務係應該
唔知條線有無錢賺?

港視係開o左台,
但係王維基塊地, 截至今日下晝5點半, 仍然零動土.
暫時對298E仍然冇正面影響.

---

至於今年RDP整體回復合理,
我估只係因為地理上將軍澳同觀塘太近,
而九龍五區大重組, 可能因此會預算整合相當部份將軍澳同觀塘線,
所以冇晒往年o的大刀闊斧鬼五馬六.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
 樓主| mak5052 發表於 2015-1-15 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-1-15 23:24 發表

296C 飛埋旺角, 效果會否更好?

看九巴對296C所建議之調整, 似係想同796C鬥爭到底 (不停九龍城, 拉長到長沙灣可見一斑), 九巴好難將旺角去將南客如此拱手相讓予新巴
HS1588 發表於 2015-1-15 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-1-15 22:40 發表
整體建議算係咁,至少唔會好似246X/74D咁俾我一種騎呢感......

1. 87E
試水溫係好事,估計條線個走線會對烏溪沙一帶有吸引力
不過個收費真係唔該再檢討

2. 93K
搶錢唔成轉兩味
93K路線長回車慢,就算有一定客量都有機會 ...

睇番附件 , 原來 296C 係長沙灣道右轉興華街返去荔枝角道 , 唔會無左荔枝角道客
不過咁樣行去程就深入唔到長沙灣同深水埗 (荔枝角道唔就腳) , 但兜入青山道行東京街 / 欽洲街出荔枝角道又會同 796C 重疊
S3BL100 發表於 2015-1-15 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ChungLam 於 2015-1-15 23:05 發表
等多 3-5 年,深水埗西南昌一帶大量公屋、居屋、私樓落成,六幹,中九龍幹線又通車...296C 應該唔會死得去

不過 296C 拉去長沙灣,西行唔再做南昌果頭呢…

但我估九巴今次係想用條 $8.3 既線去試觀旺全日特快,當然唔會搵條 $6.8 既線同你去做,
況且 13D 16 都無咩機會可以飛起亞皆老街中間堆站,得 296C 有空間咁改,反正一單行車時間其實同 13D 16 咪差唔多。
當然東行經旺角道,同埋 13D 16 唔同站會係問題。

況且 16 如果拆條 16X 出來行觀繞(我覺得係有需要,大家嫌 296C 行觀塘慢的同時,
又有無諗過藍田山上條 16 一樣係咁慢,而且人地無鐵路?),16 就必然會減班,
九巴算盤應該係用 296C 去 backfill 16 的一班觀旺客。

咁到時就會有一班俾緊 $6.8 既乘客,俾 $7.5 甚至 $8.3

不過拉去長沙灣就相當多餘,唔知做咩事要同鐵路重疊,
以旺角塞車情況,吸長沙灣乘客應該好難,倒不如認真做填海區好過。
改一改走線,朝早又可以屈富昌/南昌村乘客 $8.3 特快出觀塘。

但我覺得如果九巴真係有心做呢盤流水屎忽數的話,西行可以加經觀塘迴旋處,
加停 apm,反正迴旋處最塞車的時間,都唔係將軍澳居民出行時間,
又可以屈人 $8.3 落 apm,唔使創紀落車或者牛頭角先調頭,而家創紀西行站位唔係真係好近觀塘巿中心。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| mak5052 發表於 2015-1-15 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 HS1588 於 2015-1-15 23:31 發表

睇番附件 , 原來 296C 係長沙灣道右轉興華街返去荔枝角道 , 唔會無左荔枝角道客
不過咁樣行去程就深入唔到長沙灣同深水埗 (荔枝角道唔就腳) , 但兜入青山道行東京街 / 欽洲街出荔枝角道又會同 796C 重疊 ...

折衷方法, 用長沙灣道, 欽州街走 (如44) 即可, 這樣去尚德時就深入到長沙灣同深水埗, 又不與796C重疊
ksmbh 發表於 2015-1-15 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 HS1588 於 2015-1-15 23:31 發表

不過咁樣行去程就深入唔到長沙灣同深水埗 (荔枝角道唔就腳) , 但兜入青山道行東京街 / 欽洲街出荔枝角道又會同 796C 重疊 ...

地圖畫左來回都直行長沙灣道
唔知路線表錯定路線圖畫錯
ksmbh 發表於 2015-1-15 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 superlo 於 2015-1-15 23:23 發表

796P呢D係繁時線,只需要係九龍公園徑又或者漢口道等夠鐘開車便可!
反而格硬係中港城開,港景峰出面嘅塞車,便會令796P到達新港中心日日不同,夠而夠之嚇走埋D客! ...

咪係
根本為擺車而擺車
寧願佢廣東道泊街邊好過!
LF5502 發表於 2015-1-15 23:45 | 顯示全部樓層

新巴將荃線

原帖由 GD1570 於 2015-1-15 18:36 發表
93K玩咁大?有咩補償啊?
愛護狗疤力量